Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny vegg med innfarget sparkelmasse

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Innfarget sparkelmasse setter ikke bare farge på veggen. Den gir også en sterk, smussavvisende vegg, som kan holde i mange år. Selv om det ser vanskelig ut å bruke sparkelmassen, er jobben overraskende enkel.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time per m².
Pris
1400 kroner

Det er enkelt å få en flott vegg som denne med farget sparkelmasse.

Intro

Kabe er en innfarget sparkelmasse, som lar deg farge kjedelige hvite vegger og tak på en ny og spennende måte.

Den finnes i flere varianter, som alle gir et dypt og varmt marmorert, nærmest levende utseende, med en effekt som du ikke klarer å oppnå med maling. Det er bevegelsene dine med sparkelen som skaper det unike mønsteret i den marmorerte overflaten. Effekten kommer til syne etter at den slipte overflaten blir behandlet med den medfølgende toppcoatingen.

LES OGSÅ: Gode råde om sandsparkel

Du kan behandle hele vegger eller mindre områder på større vegger. Uansett påføres fargen med en sparkel i flere omganger. Det skal slipes et par ganger, og det skal dekkes til mellom hver arbeidsprosess, da slipingen skaper mye støv.

Redaksjonen anbefaler: Flotte vegger med betongmaling

Jobben krever litt mer tid og tålmodighet enn når du maler med rull eller pensel, og det er også fysisk hardt arbeid, akkurat som vanlig sparkelarbeid. Til gjengjeld er det en enkel jobb, og det ferdige resultatet er vel verdt alle de harde anstrengelsene.

LES OGSÅ: Din hurtigguide til sparkelmasse

I veiledningen viser vi hvordan du:

 • forbereder veggen
 • sparkler 1. lag sparkelmasse
 • sliper og sparkler 2. lag sparkelmasse
 • avslutter med toppcoating

Veiledning

Forberedelse

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Sjekk veggen. Før du går i gang, er det viktig at veggen er jevn, tørr og jevnt sugende på hele flaten. Gi den eventuell grunning eller primer før du setter i gang.

2

Dekk godt til. Du klarer ikke å unngå å søle litt når du jobber med sparkelmasse. Den fargede massen risikerer å lage flekker på gulv, listverk og andre uønskede steder, så dekk til med teip, papir og plast.

1. lag sparkelmasse

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du har forsikret deg om at veggen er i god stand, skal du tildekke alt som ikke skal ha sparkelmasse før du begynner sparklingen.

Du skal bruke to sparkler. En på 15 cm og en på 35 cm. Bruk den smale til å legge masse på den brede.

Dekk hele området i en arbeidsgang, vått i vått, slik at du unngår overganger. Unngå å flekksparkle. Det vil synes tydelig på det ferdige resultatet.

1

Bruk to håndsparkler. Den lille brukes til å fylle den store. Den lille er uunnværlig til å styre mengden og plasseringen av sparkelmassen på arbeidssparkelen. Du får raskt kontroll på teknikken.

2

Trekk på i et jevnt lag. Massen trekkes på i et jevnt lag i et par millimeters tykkelse. Det er viktig å jobbe i myke buer og i forskjellige retninger. Det er mønsteret du sparkler i som gir den endelige effekten.

3

Trekk av teipen. Umiddelbart etter at du har sparklet, før sparkelmassen tørker, skal teipen fjernes. Trekk av teipen vinkelrett på veggen; det gir skarpe kanter. La sparkelmassen tørke.

Sliping og neste lag sparkelmasse

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Sparkelmassen skal tørke i cirka 16 timer, før du kan gjenoppta arbeidet med det neste laget. Når massen er helt tørr, slipes ujevnheter og kanter ned. Det støver voldsomt, så sørg for å dekke til godt, slik at du ikke får støv i hele huset. Veggen avstøves og maskeres igjen med teip.

Deretter skal veggen ha enda en omgang sparkelmasse, på samme måte som første gang.

1

Slip veggen glatt. Alle ujevnheter som sparkelen har etterlatt seg, slipes ned. Bruk slipepapir korn 180, og slip i sirkelbevegelser. IKKE bruk slipemaskin til arbeidet.

2

Avstøv veggen grundig. Bruk en myk støvkost til å feie veggen ovenfra og ned. Bruk støvmaske for å beskytte lungene mot de fine støvpartiklene.

3

Dekk til med teip. Arbeidsområdet maskeres igjen med teip, slik at det ikke kommer sparkelmasse ved siden av. Vær nøye med å sette teipen helt inntil kanten av det første laget sparkelmasse overalt.

4

Påfør enda et lag sparkelmasse. Veggen sparkles igjen med et lag på et par millimeters tykkelse. Pass på at du trekker på sparkelmassen i myke buer, og at du legger den på veggen i forskjellige retninger.

5

Trekk av maskeringsteipen. Akkurat som etter første lag sparkelmasse, trekkes teipen av kantene med et lett, konstant, vinkelrett trekk. La igjen sparkelmassen tørke 16-20 timer, til den er helt tørr.

Avslutt med toppcoatingen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Det følger med en toppcoating til sparkelmassen. Den fremhever strukturen og sikrer at den ferdige overflaten blir motstandsdyktig og smussavvisende.

Før du påfører toppcoatingen, skal sparkelmassen slipes til en jevn overflate på samme måte som i forrige trinn.

Deretter skal det avstøves igjen, og enda en gang skal arbeidsområdet dekkes til med teip. Husk å dekke til møbler og alt annet som skal skånes for støv. Slipingen støver mye.

1

Slip veggen igjen. Bruk slipepapir korn 180. Hele veggen håndslipes til en jevn overflate. Slip i sirkelbevegelser.

2

Avstøv veggen igjen. Når du er helt ferdig med å slipe, skal det avstøves og rengjøres grundig. Fei igjen veggen godt. Fjern støvet fra tildekkingen på gulvet, og avslutt med å støvsuge overalt.

3

Få med deg alt støvet. Det blir mye støv når du sliper. Derfor er det viktig med god og grundig tildekking.

4

Masker med teip for siste gang. Før du legger på toppcoatingen, skal arbeidsom­ rådet igjen avgrenses med teip. La også tildekkingen på gulvet ligge. Flekker fra toppcoatingen kan være vanskelig å fjerne.

5

Spray på toppcoating. Bruk en hånd­ sprøyte. Legg på et lite område om gangen, og dupp coatingenen med en klut. Topp­ coatingen påføres minst to ganger. La den tørke et par timer mellom hver påføring.

6

Slip en siste gang. Når den siste omgangen toppcoating er helt tørr, etter 2­3 timer, finslipes hele veggen ganske lett til en glatt overflate. Bruk slipepapir korn 220.

7

Trekk av det siste laget teip. Vær forsiktig når den trekkes av. Veggen er nå ferdig.

Materialer

 • Sparkelmassse og toppcoating fra Kabe
 • Maskeringsteip (bred)
 • Tildekking til gulv
 • Slipepapir korn 180 og 220

Spesialverktøy

 • Bred håndsparkel (35 cm)

Tidsforbruk

Regn med cirka én time per m².

Pris

1400 kroner for 5-7 m².

Vanskelighetsgrad

Hvis du har sparklet en vegg tidligere, skal ikke Kabe-sparkel være en stor utfordring.

Video

TIPS: Enkel sparkling med to sparkler

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Ny vegg med innfarget sparkelmasse
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake