Vi har testet
5 sirkelsagene:
- EINHELL TE-CS 190/1
- HIKOKI C 6BUM
- RYOBI RCS1600-KSR
- MAKITA HS7601
- METABO KS 66 FS

EINHELL TE-CS 190/1
Effekt: 1500 WATT
Vekt: 4,7 KG
Cirkapris, m. skinne: 2600 KRONER

HIKOKI C 6BUM
Effekt: 1300 WATT
Vekt: 5 KG
Cirkapris, m skinne: 5200 KRONER

RYOBI RCS1600-KSR
Effekt: 1600 WATT
Vekt: 3,7 KG
Cirkapris, m. skinne: 1900 KRONER

MAKITA HS7601
Effekt: 1200 WATT
Vekt: 4,2 KG
Cirkapris, m. skinne: 2600 KRONER

METABO KS 66 FS
Effekt: 1500 WATT
Vekt: 5,1 KG
Cirkapris, m. skinne: 3600 KRONER
Sirkelsager med ledning og føringsskinner
De fleste produsenter satser på batteridrevet verktøy, fordi batteriteknologien er i rivende utvikling. Det betyr at verktøy med ledning kommer til å stå litt i skyggen av sine batteridrevne søsken. Men det betyr også at en ledningsbundet maskin er en hel del billigere enn en batteridrevet modell som skal kunne yte noenlunde det samme – du får derfor veldig mye for pengene med ledningsmodeller. Det gjelder også for de sirkelsagene vi tester her.
Sirkelsagen er det riktige verktøyet når det skal lages helt rette snitt i benkeplater og sponplater. Den er enkel å betjene, og den er lett å oppnå pene resultater med.
Føringsskinner gir presisjon
Alle sagene er testet med en føringsskinne, og vi har vurdert både sagen og sagen med skinnen. To av sagene selges med skinne i et sett. De tre andre må suppleres med en skinne, og en av sagene krevde også et adapter for at den skulle kunne brukes på skinnen. Noen skinner er i metall, andre i plast, og noen er så smarte at du kan sette flere skinner sammen hvis det skal sages både langt og rett.
Hvilken sag du bør kjøpe, avhenger selvfølgelig mye av hva du vil bruke den til og hvor ofte du vil bruke sagen. Fordi spennet i prisene er ganske stort, er det selvfølgelig også forskjell på hva sagene er laget for. Skal du kun bruke sirkelsagen til å kappe noen lekter hver annen sommer, trenger du ikke noe mer enn den billigste. Den sager helt greit og klarer det meste.
Skal du derimot i gang med en større oppgave, for eksempel et av de ambisiøse prosjektene fra Gjør Det Selv, blir du glad for å ofre noen ekstra kroner. For det er stor forskjell på hvor gode de forskjellige sagene er å bruke over litt tid.
Slik tester vi
Hastigheten er viktig når det skal sages mye og presisjonen betyr mindre. Vi testet hastigheten ved å sage med stort press i en OSB-plate.
En av sirkelsagens fremste kvaliteter er å kunne lage fine, rette snitt. Derfor sagde vi i en laminatplate, der vi bare så vidt presset sagene fremover med minimal kraft.
Føringsskinnen sørger for at sagen kjører helt presist. Vi vurderte hvordan samspillet mellom sagen og skinnen fungerte.
Vi vurderte også hvordan sagen var å holde på, å justere samt å jobbe med.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire kategoriene: hastighet, snitt, helhetsinntrykk og skinne.

HASTIGHET
Vi presset sagene maksimalt og tok tiden på hvor raskt de spiste seg gjennom 2 x 1 meter i en 19 mm OSB-plate.

SKINNE
Vi vurderte føringsskinnens kvalitet. Vi så på hvor godt sirkelsagen kjørte i skinnen og om vi kunne justere motstanden.

SNITT
Vi sagde i en laminatplate og vurderte snittets kvalitet ved å se på hvor fint og rent snittet på platens forside var.

HELHETSINNTRYKK
Vi vurderte blant annet om håndgrepene var gode å holde og om de var utstyrt med sklisikkert belegg.
Resultatene

METABO KS 66 FS
3600 kroner
RYOBI RCS1600- KSR
1900 kroner
EINHELL TE-CS 190/1
2600 kroner
HIKOKI C 6BUM
5200 kroner
MAKITA HS7601
2600 kronerLes mer om sirkelsager med føringsskinne hos produsentene:
Testvinner
Solid og kraftig sag
METABO KS 66 FS
Sirkelsagen fra Metabo klarer seg flott i alle testdisipliner og går ikke av veien for noe. Den er lynrask og enkel å betjene, og den kjører glimrende i føringsskinnen.
Metaboen er en stor og kraftig maskin, som er bygget til langvarig og hardhendt bruk. Den er det helt riktige valget hvis du skal i gang med et større renoverings- eller byggeprosjekt. Den er ikke blant de billigste, som testens nest dyreste, men du får full valuta for pengene, og den klarer i overbevisende stil alt du setter den til.
Alle betjeningsgrep sitter akkurat der du forventer å finne dem, og alle er laget i et solid rødt plastmateriale, slik at de er enda enklere å finne og betjene. Plasseringen av de forskjellige grepene er gjennomtenkt. For eksempel sitter grepet til justering av sagdybden lett tilgjengelig på siden av sagen og ikke vanskelig tilgjengelig bak ved sagbladet, som på mange andre sager i denne prisklassen.
Skalaene til både vinkel og dybde er store og tydelige og dermed enkle både å avlese og justere nøyaktig. De fleste sirkelsager kan vinkles 45 grader, men Metaboen kan vinkles en anelse mer, nemlig 48 grader. Det er smart, og det gjør sagen litt mer allsidig. Metaboen fungerer også godt sammen med føringsskinnen. Første gang du bruker skinnen, tilpasser sagen seg til skinnen ved å skjære av litt av gummileppen til skinnen (det gjelder de fleste skinner). Deretter passer skinnen og sagen perfekt sammen.

Grepet til å justere hvor dypt du vil sage, er plassert slik at det er enkelt å komme til for å betjene. Den tydelige røde fargen gjør det lett å finne.

Skråvinkelen kan justeres til 48°. For å gjøre det, må du presse inn en liten knapp, slik at du ikke ved et uhell kommer til å vinkle mer enn 45°.

De forskjellige skalaene er utstyrt med store og tydelige markeringer. Skalaen til sagdybden er støpt inn i metallet og gjør den lett å stille inn.
Godt kjøp
Ryobi RCS1600-KSR
RYOBI RCS1600-KSR kan lage flotte snitt i laminatplater og andre vanskelige emner. Sagen er solid og god å jobbe med. Som den eneste sagen i testen har den innebygget laserlys, som lager en rød linje på emnet. Den gjør det enklere å sage rett frem hvis du ikke bruker en føringsskinne. Skinnen er i to deler, og du kan sette sammen så mange skinner som du har bruk for.
Føringsskinnene er i plast og virker ikke spesielt presise, men bortsett fra det, er det ikke mye å sette fingeren på. Som testens billigste sag, er Ryobien derfor denne testens åpenbare gode kjøp
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.