3 typiske feil med stikksagen

Sagsporet flises opp, eller stikksagen går ikke fremover. Se de tre tingene som oftest blir feil med stikksagen – og hvordan du unngår å gjøre feilene i fremtiden.

FEIL: Bladet fliser opp den pene siden hvis du sager fra platens overside.

1. FEIL Du sager fra feil side.

Blir snittet oppfliset når du sager med stikksag? Da skyldes det sannsynligvis at du sager fra oversiden av platen (der du naturlig nok har tegnet opp den streken sagen skal følge).

Et standard stikksagblad er nemlig laget slik at det fliser opp treet på overflaten, der bladet trekkes opp mot sagen. Det problemet kan løses på to måter:

Enten sager du fra undersiden av platen; det gir deg også den fordelen at du lettere kan se bladets ferd langs streken du har tegnet.

Alternativt kan du kjøpe et stikksagblad som er laget slik at det fliser opp treet på undersiden av platen, altså lengst vekk fra selve sagen.

Redaksjonen anbefaler: Test av stikksager

RIKTIG: Ved å sage fra motsatt side, får du et pent snitt på oversiden og oppflising på undersiden.

2. FEIL Du glemmer pendelfunksjonen.

Står stikksagen nesten stille, som om den ikke kan komme fremover, selv om bladet er skarpt? Da skal du sjekke om pendelfunksjonen er slått av. Den fører bladet frem og tilbake, samtidig som det går opp og ned. Med den avslått, går det saaaakte ...

Pendelfunksjonen hjelper bladet med å komme frem.

LES OGSÅ: Bli stikksagekspert på fem minutter

3. FEIL Du velger feil blad til sagen.

Det finnes utallige blad til stikksagen. Både til forskjellige materialer (tre, hardt tre, plast, metall m.m.), og til forskjellige oppgaver (raske snitt, fint snitt, kurvesnitt m.m.). Kjøp derfor et blad som passer til oppgaven.

Blad til henholdsvis mykt tre, hardt tre, laminat og metall.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Stikksag