6 smarte triks med stikksagen

Stikksagen er mest kjent for å kunne lage flotte kurvesnitt, men den er samtidig også den suverent mest allsidige sagen på markedet. Nye innovative blad, sammen med sagens smarte innebygde funksjoner, gir deg massevis av muligheter.

1. GENIALT TIL MYKE MATERIALER

I stedet for å slite med en klassisk isolasjonskniv, kan du enkelt sage isolasjonsplater og -matter med stikksagen ved hjelp av såkalte ”Soft Material”-blad. De spesielle, bølgeslipte bladene fås i lengder opptil 25 cm, og sager plater av både isopor og mineralull.

Normalt søpler det veldig når du sager i isopor. Det unngår du med dette spesialbladet, som lager et helt rent snitt.

2. KLARER OGSÅ STORE STOLPER

I dag fås trebladene i imponerende lengder. Det betyr at du også kan bruke stikksagen når du for eksempel vil kappe litt grove bjelker. Det går ikke fort, men det kan til gjengjeld gjøres ganske nøyaktig.

Med litt tålmodighet, kan en stolpe på 98 x 98 mm fint kappes med en stikksag.

3. PENDELFUNKSJONEN GIR FART PÅ SAGEN

Fortanningen på de fleste treblad er laget slik at stikksagen sager nøyaktig, men også litt sakte. Ved å få bladet til å svinge frem og tilbake med pendelfunksjonen, kan du imidlertid sette mer fart på sakene. Pendlingen skal bare brukes ved rette snitt, og skal være slått av ved kurvesnitt.

SE OGSÅ: Bli ekspert på stikksager på fem minutter!

4. DREI BUNNPLATEN OG SAG I VINKEL

En dreibar bunnplate gjør det mulig å lage snitt, tilpassinger og skrålister slik du vil. På de fleste stikksager løsnes bunnplaten med en unbrakonøkkel, men det finnes også modeller hvor du bare trykker på en knapp.

Bunnplaten kan alltid vinkles 45° til begge sider.

LES OGSÅ: Test av stikksager

5. DYKK DIREKTE NED

Når du har lært at du må bore et hull i en plate, før du kan begynne å sage i den, er det litt uvant første gangen du kjører bladet rett ned i platen. Men det fungerer, og kan gjøres med de fleste typer treblad. Er det en funksjon du vil bruke hyppig, kan du også få spesialblad, som er utformet slik at det er enda enklere å dykke bladet ned i platen.

6. FORBLØFFENDE GOD TIL METALLSAGING

Du kommer til å bli overrasket over hvor store metallrør moderne stikksagblad egentlig kan kappe. Friksjonsvarmen er den største utfordringen, men det ordnes ganske enkelt med en sprut skjæreolje. Det reduserer friksjonen, slik at bladet ikke ødelegges.

Stille og rolig ”spiser” metallbladet seg gjennom røret.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Stikksag