Hekksaks test: Balansen er viktig i alle arbeidsstillinger, men testes lett når du holder hekksaksen i bøylen.

Balansen er viktig i alle arbeidsstillinger, men testes lett når du holder hekksaksen i bøylen.

HEKKSAKS TEST

En batteridrevet hekksaks gir deg mange fordeler: Du slipper å dra rundt på en lang ledning, som i tillegg til å være i konstant fare for å bli klippet over, også er avhengig av at det er en stikkontakt i nærheten. Og i forhold til en bensinmodell, er batteriutgaven lettere, mindre støyende og bedre å bruke for både kropp og miljø.

Har du en stor hekk med kraftige greiner, må du bruke en stor og relativt tung maskin med lang avstand mellom knivene. Er hekken mindre og velpleid, kan du nøye deg med en liten og lett modell, der knivene sitter tettere. Dette er verdt å tenke på, for de letteste modellene i testen veier 2,5 kg, mens den tyngste veier 3,7 kg.

Å klippe hekk er ikke noe vi gjør ofte. Derfor tvinger vi kroppen ut i uvante stillinger for å nå opp til toppen og rundt hjørner. Kjenn derfor godt på maskinen i butikken før du kjøper.

Slik har vi testet hekksaksene

Først sjekket vi plasseringen av grep og knapper, samt vurderte kvaliteten og holdbarheten på de materialene saksen er bygget av.

Vi testet vekt og balanse fortløpende under arbeidet. Når du har jobbet med saksen løftet i 10 minutter, merker du tydelig forskjellen på 2,5 og 3,7 kg.

Vi klippet både ligusterhekk og spirea. I tillegg prøvde vi oss på noen halvtykke greiner i et buskkratt, for å finne begrensningene på saksene.

Vi beskar også busker og vurderte hvor pent resultatet ble.

Til slutt vurderte vi sikkerheten på saksene, med blant annet beskyttelsesskjerm og nødstopp.

Vi har testet disse 8 hekksaksene

  • WOLF-GARTEN HTA 700
  • GARDENA EASYCUT LI-18/50
  • BOSCH AHS 50-20 LI
  • STIGA SHT 24 AE
  • WORX WG259E
  • BLACK+DECKER GTC18502PST
  • STIHL HSA 56
  • MAKITA DUH523Z

LAST NED HELE VORES HEKKSAKS TEST og se hvilken maskin som ble den store testvinneren.

VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER HEKKSAKS
HÅNDTAKET: Skal være behagelig å holde på, stort nok til å kunne betjenes med hagehansker og gjerne sklisikkert. Det sparer deg for krefter.
SIKKERHETSKNAPPER: Både bøyle og håndtak er utstyrt med startknapper, og du kan kun klippe når du holder dem inne med begge hender samtidig. Knappene på bøylen skal kunne aktiveres uansett hvordan du holder. Samtidig skal sikkerhetsbremsen være rask og effektiv. Knivene skal stoppe på under ett sekund etter at du slipper et av håndgrepene.
BALANSE: Sjekk at balansen passer deg. Når batteriet er montert, og du holder i bøylen, skal saksen henge vannrett.
SIKKERHETSSKJERM: Skal holde fingrene dine vekk fra knivene, men skal ikke være så stor at den gjør det vanskelig å bruke hekksaksen.
KNIVAVSTAND: Skal ikke være for stor i forhold til motorkraften, for da kjører saksen seg fast ofte.
SVERDBESKYTTER: Velg en modell med solid beskyttelse av sverdspissen, så sverdet ikke skades hvis du treffer bakken.
SLIRE: Skal beskytte knivene og holde på den oljen knivene skal smøres med før og etter bruk. En kraftig og hard plastikkslire er å foretrekke.
LADER: Undersøk ladetiden. Det er ergerlig å måtte stoppe opp i flere timer, fordi du går tom for strøm. En times ladetid eller mindre, er optimalt etter vår mening. Husk at jo flere ampere som laderen lader med, desto raskere går ladingen.

**Leter du etter en elektrisk hekksaks? Finn vår nyeste test av elektrisk hekksaks her.