Vi har testet
6 stangsagene:
- AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
- HUSQVARNA 115IPT4
- BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
- BLACK+DECKER GPC1820L20
- EINHELL GE-HC 18 LI T
- RYOBI OPP1820

AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
Kjedehastighet: 4,2 M/S
Sverdlengde: 20 CM
Cirkapris: 2750 KRONER

HUSQVARNA 115IPT4
Kjedehastighet: 10 M/S
Sverdlengde: 25 CM
Cirkapris: 3000 KRONER

BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
Kjedehastighet: 4 M/S
Sverdlengde: 20 CM
Cirkapris: 2900 KRONER

BLACK+DECKER GPC1820L20
Kjedehastighet: 3,8 M/S
Sverdlengde: 20 CM
Cirkapris: 2500 KRONER

EINHELL GE-HC 18 LI T
Kjedehastighet: 3,8 M/S
Sverdlengde: 20 CM
Cirkapris: 2100 KRONER

RYOBI OPP1820
Kjedehastighet: 5,5 M/S
Sverdlengde: 20 CM
Cirkapris: 2400 KRONER
Stangsager til under 3000 kroner
Det er absolutt ingen grunn til å balansere rundt på toppen av en stige eller klatre opp i treet, når de høyeste greinene skal beskjæres. Stangsagen gjør det nemlig mulig å bli stående på bakken, mens du beskjærer greiner i høyden.
Selv om stangsagen dermed bidrar til å gjøre jobben tryggere, er det likevel verdt å huske på at det tross alt er en kjedesag vi har med å gjøre. Den skal derfor også behandles deretter, og det er viktig å bruke nødvendig verneutstyr. Kapp aldri større greiner enn du kan håndtere på forsvarlig vis.
Tenk på ergonomien
Stangsagens utforming, med et lite sverd med et sagkjede i enden av en lang stang, er en utfordring når det handler om ergonomi. Batteriet i håndtaket fungerer naturligvis som en motvekt, og skaper en balanse i sagen. For deltakerne med de minste batteriene er vekten dog ikke høy nok, og sagene virker derfor topptunge. En måte å kompensere for det på, er med en sterk motor med godt overskudd. Da blir jobben raskere utført, og kroppen belastes derfor også i kortere tid.
På alle sagene kan du justere lengden på stangen. På fire av deltakerne gjøres det med en teleskopfunksjon, som dermed kan gjøre sagen kortere eller lenger. To deltakere må bruke et ekstra mellomstykke som settes inn midt på stangen. Det fungerer godt, men er litt mer knotete.
Slik tester vi
Jo raskere sagen jobber, desto kortere tid må du balansere med den lange maskinen. Derfor har vi testet deltakernes sagehastighet – i tre meters høyde, naturligvis.
Sagenes utforming gjør dem naturlig nok litt lite hendige. Derfor er en god balanse og ergonomi helt avgjørende.
Deltakerne selges i utgangspunktet med kun ett enkelt batteri. Derfor er det en fordel med en god utholdenhet.
Dette er snakk om små motorsager, men sikkerheten er likevel viktig. Særlig fordi sverd og sagkjede sitter i enden av en lang stang

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: hastighet, ergonomi, utholdenhet og balanse.

HASTIGHET
En 35 mm rundstokk ble kappet tre ganger mens vi tok tiden. Snittene ble gjort i tre meters høyde.

ERGONOMI
Hvor god er balansen, og er det mulig å justere hodet eller håndtaket? Dette er ting som teller med her.

UTHOLDENHET
Rundstokken på 35 mm ble kappet så mange ganger som mulig, til batteriet var helt flatt.

SIKKERHET
Vi har målt hvor raskt kjedet stopper når vi slipper knappen. I tillegg ser vi på om det er en ekstra startsperre.
Resultatene

HUSQVARNA 115IPT4
2000 kroner
RYOBI OPP1820
1200 kroner
AL-KO CSA 2020 EASYFLEX
1750 kroner
BOSCH UNIVERSAL CHAINPOLE 18
1700 kroner
BLACK+DECKER GPC1820L20
2500 kroner
EINHELL GE-HC 18 LI T
2100 kronerLes mer om stangsager hos produsentene:
Testvinner
Best i alle fire deltester
HUSQVARNA 115IPT4
Husqvarna er flinke til å lage hageverktøy av høy klasse, og denne sagen er ikke noe unntak. Kvalitet og ytelse er helt på topp, og det er snakk om det ypperste du kan finne til under 3000 kroner.
Mens det med de andre deltakerne i stor grad er snakk om ”lettsager” med lavere styrke, har testvinneren en kjedehastighet på hele 10 m/s. Det gjør den i stand til å kapp rundstokken i høyden tre ganger på bare 12 sekunder. Den nest beste sagen brukte 20 sekunder, mens den tregeste brukte 52. Samtidig sikrer batteriet at styrken holdes i hele 118 snitt.
Husqvarnaen har også den største rekkevidden, noe som gjør deg i stand til å kappe greiner i cirka fire meters høyde. Til tross for den imponerende lengden, den sterkeste motoren og det store batteriet, har det lyktes å holde vekten nede på 4,4 kg.
Ekstra sikkerhet
Dette er også den eneste deltakeren med en ekstra sikkerhetsanordning, der du først må starte sagen før noen andre knapper virker. Det gjør det praktisk talt umulig å komme til å starte den ved et uhell.
Generelt er det snakk om en enormt gjennomført sag, og seieren i testen var da heller ikke på noe tidspunkt i fare.

I tillegg til den obligatoriske startsperren, skal sagen også tennes på det lille betjeningspanelet før du kan begynne å sage.

Sverdet på 25 centimeter gjør testvinneren i stand til å kappe tykke greiner. Men pass på at du ikke kommer til å gape over mer enn du kan håndtere.

Batteriindikatoren på selve batteriet forteller hvor mye strøm som er igjen. Det fungerer også selv om batteriet ikke sitter i maskinen.
Godt kjøp
Grei til det meste
RYOBI OPP1820 får en flott andreplass i de to prestasjonstestene, og blant 18-voltsmaskinene er den nummer én. Ergonomien kunne gjerne vært bedre. Det skyldes blant annet at maskinen ikke har teleskopstang. I stedet justeres lengden ved å sette inn et ekstra stykke midt på stangen. Skiftet er relativt enkelt, men det betyr en ekstra stang å holde styr på. Hodet og håndtaket kan heller ikke justeres. Til gjengjeld er hodet vinklet perfekt til de fleste greiner i høyden. Du legger bare sverdet oppå greiner som skal kappes. Deretter klarer sagen resten. Du får en bra sag i forhold til prisen. Særlig hvis du er en av gjør det selv-erne som allerede har et Ryobiverktøy, og du derfor allerede har batteri og lader. Alene koster sagen nemlig kun 1200 kroner.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.