Vi har testet
5 kædesave:
- BOSCH UniversalChain 18
- EINHELL GE-LC 18 Li
- MAKITA DUC254Z
- RYOBI OSC1830
- SKIL 0534

BOSCH UniversalChain 18
Kjedehastighet: 4,5 m/s
Børsteløs motor: Nei
Cirkapris: 2100 kroner

EINHELL GE-LC 18 Li
Kjedehastighet: 4,3 m/s
Børsteløs motor: Nei
Cirkapris: 2650 kroner

MAKITA DUC254Z
Kjedehastighet: 24 m/s
Børsteløs motor: Ja
Cirkapris: 4200 kroner

RYOBI OSC1830
Kjedehastighet: 10 m/s
Børsteløs motor: Ja
Cirkapris: 3300 kroner

SKIL 0534
Kjedehastighet: 7,9 m/s
Børsteløs motor: Ja
Cirkapris: 3000 kroner
Motorsager på 18 volt
De mindre kjedesagene på 18 volt, som vi tester her, er laget for lettere trefelling og beskjæring av trær i hagen. Derfor er det i sakens natur også der de briljerer og for mange vil være det foretrukne valget. De er enkle å håndtere og lette å komme til med på trange steder.
I tillegg fungerer de også fint til kapping av ved, så lenge snittene ikke blir for mange. Skal du felle mange trær, som etterpå skal kappes opp til ved, bør du se deg om etter en større sag – enten en på bensin eller en på minst 36 volt.
Med batteri og lader ligger prisene fra omkring 2100 kroner og opp til cirka det dobbelte. Og selv om det ikke alltid er tilfellet i våre stortester, så er det i dette tilfellet en direkte sammenheng mellem deltakernes pris og prestasjonene deres.
En- og tohåndsbetjening
Mens tre av deltakerne er fullvoksne kjedesager, som krever to hender på maskinen, så gjelder ikke det for testens mest kompakte deltagere. De er nemlig begge laget for toppkapping i høyden. De er derfor mer hendige, og størrelsen, utformingen og innretningen gjør at de enkelt kan betjenes med kun én hånd på maskinen.
Selv om det kan være fristende å ha den ene hånden på sagen mens den andre holder fast i greinen som sages av, så anbefaler vi på det kraftigste at du for sikkerhets skyld alltid holder begge hendene på maskinen mens du sager.
At to av deltakerne er mindre og mer hendige maskiner, betyr likevel ikke at kraften også er skrudd ned. Det er nemlig blant de to vi finner testens mest utholdende og nest sterkeste maskin, med en kjedehastighet på hele 24 meter i sekundet.
Slik tester vi
En kjedesag skal være sterk, slik at du kan jobbe effektivt. Vi har testet styrken ved å kappe furustolper på 10 x 10 cm.
I tillegg har vi testet utholdenheten – hvor mange snitt sagene kan lage på én enkelt oppladning. For du blir fort lei av å renne i pendelfart mellom sagen og laderen.
Vi har også fortløpende vurdert ergonomien. Den er viktig, fordi trefelling og beskjæring ofte er krevende arbeid i dårlige arbeidsstillinger.
Vi har selvsagt også vurdert sikkerheten, og med kjedehastigheter helt opptil 24 meter i sekundet skal den være i orden.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: hastighet, utholdenhet, ergonomi og sikkerhet.

ERGONOMI
Vekt, balanse, håndtering, betjening, utforming av håndtak og plassering av knapper teller med i vurderingen.

HASTIGHET
En furustolpe på 10 x 10 cm ble kappet ti ganger. Testen er gjort to ganger, og resultatet er et gjennomsnitt av de to.

UTHOLDENHET
Samme stolpe ble kappet så mange ganger som mulig, til batteriene var tomme.

SIKKERHET
Kjedestopperen og startsperren, som både kan være bygget inn i bekyttelsesskjermen og som en separat knapp, er avgjørende.
Resultatene

MAKITA DUC254Z
4200 kroner
BOSCH UNIVERSALCHAIN 18
2100 kroner
EINHELL GE-LC 18 Li
2650 kroner
RYOBI OSC1830
2.210 kroner
SKIL 0534
1.498 kronerLes mer om små motorsager på 18 volt hos produsentene:
Testvinner
Sterk, hendig og bunnsolid
MAKITA DUC254Z
Med toppkarakter i tre av fire deltester er Makitaen i en klasse for seg. Den kompakte sagen har en effektiv børsteløs motor og en kjedehastighet på hele 24 m/s.
Testens dyreste deltaker er også den klare vinneren. Utholdenheten er på topp – både når vi måler per oppladning og per amperetime.
Ergonomien er uovertruffen med en lav vekt og en kompakt maskin, til tross for et mellomlangt sverd. Sikkerheten er testens beste. Kun i hastighetstesten må den se seg slått – med 6 sekunder. Alt i alt en enormt solid prestasjon.
DUC254Z er laget for profesjonelle hagefolk og designet til toppbeskjæring. Det betyr særlig to ting. For det første får du en bunnsolid maskin, som er bygget for hardhendt bruk i mange, mange timer. For det andre får du en kompakt og lett maskin, som er enkel å manøvrere. Sagen kan betjenes med én hånd, hvis du ønsker det. Men vi oppfordrer på det kraftigste at du holder begge hender på sagen.
Sikkerhet på topp
Sikkerhetsmessig er den testens beste, selv om kjedet bruker litt lang tid på å stoppe når sagen stoppes. Men det er vanskelig å gjøre det raskere med en kjedehastighet på hele 24 meter i sekundet.
Sagen har de obligatoriske sikkerhetsbryterne i både skjermen og i grepet. I tillegg må Makitaen, som den eneste i testen, aktiveres på en separat knapp før sagen kan startes.

Makitaen skal som den eneste tennes på en separat av/på-knapp, før det er liv i resten av maskinen. Det gir ekstra god sikkerhet.

Sagen har et øye til en stropp, slik at du kan ha begge hender ledig til å klatre opp og ned med. Øyet kan også brukes til opphenging i boden.

Kjedestramming skal gjøres med et verktøy. Det følger et med maskinen, men du kan også bruke en vanlig skrutrekker og pipenøkkel.
Godt kjøp
Kompakt, hendig og billig
Bosch UniversalChain 18 ligger både i styrke og utholdenhet i bunnen av feltet. Likevel er den vårt beste alternativ til et godt kjøp i en tett duell med sagen fra Skil.
Den grønne Boschen er testens korteste og letteste deltaker. Det gjør den enkel å håndtere og lett å komme til med på trange steder. Den er derfor godt egnet til beskjæringsoppgaver. Den er laget for toppkapping. Derfor er det den som minner mest om testvinneren – bare med redusert pris og kraft.
Særlig muligheten til å kjøpe kun maskinen hvis du allerede har batteri og lader er en stor fordel i kampen om tittelen som godt kjøp.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.