Vi har testet
7 motorsagene:
- MAKITA DUC353Z
- HIKOKI CS3630DA
- BLACK+DECKER GKC3630L20
- RYOBI RY36CSX35A-150
- STIGA SPR 500 AE
- EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
- BILTEMA CCS 36

MAKITA DUC353Z
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 20 M/S
Cirkapris: 5500 KRONER

HIKOKI CS3630DA
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 8,3 M/S
Cirkapris: 5100 KRONER

BLACK+DECKER GKC3630L20
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 5 M/S
Cirkapris: 2600 KRONER

RYOBI RY36CSX35A-150
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 21 M/S
Cirkapris: 5000 KRONER

STIGA SPR 500 AE
Batterispenning: 48 VOLT
Kjedehastighet: 20 M/S
Cirkapris: 4400 KRONER

EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 15 M/S
Cirkapris: 4000 KRONER

BILTEMA CCS 36
Batterispenning: 36 VOLT
Kjedehastighet: 11 M/S
Cirkapris: 2000 KRONER
Motorsager på batteri
Det er grunner nok til å velge en motorsag på batteri fremfor en på bensin. De er lettere å starte og bråker, rister og veier mindre. De eneste minusene er at de ikke helt kan henge med når det kommer til styrke og utholdenhet. Men det er kun til de mest krevende fellingsoppgave ne og til flere timers vedkapping en bensinsag som regel er å foretrekke.
Store forskjeller
Det er likevel ikke helt likegyldig hvilken batterisag du velger. Selv om alle sagene i testen er på minst 36 volt, er prestasjonene deres veldig forskjel lige. For mens den mest utholdende sagen klarte å lage imponerende 172 snitt i en 100 x 100 mm furustolpe, måtte den dårligste gi opp etter bare 45 snitt. Dog har ikke alle sagene lik amperestyrke på batteriene, selv om vi gikk etter modeller med tilnærmet sammenlignbar batterikapasitet.
Slik tester vi
Det er viktig at en motorsag kan sage godt, uten at du konstant må skifte batteri. Vi har derfor målt hastighet ved å kappe en masse furustolper i skiver – resultatet er den beste tiden sagen kunne klare. Deretter kappet vi til batteriet var tomt, og tellet antall snitt.
Vekt og balanse er ikke uvesentlig – særlig ikke hvis sagen er blant de tyngre. Derfor har vi veid og vurdert balanse og ergonomi.
Sikkerheten er viktig, så vi sjekket om det finnes en tilbakeslagsbrems, som bremser kjedet hvis sagen slår tilbake, og vi sjekket hvor raskt kjedet stopper når du slipper knappen.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: hastighet, utholdenhet, ergonomi og sikkerhet.

HASTIGHET
Med gassen i bunn ble en furustolpe på 100 x 100 mm kappet 10 ganger mens vi tok tiden på jobben.

UTHOLDENHET
En furustolpe på 100 x 100 mm ble kappet i skiver til batteriet var tomt. Her opplevde vi til dels veldig store for

ERGONOMI
Motorsagens balanse, vekt og betjening har stor betydning når sagen skal brukes gjennom en hel dag.

SIKKERHET
Vi måler hvor raskt kjedet stopper når du slipper knappen, og vi sjekker effektiviteten til kjedebremsen – hvis den finnes.
Resultatene

STIGA SPR 500 AE
4400 kroner
EINHELL GE-LC 36/35 LI-SOLO
4000 kroner
MAKITA DUC353Z
5500 kroner
HIKOKI CS3630DA
5100 kroner
BLACK+DECKER GKC3630L20
2600 kroner
RYOBI RY36CSX35A-150
5000 kroner
BILTEMA CCS 36
2000 kroner
Testvinner
Trygg og sterk på en gang
STIGA SPR 500 AE
Stigaen imponerer med høy hastighet, uovertruffen utholdenhet, god ergonomi og en sikkerhet helt på topp. Det var tett løp i toppen, men dette er likevel riktig testvinner.
Sagen fra Stiga er både testens nest raskeste deltaker og med klar margin den mest utholdende. I motsetning til de fleste andre leverandører, har ikke Stiga satset på 36-voltsbatterier. De bruker i stedet 48 volt, og det er nok her vi finner en del av svaret på de flotte prestasjonene.
Kjedehastigheten er oppe i 20 m/s. Nettopp derfor er det betryggende at sikkerheten er helt på topp. I tillegg til det store skjoldet, som stopper kjedet når det presses frem, har denne modellen også en ekstra elektronisk bryter, som skal aktiveres før sagen kan starte. Kjedet stopper også mindre enn ett sekund etter at du har sluppet startknappen.
Behagelig å jobbe med
Til tross for en vekt på over fem kilo, er ergonomien fremragende. Det er en fin balanse i maskinen, og grepet har god plass til både store hender og hansker. Den kompakte sagen er dessuten enkel å flytte rundt på og ta med, slik at du får full valuta av den ledningsfrie sagen.
Stigaen har et godt kraftoverskudd, og den sager seg gjennom kvister og andre utfordringer uten noen store problemer. Blir utfordringen for tøff, stopper den dog av seg selv, så du ikke risikerer å skade sagen.

Det store batteriet er utstyrt med et håndtak, som gjør det enklere å sette inn og ta ut. Det har også innebygget batteriindikator.

Sikkerhetsbryter og startknapp er plassert slik at du har et godt grep om sagen når begge holdes nede.

Det lille displayet er utstyrt med en ekstra knapp, som skal tennes før maskinen kan starte. Hvis skjoldet er vippet frem, gir det en advarsel.
Godt kjøp
Mye sag for pengene
EINHELL GE-LC 36/35 koster mindre nn de fleste andre deltakerne. Likevel får du en fin sag med 35 cm sverd og høy kjedehastighet, som presterer litt bedre enn hva prisen antyder. Balansen i den 5 kg tunge maskinen er godkjent, men med en total lengde på 85 cm kan sagen virke litt stor å bruke. Derfor kommer ergonomien ikke over middels. Det rokker likevel ikke ved at sagen fra Einhell gir god valuta for pengene, og den er derfor vårt valg til testens gode kjøp.
En lang og ganske tung sag. Men du får greit mye for pengene.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.