Vi har testet
8 motorsager
- Biltema CCS 36
- Einhell GE-LC 36/35 Li
- Metabo MS 36-18 LTX BL 40
- Ryobi RY36CSX30B
- Skil 0540
- Stiga CS 700e
- Stihl MSA 70 C-B
- Worx WG385E.9

Biltema CCS 36
Sverdlengde: 30 cm
Kjedehastighet: 11 m/s
Cirkapris, solo: 1500 kr

Einhell GE-LC 36/35 Li
Sverdlengde: 35 cm
Kjedehastighet: 15 m/s
Cirkapris, solo: 1800 kr

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Sverdlengde: 35 cm
Kjedehastighet: 22 m/s
Cirkapris, solo: 4000 kr

Ryobi RY36CSX30B
Sverdlengde: 30 cm
Kjedehastighet: 22,5 m/s
Cirkapris, solo: 3200 kr

Skil 0540
Sverdlengde: 35 cm
Kjedehastighet: 12 m/s
Cirkapris, solo: 2500 kr

Stiga CS 700e
Sverdlengde: 35 cm
Kjedehastighet: 20 m/s
Cirkapris, solo: 3200 kr

Stihl MSA 70 C-B
Sverdlengde: 30 cm
Kjedehastighet: 14 m/s
Cirkapris, solo: 2700 kr

Worx WG385E.9
Sverdlengde: 40 cm
Kjedehastighet: 18 m/s
Cirkapris, solo: 2300 kr
Det er mer enn nok grunner til å velge en motorsag på batteri.
Sammenlignet med en på bensin, er den enklere å starte, og den bråker, rister og veier mindre. Sammenligner du med en på ledning, får du også en mye større bevegelsesfrihet.
Kun til de mest krevende oppgavene kommer batterisagene til kort. Men som denne testen viser, skal det virkelig sages mye før de beste batterimaskinene for alvor får problemer.
Store forskjeller
Det er dog ikke helt likegyldig hvilken batterisag du velger. Selv om alle sagene i testen er på minst 36 volt, er prestasjonene veldig forskjellige. I testen viser det seg likevel at det er en sammenheng mellom pris og prestasjon.
For mens testvinneren, som også er den dyreste, klarer 10 stolpesnitt på 30 sekunder, så bruker den billigste deltakeren nesten dobbelt så lang tid på den samme oppgaven.
Slik tester vi
Jo raskere du kan kappe opp stammen eller vedhaugen, desto mer får du gjort – og desto mer skåner du kroppen din. Derfor tester vi hastigheten på en stolpe, som gjør det enkelt å sammenligne deltakernes resultater.
Det er viktig med god utholdenhet hvis du vil unngå avbrytelser mens batteriet lader.
En god kvalitet er avgjørende hvis du vil ha glede av motorsagen i mange år
En motorsag er en relativt tung maskin å jobbe med. Ergonomien er derfor viktig, hvis du vil jobbbe med den over tid uten å bli altfor sliten, eller utslitt for fort.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene:

HASTIGHET
Vi tar tiden mens vi med gassen i bunn kapper av 10 skiver på en granstolpe på 100 x 100 mm.

UTHOLDENHET
Vi tester utholdenheten både per opplading og per amperetime. Resultatene vekter like mye når vi gir karakter.

KVALITET
Vi ser på om deltakerne er utstyrt med en holdbar, børsteløs motor, og vi vurderer kvaliteten på maskinene generelt.

ERGONOMI
Vi tester og vurderer parametre som vekt, balanse, innretning og utforming, og alt sammen teller med i karakteren vi gir.
Resultaterne

Metabo MS 36-18 LTX BL 40
4000 kr
Stihl MSA 70 C-B
2700 kr
Biltema CCS 36
1500 kr
Einhell GE-LC 36/35 Li
1800 kr
Ryobi RY36CSX30B
3200 kr
Skil 0540
2500 kr
Stiga CS 700e
3200 kr
Worx WG385E.9
2300 krLes mer om motorsager på batteri hos produsentene:
Testvinner
Rask sag i meget høy kvalitet
Metabo MS 36-18 LTX BL 40
Metabos motorsag er en gedigen maskin med masser av rå muskelstyrke. Det er faktisk så mye fart på kjedet, at den med sine 22 meter i sekundet kjører med en høyere hastighet enn flere motorsager på bensin. Også fjorårets testvinner med ledning blir satt til veggs på kjedehastighet.
Det er ganske enkelt imponerende hvor mye sagekraft testvinneren klarer å klemme ut av batteriene sine.
Sverdlengden passer godt til maskinens størrelse, komposisjon og vekt. Med en lengde på 35 cm kan du både stusse mindre busker og felle halvstore trær. Designet er i det hele tatt gjennomført, og kvaliteten er god. Blant annet med knapper som er både behagelige og solide å betjene.
God ergonomi
Ergonomien er en av testens beste. Når den ikke får toppkarakteren 10, så skyldes det at bakenden er litt tung. Det skaper en litt skjev balanse. Det er likevel bare en beskjeden detalj. Maskinen generelt ligger godt i hendene og er behagelig å jobbe med, også over lenger tid.
Selv om Metabo ikke skårer toppkarakter i utholdenhet, så leverer den med sine to store batterier rikelig med snitt til de fleste gjør det selvere.

De røde knappene er enkle å lokalisere på den mørkegrønne maskinen. Kvaliteten på knappene er bra, og de er behagelige å betjene.

Oppbyggingen med et batteri på hver side sikrer at balansen ikke endrer seg merkbart hvis du skulle finne på å skifte til mindre og lettere batterier.

Kjedestrammingen på testvinneren fungerer upåklagelig, selv om det krever at du finner frem verktøy når kjedet blir for slapt.
Godt Kjøb
Liten, men sterk motorsag
Stihl MSA 70 C-B
Motorsagen fra Stihl kapper de store stolpene like raskt som testvinneren fra Metabo. I tillegg er det faktisk 20 % flere snitt å hente på en full opplading, noe som må sies å være imponerende.
På grunn av det undrer du deg kanskje over hvorfor Stihl ikke stikker av med den totale seieren. Forklaringen er at Stihl halter litt etter på den generelle kvaliteten. Det er ikke noe galt med den, men helhetsinntrykket er ikke like bra som for eksempel hos testvinneren.
Inntrykket forsterkes i tillegg ytterligere av at Stihl-sagen er en liten og veldig lett maskin. Faktisk veier den nesten to kilo mindre enn sagen fra Metabo.
Den lave vekten og den beskjedne størrelsen har selvfølgelig også noen åpenbare fordeler: Du kan sage lenge med sagen uten å bli sliten i armene.
I tillegg er den enkel å komme til med på trange plasser.
Selv om prisen ikke er helt i bunn, så synes vi at sagen presterer over prisklassen den ligger i. Derfor er den også vårt valg til testens gode kjøp.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.