Carport med hems i toppkvalitet

To biler eller en bil og en båt. Pluss sykler, barnevogn og alle hageredskapene. Og i «andre etasje» grill, hagemøbler og uteleker. Alt dette kan du få plass til i denne meget romslige bygningen på 49 kvadratmeter pluss 24 kvadratmeter hems.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
60.000 kroner

Intro

Hvor mye plass kan vi få uten å søke om byggetillatelse? Det ville vi finne ut da vi skulle bygge en kombinert carport- og lagerplass.

Resultatet ble en praktisk bygning med plass for bil, båt, sykler, barnevogn og i tillegg enda mer god lagerplass.

På den ene siden av bygningen er det så god høyde at du lett kan parkere en stor kabincruiser på tilhenger.

Her var det rikelig plass på tomta slik at vi kunne gjøre parkeringen enkel uten å måtte rygge. Du kjører bare inn, hekter av tilhengeren og kjører videre - ut av carporten.

Men det kan selvsagt også gå greit på mindre plass. Og er bygningen uten gjennomkjøring, er det lurt å kle inn gavlen i den ene enden. En helt tett bygning med vegger og porter er også en mulighet.

Valg av fundament

Et tradisjonelt kantfundament av betong gravd 50 cm ned og markisolert, er en utmerket løsning. Dekket - også det av betong - må da støpes oppå et såkalt kapillarbryten-de (fuktstansende) lag av pukk (stein på størrelse med små poteter).

Du kan også lage et armert platefundament. Denne typen sikrer deg langt bedre mot at flata sprekker eller knekker under vekta av bygningen.

Uansett valg av fundament må yttermålene her være sju ganger sju meter, og fundamentet skal heves cirka 20 centimeter over terrenget.

Betongdekket må ha et svakt fall fra midten og ut mot sidene slik at du unngår vannpytter.

Enkle sammenføyninger

Husets bærende konstruksjon har ingen vanskelige material-sammenføyninger. Ligger bygget værhardt til, er det nødvendig å støpe ned bolter eller stålband i muren slik at du kan forankre svillene, men i helt rolige områder er ikke dette nødvendig. Derimot er det viktig å vindavstive bygget i vegger og tak, ikke minst på grunn av de mange åpningene.

Du kan gjøre dette på mange måter: Enten ved at du feller inn skråbord eller -støtter mellom noen av stenderne, eller ved at du spikrer fast galvaniserte stålbånd. I alle tilfeller skal avstivingen spenne mellom bunn- og toppsvill. Vi brukte BMF-systemet med innebygde strammere.

Finner du ut at enkelte rom skal isoleres og dermed bruker gips- eller asfalt vindtett- plater som vindsperre, vil platene avstive nok i seg selv, og skråstivere eller band trengs ikke.

God plass i andre etasje

Andre etasje fungerer som en hems med mye lagerplass og med full ståhøyde helt ute ved rekkverket.

For å utnytte all plassen har vi lagt gulv (P) på hele hemsen. Vi valgte et bordgulv, men bruker du i stedet kryssfinér, som er litt dyrere, kan du sløyfe vindkrysset under andreetasjen. Rekkverket (R) bør du ha for å kunne bevege deg trygt omkring i andre etasje. Når du skal opp på «loftet», kan du bruke en «løs» stige. Men vil du slippe bryet med å flytte den hit og dit, kan du som her lage en fast stige av bord og vannrør eller rundstokker.

Taket er enkelt å legge

Som taktekking har vi valgt Decra ståltakplater. De er raske og greie å legge og blåser ikke av hvis du sørger for å stifte dem grundig og nøyaktig fast.

Tilskjæring av platene må skje med saks, baufil eller sirkelsag med egnet blad og med lav hastighet, aldri med vinkelsliper, for det ødelegger brennlakkeringen og kan føre til rustdannelse.

Ved valg av en annen type taktekking må du være oppmerksom på at taket må kunne tåle det betydelig kraftige vindtrykket som oppstår innenfra på grunn av at bygningen har så mange og store åpninger.

Selv om du slipper å søke byggetillatelse, må du sende inn byggemelding.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Smart og billig garasje i byggesett

LES OGSÅ: Alt om carporter

Veiledning

01
Bygningens bærende konstruksjon 14 Trinn

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 1

Skjær til asfaltpapp i 8 cm brede strimler, og legg dem i bunter med seks stykker i hver. Fest buntene på undersiden av bunnsvilla (A) med pappspiker eller stifter - seks bunter per side.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 2

Legg bunnsvilla langs kanten av fundamentet, og fest den med vinkelbeslag - maksimalt med en meters avstand. Bruk ekspansjonsbolter til å feste beslagene i betongen.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 3

Forsterk med skjøtebeslag på hver side når du skjøter bunnsviller under midtstenderen (B). Fest stenderen. Merk av stenderplasseringene på toppsvillene (C), og fest dem med vinkelbeslag.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 4

Montér to vindkryss i hver fasade. Justér dem slik at stenderne står vinkelrett på topp- og bunnsvill. Beslagene trykkes på plass i riller i topp- og bunnsvillene. Lag sporene med ei sirkelsag.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 5

Mett endene med soppdrepende grunningsolje før du monterer stenderne (D). Sett stenderne på en «kloss» av asfaltpapp, og fest den til betongen med de to vinkelbeslagene.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 6

Sett opp de fem midtstenderne (D), montér svilla (E) på stenderne, og legg opp bjelkene (G). Avstiv konstruksjonen midlertidig ved hjelp av lekter.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 7

Hold fast drageren (F) med skrutvinger, skru den fast til stenderen (D), og fortsett med drageren på den andre siden. Bor gjennom dragere og stender med et langt 16 mm spiralbor, og ta dragerne ned igjen.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 8

Legg bulldog-skiver mellom stolpe og drager, og stikk ei 16 mm gjenget stang gjennom hullene. Montér underlagsskive og mutter på begge sider.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 9

Skråkapp sperrene (H) i 60 grader, og sag hakk for dragere (F) og toppsviller (C). Legg opp sperrene og strek dem av på bjelkene (G). Sag bjelkeendene skrått av etter markeringene, og fest sperrene med beslag.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 10

En detalj av den midterste stenderen i den ene ytterveggen. Her ser du hvordan toppsvill (C), sperrer (H) og bjelker (G) er satt sammen. Legg også merke til det smale sporet som vindkryssbeslagene skal monteres i.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 11

På den ene tverrveggen monterer du tre stendere (S), og i hver av langsidene monterer du stenderne (J). Stenderne skal fungere som underlag for bordkledningen (N).

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 12

Som anlegg for vindavstivingskrysset i tverrveggen monterer du fire 80 cm lange avstivere (S) med bjelkesko - en i hvert hjørne i ytterste veggfeltet. Montér vindkrysset nå.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 13

Montér et avstivingskryss på hver takflate. Som anlegg for avstivingen i takflata nede skal du montere en avstiver (S) av 48 x 198 mm plank med bjelkesko mellom de to sperrene.

Dobbel Carport: Bygningens bærende konstruksjon 14

Oppe er en 98 x 98 mm planke montert mellom de to midterste sperrene ved hjelp av bjelkesko. Det sikrer at ikke avstivings-krysset «trekker» sperrene sammen når du strammer det til.

02
Ståltak og liggende kledning på veggen 8 Trinn

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 1

Mål ut plasseringen av lektene på de ytterste sperrene i hver ende ved hjelp av ei målelekt. Overfør merkene til de andre sperrene med ei krittsnor, og skru fastlektene (K).

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 2

Skru fast de tre vindskiebordene (M) på de ytterste sperrene - det øverste bordet skal stikke 25 mm opp over lektene.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 3

I motsetning til andre taktekkinger legges dette taket ovenfra og ned. Fordelen er at du kan bruke lektene som stige. Løft opp i raden over, og skyv takplata inn.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 4

Montér takplata med de innfargede og riflete stiftene som følger med - gjennom forkanten og inn i lekta. Press plata ned mens du spikrer.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 5

Når den ene takflata og de første to radene på den andre siden er lagt, må du montere selvklebende skumstriper langs mønet og skru fast to 19 x 50 mm trykkimpregnerte lister.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 6

De vinkelformede mønepannene må skjøtes med 10 centimeter omlegg og stiftes fast til listene med tre spiker i hver side.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 7

Avslutt vindskiebordene (M) med et loddrett eller skrått snitt, og skru forkantbordene (stussbordene) (L) på sperreendene. Stift vindskiebeslagene på vindskiebordet.

Dobbel Carport: Ståltak og liggende kledning på veggen 8

Bordene (N) «overlapper» hverandre med 2 cm. Fest bordet med 95 mm lange spikere 2,5 cm fra underkanten. Dekk hvert hjørne med to hjørnebord (T) som danner en vinkel.

Materialer

98 x 98 mm firkant, trykkimpregnert:
• 5 bunnsviller (A) á 350 cm
• 10 stendere (B) á 215 cm
• 4 toppsviller (C) á 400 cm
• 1 avstiver mellom sperrer i topp, 80 cm

98 x 198 mm plank:
• 5 stendere (D) á 428 cm
• 1 svill (E), 700 cm

45 x 198 mm limtrebjelke eller 48 x 198 mm plank:
• 4 dragere (F) á 400 cm
• 10 bjelker (G) á 330 cm
• 24 sperrer (H) á 500 cm
• 6 avstivere (S) á 80 cm

48 x 98 mm plank:
• 8 stendere (J) á 215 cm
• 3 stendere (S) á 390 cm

36 x 56 mm lekter:
• 26 lekter (K) á 360 cm
• 26 lekter (K) á 450 cm

27 x 148 mm bord, trykkimpregnert:
• 8 forkantbord (L) á 450 cm
• 12 vindskiebord (M) á 510 cm
• 120 kledningsbord (N) á 360 cm
• 10 hjørnebord (T) á 260 cm
• 6 rekkverksbord (R) á 360 cm

21 mm gulvbord:
• 18 kvadratmeter gulvbord (P)

Dessuten:
• Asfaltpapp
• 5 x 80 mm terrasseskruer
• 5 stk. 16 mm gjenget stang á 35 cm
• 10 stk. 16 mm muttere med underlagsskiver, 50 x 50 x 5 mm
• 80 kvadratmeter Decra-tak
• BMF-beslag
• M12 betongankre (f.eks UKA 3 EAP)

Tidsforbruk

2 uker

Pris

Ca. 60.000 kroner (eksklusiv fundament)
Slik fordeler utgiftene seg: Trematerialer: ca. kr 30.000 Decratak: ca. kr 17.000 Beslag: ca. kr 13.000 kroner

Tegning

Plantegningen viser bygningen slik vi «innredet» den. De stiplede røde linjene markerer et vindavstivende kryss som er montert i gulvet i andre etasje.

På tverrsnittet får du god oversikt over konstruksjonen. Den liggende kledningen (N) og forkantbordet (stussbordet) (L) er bare vist på den ene siden.

De to fasadene er like - med to vindavstivende kryss i veggen og med to stropper i takflata.

Dette er tverrveggen der en av sidene er tettet helt igjen. Det må være avstivingskryss i veggen.

Den andre tverrveggen er åpen. Men etter behov kan du tette med porter eller vegger.

3D-modell

Dobbel Carport Tegning
3D-modell

Dobbel carport med mye plass

Det er plass til to biler på under 50 kvadratmeter.

Åpne 3D-modellen

Dobbel Carport Tegning
3D-modell

Byggets bærende konstruksjon

Konstruksjonen består av et rom med tak og et dobbelt så høyt rom med åpne vegger i gavlene.

Åpne 3D-modellen

Dobbel Carport Tegning
3D-modell

Kledning

Carporten er kledd med ståltak og liggende kledning.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Montering av vinkelbeslag

Snu beslaget riktig så sammenføyningen får optimal styrke

Video

TIPS: Monter lange bord – alene

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Carport