Smarte skyvedører til skråvegger

Har du skråvegger og behov for mer plass? Her får du oppskriften på et skap med skyvedører som kjører problemfritt på solide skinner montert i gulvet og på skråveggen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kr/350 cm

Intro

Skyvedører til skråvegg

Har du en skråvegg, er det opplagt å sette et skap med en skyvedør foran slik at du kan utnytte plassen til oppbevaring. Følg våre instrukser, så har du et flott skap til en skråvegg om et par dager.

Skyvedøren til en skråvegg kjører her helt problemfritt på en kjøreskinne som er satt fast i skråveggen, og seks hjul og to T-skinner på gulvet.

Skapet til skråveggen må måles opp nøye

For at skyvedørene til skråveggen kan kjøre uproblematisk uten å kjøre mot det som er på baksiden av dem, er det viktig at du måler nøye opp.

Du må finne ut hvor skyvedørene skal kjøre, og undersøke om gulvet er skjevt. Regn med en avstand på cirka 10 cm fra skyvedøren til eventuelle hyller. Merk opp på gulvet med maskeringsteip – det er enklere å se enn blyantstreker, og det er enklere å fjerne.

Mal før du setter sammen skapet til skråveggen

MDF-platene som brukes til skyvedørene til skråveggen skal males eller lakkeres på begge sider, slik at du ikke risikerer at de slår seg med tiden.

Det er lettest å male alle delene før du setter dem sammen. Her har vi valgt å kun male hvitt utvendig og lakkere med en klar lakk på innsiden av våre skyvedører til skråveggen.

Den komplette byggeveiledningen til et skap til en skråvegg

Skyvedører til skråvegger er geniale om du vil utnytte plassen i hjemmet optimalt – og det er en overkommelig oppgave for alle gjør det selv-folk.

Du får blant annet instruksjoner i:

  • Hvordan du måler og merker opp, slik at dørene under skråveggen kan kjøre uten å kollidere mot det som er på baksiden av dem.
  • Hvordan du setter på bærelekter og sideanlegg, som utligner at rommet har skråvegger – og som sikrer at dørene og veggene ikke blir ødelagt.
  • Hvordan du monterer skinner og dører.
  • Hvordan du justerer dørene slik at de glir lett.
  • Hvordan du gir skapet den siste finishen med børstelister, dekkbord og akrylfugemasse til å dekke sprekkene.

Du får en komplett materialliste. Jobben vil ta et par dager, inkludert tørketiden på malingen. Prisen er på rundt 2000 kroner for en vegg på 350 cm.

Les mer om skyvedører

Vi har samlet en rekke linker, der du kan få inspirasjon til hvor en skyvedør kan brukes og hvordan du kan bygge med skyvedører.

Les mer om skyvedører her

FØR

ETTER

Veiledning

01
Mål opp og merk av 2 Trinn

For at dørene skal kunne kjøre uproblematisk, uten å butte mot det som er plassert bak dørene, er det viktig med en nøyaktig oppmåling. Dels skal du finne ut hvor dørene skal kjøre, dels om gulvet er skjevt. Du skal regne med en avstand fra dørene til evt. hyller på cirka 10 cm. Merk opp med maskeringsteip. Det er lettere å se enn blyantstreker. Og lettere å fjerne.

1

Mål opp på gulvet hvor du vil ha skapet. Kanskje du allerede har hyller eller bøylestenger på stedet. Da merker du opp hvor dørene skal kjøre cirka 10 cm utenfor dem.

2

Merk opp på skråveggen hvor dørene skal kjøre. Bruk et vater eller en loddsnor til å måle opp fra gulvavmerkingen. Strek opp hvor bærelekten skal sitte.

02
Bærelekter og sideanlegg 8 Trinn

Den skinnen som dørene skal henge på, skal selvsagt festes til skråveggen. Men først skal du skru på en trekantet bærelekt, som utligner at rommet har skrå vegger. Deretter skal du montere sideanlegg, slik at du ikke ødelegger veggene eller dørene. Mal sideanleggene i samme farge som dørene og dekkbordet, som skal på helt til slutt.

1

Tilpass bærelekten (A) av en 48 x 98 mm bjelke. Fordi skråveggen er 45°, skal lekten også skjæres i den vinkelen. Juster sirkelsagen, og skjær hjørnet av lekten.

2

Legg lim på den skrå flaten på bærelekten, før du skrur den fast på veggen.

TIPS: Tilkall en hjelper, som kan holde mens du skrur.

3

Skru på bærelekten med 5 x 100 mm skruer, og sjekk at den nøye følger oppstrekingen på skråveggen. Når limet er tørt, sitter lekten nemlig veldig godt fast.

4

Strek loddrett ned langs et vater på yttersiden av bærelekten (A), slik at du har noe å montere sideanlegget (B) etter.

5

Stem ut til sideanlegget i fotlistene (B). Bruk en multikutter. Det er mye enklere enn et stemjern.

6

Legg avstandsbrikker bak sideanlegget (B), hvis veggen er skjev. Anlegget skal være helt i lodd, for at dørene kan lukke tett.

7

Skru fast anleggene (B) i begge sider med monteringsskruer (7,5 x 72 mm). Forbor med et 6 mm bor, undersenk skruene, og sett over hvite dekknapper til slutt.

8

Dørene (C) skjæres ut med sirkelsag langs et fastspent bord, eller med en dykksag med føringsskinne.

03
Monter skinner og dører 7 Trinn

Når du har skåret ut dørene, er du klar til å montere den kjøreskinnen (E), som dørene skal henge i øverst, og de to T-skinnene (F), som skal styre dørene nede ved gulvet. Skinnene kommer i overstørrelse, så du må kappe dem med en baufil og bore hull i dem til skruene. Bor hull for hver 40 cm i alle skinnene.

1

Begynn med å skru fast kjøreskinnen (E). Den skrus opp i bunnen av lekten (A) med 4 x 20 mm skruer.

2

Rett opp kjøreskinnen (E), og legg eventuelt små avstandsbrikker mellom skinnen og bærelekten (A). Skinnen skal sitte helt vannrett, slik at dørene glir optimalt.

3

Fres et 4 mm spor i bunnen av dørene (C). Sporet skal passe over de to T-skinnene (F), som skal skrus fast til gulvet etterpå.

4

Kapp til T-skinnene (F) i riktig lengde. Bor hull, slik at skinnene kan skrus fast. Undersenk skruene, så dørene ikke treffer skruehodene.

5

Bor hull i dørene (C) til trekkskåler (J). Du kan bruke en overfres, men det er faktisk enklere med et forst-nerbor på skrumaskinen. Pass på at du ikke borer gjennom.

6

Lim fast trekkskålene (J) i hullene på dørene (C). Bruk trelim til å lime fast skålene. Tørk straks av overskytende lim med en våt klut.

7

Skru to hjul (G) på hver dør (C), 10 cm inne i hver side. Forbor med et 2,5 mm bor før du skrur i 4 x 20 mm skruer, slik at platen ikke går i stykker.

04
Montering og justering 3 Trinn

Før du kan montere de to T-skinnene på gulvet, skal du henge opp dørene og holde dem helt i lodd. T-skinnene skal ligge slik at de går akkurat midt i noten i bunnen av dørene. Skru dem fast når de ligger nøyaktig der de skal.

1

Heng to dører (C) på kjøreskinnen (E), som du kan justere bunnskinnene (F) etter. Du skal henge dørene i hvert sitt spor i toppen, slik at de kan kjøre forbi hverandre.

2

Hold vateret så du ser at den innerste døren er helt i lodd, før du skrur fast T-skinnen (F) til gulvet. Gjenta med den ytterste døren, og skru fast den tilhørende T-skinnen.

3

Juster høyden på hjulene, hvis dørene ikke kjører helt fritt. Det er mulig å justere hjulet 5 mm opp og ned, og det gjøres enkelt med en skrutrekker.

05
Den siste finishen 4 Trinn

1

Skru fast et dekkbord (D) med undersenkede skruer, 4 x 60 mm. Bordet er skåret skrått, slik at det følger taket. Dekk skruehullene med dekknapper. Bordet må skrus av igjen, hvis du skal ta av dørene.

2

Lim selvklebende børstelister (H) på dørene. Da unngår du at de slår rett inn i sideanleggene (B) og går i stykker eller setter merker når du lukker skapet.

3

Dekk sprekkene i siden med akrylfugemasse. Bruk fugepistol, og glatt ut fugen med en fuktig svamp eller en fugepinne.

4

Den ferdige skapveggen er skreddersydd til rommet og den skrå veggen. Hvis du ønsker det, kan du montere lys på dekkplaten, slik at det kommer lys i skapene.

Materialer

48 x 98 mm lekt:
• 1 bærelekt (A), 360 cm

19 mm mdf-plate:
• 2 sideanlegg (B) à 9,5 x 124 cm
• 3 dører (C) à 118,5 x 119,5 cm

21 x 170 mm glattkant:
• 1 dekkbord (D), 360 cm

Svalk skyvedørssett:
• 1 dobbelt kjøreskinne (E), 400 cm
• 2 T-skinner til gulv (F) à 400 cm
• 6 kjørehjul (G)
• 800 cm børstelist (H), ikke på tegning
• 6 trekkskåler (J), ikke på tegning

Dessuten:
• Skruer (5,0 x 100 - 4,0 x 20 - 4,0 x 60), monteringsskruer (7,5 x 72), lim, dekknapper, avstandsbrikker, akrylfugemasse, maling, anleggssider og dekkbord.

Spesialverktøy

• Overfres og forstnerbor

Tidsforbruk

Et par dager, inklusive tørketid på malingen.

Pris

Regn med 2000 kroner for en vegg på 350 cm.

Vanskelighetsgrad

Bare du er nøye med oppmåling og montering, er det ingen problemer å lage denne skapveggen.

Tegning

Slik fungerer dørene

En kjøreskinne i toppen, seks hjul og to T-skinner på gulvet, får skyvedørsveggen til å gli helt problemfritt.

Slik fungerer dørene

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

TIPS: Nøyaktig oppmåling med tre kontrollpunkter

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skyvedører