EFFEKTIVT: Mineralull isolerer først og fremst mot kulde og varme. Men det kan også sørge for at fukt, støy og flammer ikke sprer seg.

EFFEKTIVT: Mineralull isolerer først og fremst mot kulde og varme. Men det kan også sørge for at fukt, støy og flammer ikke sprer seg.

HVA BRUKES MINERALULL TIL?
VEGGER OG TAK Mineralullisolasjon i den myke plateutgaven er et opplagt valg til innvendig etterisolering av vegger og skråtak. På loftet kan både plater og ruller brukes.
UTVENDIG ETTERISOLERING M.M. Til utvendige oppgaver, for eksempel isolering av vegg, støygjerde og isolering av krypekjeller, finnes effektive mineralulløsninger av harde og robuste plater.
AVTREKKSRØR, VARMERØR M.M. Med rørskåler eller matter av mineralull og aluminiumsfolie oppnår du effektiv varme- og kondensisolering av vannrør og ventilasjonskanaler.
HVORDAN BRUKES MINERALULL?
Mineralull skjæres til med en lang kniv. Det finnes spesielle kniver med bølgeskjær, som skjærer enkelt og rent. Mindre oppgaver kan klares med en brødkniv – og i faste plater med en gammel håndsag. Jobben sliter på kniven/sagen, så den kan ikke brukes til noe annet etterpå.

For å sikre at effekten på isolasjonen blir best mulig, er det viktig at materialet sitter tett inn mot alle sider og hindringer.
På et loft med mange hindringer (takstoler, ventilasjonsrør, og andre ting) kan du med fordel blåse inn granulat. Det legger seg tett inn i alle kroker. Er det plass til at du selv kan legge plater, kan du med fordel legge to lag isolasjon med forskjøvede skjøter mellom lagene. På den måten unngår du kuldebroer.

VIKTIG OM MINERALULL!
De små fibrene fra isolasjonen kan være plagsomme – i lang tid etterpå. Arbeidshansker, støvmaske og lange ermer er en klar anbefaling når du jobber med mineralullisolasjon. Stapp også buksene ned i sokkene, slik at du ikke blotter noe hud.

SPESIELT MED MINERALULL
Mineralullisolasjon består primært av stillestående luft, og bare litt materiale. Derfor er det avgjørende for isoleringsevnen at isolasjonen ikke trykkes sammen.

Les mer om isolasjon

VARIANTER AV ISOLASJON
MYK PLATE Kan brukes nesten overalt i huset, der isolasjonen ikke utsettes for trykk eller støt, eller der den kan beskyttes av plater eller kledning. Fås både som steinull og som glassull.
HARD PLATE Mye fastere og mer robust enn de myke platene. Brukes særlig som isolasjon mot grunnen (markplater), men fås også til gangbro på loftet, til etterisolering av fasaden, til isolering av krypekjeller m.m.
RULLMyk mineralull på rull gir færre skjøter og dermed mindre risiko for kuldebroer. Til gjengjeld kan de være vanskelige å håndtere – særlig på trange plasser, og hvis du jobber alene.
GRANULAT Mineralull i kuler eller som løsmasse er perfekt til vanskelig tilgjengelige steder, for eksempel inne i vegger eller på loft med mange hindringer. Innblåsingen krever spesialutstyr og hjelp fra fagfolk.
STRIMMEL Mineralull fås også på smale ruller, som er beregnet til stopping av fugesprekker rundt dører og vinduer og andre steder der bygningsdeler møtes.
RØRSKÅLERRørskåler med mineralullisolasjon følger bøyer på rør, og passerer fint over koblinger uten at det er nødvendig å skjære dem til. Er selvklebende med baksidepapir som fjernes før liming.
LAMELLMATTELameller av mineralull som er limt på armert aluminiumsfolie. Brukes primært til varme- og kondensisolering av rør og ventilasjonskanaler, for eksempel avtrekksrøret fra ventilatoren.

Dimensjoner

Plater finnes til forskjellige formål. Men de myke platene til innvendig etterisolering er de mest vanlige. De er 56-57 cm i bredden, slik at de passer mellom stenderne i en vegg, med standard senteravstand på 60 cm.

Vanlige tykkelser er:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 150 mm

Ruller fås typisk i lengder fra cirka 3-13 meter i flere forskjellige bredder, men 56-57 cm er mest vanlig. Vanlige tykkelser er:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 150 mm

LES OGSÅ: Nyt inspeksjonskamera fra Tech-pro