Intro
Veiledning
01
Mål opp og legg en god plan
3
Trinn
For at veggen skal ende med å bli plan, skal du ta utgangspunkt i det punktet på den gamle veggen som stikker lengst ut i rommet. Små ujevnheter kan fanges av isolasjonen bak på stolpene, men er de mer enn 5-10 mm, må du klosse ut stolpene.
Hver plate dekker 60 cm. Mål veggene og legg en plan. Du skal ende opp med minst en halv platebredde i hjørnene, og du skal aldri ha en sparkelforsenking i hjørnet.
Se over veggen med et vater, for å få et inntrykk av hvor loddrett og plan veggen er. Marker de høyeste punktene. De er utgangspunkt for stolpene. Der veggen ligger lenger inn, klosses stolpene ut.
Del inn veggen i felter på 60 cm. Sørg for at det siste feltet i begge ender blir minst en halv plate bredt. Høyden på 250 cm rekker i de fleste boliger. Ellers limes to plater sammen i lengderetningen.
02
Stolper og plater skjæres til
6
Trinn
De 250 cm lange stolpene og platene skjæres til i høyden, slik at det er 8-10 mm luft både oppe og nede. Dette lukkes pent av med en elastisk overmalbar fugemasse før du maler senere.
Der platene skjæres til i bredden, skal isolasjonen på baksiden tilpasses, slik at den sammen med gipsen kan gripe om en stolpe. Det gjøres nøyaktig, så du unngår åpne sprekker.
Mål opp til de første stolpene. Du kan trygt trekke fra 5-10 mm, slik at stolpen ikke klemmes i spenn. I vårt tilfelle måler vi opp til en bred kant oppe under taket, der stolpene må stoppe.
Stolpene skjæres til med en stikksag. Høyden i rommet kan variere, så skjær bare til noen stolper om gangen.
Den første platen skjæres til med en dykk- eller sirkelsag.
TIPS: Bruk et gammelt blad i sagen. Gipsplater, ikke minst plater av fibergips, sliter hardt på sagtennene.
Isolasjonen bak på platen skjæres til, så den kan gripe rundt stolpene der den ikke allerede passer. Bruk skarp hobbykniv, som du styrer etter en stolpe.
Mål opp hvor det er rør, ledninger og andre ting som du må ha plass til. Ofte kan de være i isolasjonen. Her har vi et utstikk under taket, som vi måler og får kontroll på.
03
Stolper og plater settes opp
7
Trinn
Stolpene, som er av kryssfi-nér med isolasjon på baksiden, er enkle å sette fast. Ofte kan skruer være nok, og du finner lett en skrue, om nødvendig med murplugg, som klarer belastningen.
Isolasjonen på platene skal passe nøyaktig mellom stolpene, slik at det ikke blir sprekker i den. Derfor er det best å sette opp stolpene i med at du skrur opp platene.
Den første stolpen settes helt inne i hjørnet. Forbor og undersenk, slik at skruehodet skjules i treet. Det skal være maksimalt 40 cm mellom hullene. Her bruker vi karmskruer uten plugger.
Neste stolpe plasseres så avstanden passer til bredden på skumisolasjonen på platen. Stolpen settes i lodd og settes fast i veggen på samme måte som den første.
Platen trykkes på plass og skrus fast i begge kanter med 30 mm gipsskruer for hver 20 cm. De spesielle gipsskruene til den harde fibergipsen har mindre hoder enn normale gipsskruer.
De neste stolpene settes opp en om gangen, i takt med at platene kommer opp. Avstanden skal være nøyaktig, og det er eff ektivt å bruke en platestrimmel for å styre stolpene på plass.
Ved vinduet setter vi en stolpe, så den flukter med lysåpningen. Vi har ikke plass til isolasjon og vil lage “utforinger” av en gipsplate uten skum. Hvordan du klarer hjørner, ser du på tegningen.
Lysåpningen fores ut ved å lime gipsplaten fast. Vi f erner isolasjon fra en strimmel fibergips. Platen limes opp med monteringslim, men skjøten lukkes med Fermacells klebefugemasse.
04
Plateskjøtene sparkles pene
6
Trinn
Der platene er satt sammen kant mot kant, har de en bred forsenkning. Den lukkes med spesialsparkelmasse og papirarmering, så overgangen får samme styrke som resten av veggen.
I innvendige hjørner brukes en elastisk overmalbar fugemasse, utvendige hjørner limes med det tilhørende limet. Det sparkles og slipes. Fibergipsplaten danner et solid hjørne, som ikke skal beskyttes med hjørneskinner.
Finn frem sparkelmasse og papirarmering. Den spesielle sparkelmassen til fibergips er sterkere enn normal gipssparkel masse. Den er hard å slipe, så unngå å bygge opp med for mye overskytende masse.
Press et lag sparkelmasse godt inn i fugen mellom platene, slik at den binder dem sammen. Fordel også et tynt lag sparkelmasse jevnt i bunnen av falsen.
Sett papirstrimmelen fast i sparkelmassen. Det skal ikke være folder eller luftlommer bak strimmelen. Bruk en halvbred sparkel til å trykke fast strimmelen og glatte den ut.
Neste lag sparkelmasse fylles på og glattes i plan med platene når det første laget er helt tørt. La sparkelmassen tørke, og fyll skjøten en eller to ganger til, men uten at du bygger på for mye.
Skjøtene slipes ned i plan med platene når sparkelmassen er helt tørr. Bruk en fast, stor slipekloss, så du ikke risikerer å hule ut sparklingen. Dermed er veggen klar for helsparkling.
Materialer
Varmveggssystem fra Fermacell:
• Varmveggselementer, 40 mm
• Varmveggsstolper til 40 mm plater
• 30 mm gipsskruer til fibergips på tre
• Fermacell SK sparkelmasse + finsparkel
• Papirarmeringsstrimmel
• Klebefugemasse
Varmveggsplater forhandles ikke i Norge, så de må kjøpes i Danmark. Fermacell er dansk leverandør. Se www.fermacell.dk.
Dessuten:
• Karmskruer, 112 mm
• Monteringslim
• Overmalbar, elastisk fugemasse
Tidsforbruk
2-3 dager for et lite rom.
Pris
Cirka 800 kroner per/m2
Vanskelighetsgrad
Varmveggsystemet er lett å bruke. Bare du holder deg til produktene som er anbefalt til liming og sparkling, er du sikker på et godt resultat.
Tegning
Slik bygges veggen opp
Varmveggsplatene settes opp ved hjelp av loddrette, isolerte stolper. Stolpene skrus først fast på den eksisterende veggen med egnede skruer. Platene festes deretter til stolpene med fibergipsskruer for hver 20 cm.
Tegningen viser de fleste situasjoner du vil møte på underveis, og hvordan du tilpasser platene så de blir sittende tett rundt stolpene.
Isolasjonen stopper en halv stolpebredde fra kanten bak sparkel forsenkning på langsiden. Når du setter sammen to plater (A1 og A2) over en stolpe (B2), passer de derfor perfekt sammen rundt stolpen.
I alle andre situasjoner skjærer du selv til isolasjon og gips, slik at falsen bak gipsplaten passer over stolpen bak. Det skjer for eksempel ut mot en vegg som ikke isoleres (B1), ved utvendige hjørner (B3) og i innvendige hjørner, der du isolerer begge vegger (B4 og B5).
Skjøter med sparkelforsenking lukkes med en spesialsparkelmasse for oppgaven og papir, mens avskårne kanter settes sammen med spesiallim.
