Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Utvendig isolering

Utvendig isolering er like lett som å ta på seg en genser. Det tar bare lenger tid – til gjengjeld sparer du mye penger.

Nå skal du få se hvordan du kutter utgiftene til oppvarming av huset ditt med flere tusenlapper i året, gir huset en helt ny fasade og setter de slitne ytterveggene inn i le for vind, regn og kulde – for et beløp som tilsvarer et kjøkken i mellomklassen. Vel å merke om du gjør jobben selv, for det er en stor jobb. Det må du også forvente, når du i stedet for å reparere litt, velger å legge isolasjon utenpå hele huset og å bygge opp en fullstendig ny overflate oppå isolasjonen.

Til gjengjeld får du en langt mer effektiv energiløsning enn ved innvendig isolering, og den pussede overflaten kan med sin innfargede mørtel stå flott og uten maling i mange år. Og når det ender opp som en stor oppgave, skyldes det også at de fleste benytter muligheten til å gjennomføre drømmen om å endre dører og vinduer og skifte til lavenergivinduer, for alle spor av endringene forsvinner bak den nye pussen.

Les mer om isolasjon

Det samme gjør de gamle veggene, og mange vil nok unngå en så voldsom forvandling hvis de bor bak flotte yttervegger. Men huset her hadde vokst fra å være et lite sommerhus til å bli en villa med dårlig isolering bak pussen, porebetongen og treet, og en helhetlig pusset fasade ville bli en stor forbedring.

Å få isoleringen til å sitte på veggen er like enkelt som å trekke på seg en ullgenser, det tar bare lenger tid. Utfordringen kommer i pusslagene, det som tilsvarer husets vind- og regntette jakke. De har før vært forbeholdt murerne, men den nye mørtelen fra Skalflex er så seig og klebende at også vi gjør det selv-folk kan få den til å sitte på isolasjonen og armere den med kantskinner og glassfiber. Ytterst legges et tynt lag mørtel. Innfarget, slik at du slipper å male – ikke bare nå, men i mange år. Og bra er det, for huset vil holde seg pent og være verd å bevare langt inn i fremtiden.