4 varianter
Uansett om du har et støpt gulv eller en konstruksjon på bjelker eller tilfarere, kan du legge gulvvarme. I begge tilfeller er utfordringen å isolere under varmen, så du ikke kaster bort penger på å varme opp kjelleren eller grunnen under huset. Varmen skal også fordeles så jevnt som mulig, så gulvet ikke får “kalde soner”.
Vann i betongdekke
Slangen fører det varme vannet rundt i en solid betongplate. Fordi betongen fordeler varmen effektivt, kan slangen legges med forholdsvis stor avstand. Til gjengjeld er det en treg varmekilde, da hele den tunge platen skal varmes opp (eller kjøles), før virkningen merkes i rommet. Oppå betongdekket kan du lime fliser eller parkett staver, eller legge et flytende tregulv.
Betonglaget må varmes opp før du får glede av varmen. Til gjengjeld blir varmen jevnt fordelt.
Vann i trekonstruksjon
Her legges slangene i et lag for seg selv, oftest enten adskilt av bord i passe tykkelse eller trykket ned i spor i sponplater. Oppå dette laget legger du et flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Fordi tre leder varme mye dårligere enn betong, krever denne oppbyggingen at slangene legges ned i tynne aluminiumsplater. De er formet slik at de klemmer rundt varmeslangene og fordeler varmen ut til sidene.
Aluminiumsplatene sørger for å fordele varmen under tregulvet.
Varmekabel i støpt konstruksjon
Kablene støpes fast i et tynt lag gulvsparkelmasse, før du legger på gulvbelegget. En opplagt variant er å støpe fast kablene på en isolerende plate, som er solid nok til å bære gulvet. Da slipper du å varme opp et tykt lag betong sammen med gulvet. Konstruksjonen kan også brukes under et flisgulv.
Varmekablene er støpt fast i et lag sparkelmasse.
Varmekabel på lett konstruksjon
Den enkleste måten å etablere gulvvarme på et eksisterende tregulv på, er med denne løsningen, der varmekabler innlagt i en aluminiumsmatte legges mellom det gamle gulvet og et nytt flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Mellom det gamle gulvet og varmematten legges et beskyttende og isolerende skumlag på minst 3 mm. Konstruksjo nen hever derfor gulvhøyden kun cirka 5 mm, pluss det nye klikkgulvet.
Aluminiumsmatten ligger rett under tregulvet, og fordeler varmen jevnt.
Vannbåren gulvvarme
Grunnleggende kan du varme opp gulvet ditt med enten varmt vann eller med strøm.
De vannbårne løsningene henter varme via et sentralt anlegg, som kan drives av alt fra pelletsfyr og bioolje, til varmepumper og fjernvarme. De elektriske systemene kan bare kobles til en strømkilde.
I begge tilfeller skal temperaturen styres via en termostat, som du kjenner fra også andre varmekilder.
Men en romføler er sjelden nok. Dels skal varmen fordeles jevnt, og dels er gulvvarmen så treg, at systemene også bør ta hensyn til utetemperaturen, slik at de kan skru opp og ned varmen allerede før temperaturskiftet påvirker temperaturen innendørs.
I dag snakker moderne system sammen trådløst - og de smarteste kan du også kontakte med mobilen.
LES OGSÅ: Spar på varmen med nye smarte termostater
Du kan legge varmeslangene selv
Hvis du allerede har et sentralvarmeanlegg, kan du legge varmerør der du vil etablere gulvvarme selv. Men gjør det i samråd med en rørlegger, og det er uansett rørleggeren som skal stå for tilkoblingen til både styrings- og varmeanlegget.
Varmen skal føres inn i gulvet, den skal fordeles jevnt i gulvet - og ikke minst skal du kunne styre hvor mye varme gulvet skal ha.
Klikk på tallene på bildet under og se en oversikt over den vannbårne gulvvarmens mange elementer.
Elektrisk gulvvarme
Elektriske gulvvarmematter kan limes fast under gulvet eller legges som matter direkte under gulvbordene.
Den mest vanlige og best kjente for men for gulvvarme, er matten der gulvvarmekablene er satt fast til et nett, som bare rulles ut på gulvet. Der kan det for eksempel legges i en gulvspar sempel kelmasse eller også i flislimet, hvis det skal legges fliser. Gulvvarmemattene kjøpes i den størrelsen og med den effekten du har behov for, og prisene er fra cirka 300 kroner per kvadratmeter.
Hvis det skal legges gulvvarme under et parkettgulv, er denne løsningen smart: Varmekablene er lagt inn i en aluminiumsfolie, som fordeler varmen jevnt. Den legges bare på en tynn isolerende plate, som holder på varmen. Hele kon struksjonen bygger ikke mer enn 5-8 mm. Løsningen er normalt dyrere enn matter, og koster fra ca 500 kroner per kvadratmeter, avhengig av effekt.
Slik legges elektriske gulvvarmematter
Det finnes elektriske gulvvarmesystem du kan legge selv, men de aller fleste system skal legges av en elektriker. Her ser du hvordan varmematter legges på et bad, der mattene rulles ut, klippes til og kobles sammen (hvis én matte ikke er nok).