Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva skal du velge: Elektrisk eller vannbåren gulvvarme?

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med gulvvarme kan du innrede huset uten radiatorer eller panelovner. Det er enklest å etablere elektrisk gulvvarme, men i drift er vannbårent ofte billigst. Vi gjennomgår fordeler og ulemper ved de to typene gulvvarme.

Gulvvarme: Vannbåren eller elektrisk gulvvarme?

Det er store fordeler ved å legge gulvvarme. Men skal du varme opp gulvet med vann eller varmekabler?

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Gulvvarme er for mange den optimale måten å få varmet opp boligen på, og fordelene med varme i gulvet er også store.

Det gir deg frihet til å innrede huset etter ditt eget hode, fordi du ikke trenger å avsette plass til ledninger, rør, panelovner og radiatorer. Gulvvarmen vil normalt også sikre deg lavere utgifter til oppvarming, fordi varmen fordeles jevnt i hele rommet, fordi du får mindre trekk i rommene og fordi vi aksepterer en litt lavere temperatur i et rom, hvis gulvet er varmt så du ikke fryser på føttene.

Gulvvarmens svake side er at det tar lenger tid å varme opp et rom med det, enn for eksempel med radiatorer, panelovner eller en varmepumpe.

Vannbårent har flere energikilder

Både ved nybygg og renovering er det som regel enkelt å etablere gulvvarme, slik at du slipper synlige varmekilder, med synlige rør og ledninger.

Det innlysende første spørsmålet vil alltid være om du foretrekker å varme opp gulvet med varmt vann, som føres rundt i gulvet gjennom slanger, eller med elektriske varmekabler.

Fordi du med en vannbåren løsning har muligheten til å varme vannet med for eksempel varmepumper eller fjernvarme, er det mulig å få rimeligere oppvarming enn med en ren elektrisk gulvvarme – som ikke har noen andre alternative energikilder enn strøm. Fremtidige strømpriser vet vi heller ikke noe om, men de blir sikkert ikke lavere.

Til gjengjeld er det som regel billigere og enklere å etablere elektrisk gulvvarme. I tillegg bygger elektriske varmematter mindre i høyden, noe som er en viktig betraktning mange steder.

Varme rom eller lune fliser

Valget avhenger også av hvor mye energi du regner med å bruke på gulvvarme. Skal hele huset varmes opp av gulvet, blir energiforbruket til oppvarmingen stor, og da lønner det seg ofte å velge vann, hvis det er praktisk mulig.

Handler det i stedet bare om å gjøre flisene på et lite bad varme å trå på, skal du kanskje i stedet velge strøm. Ikke minst fordi elektrisk gulvvarme har den store fordelen at du kan slå på varmen, uten at du må sette i gang hele det store sentralvarmeanlegget, som kanskje er slått av om sommeren. Faktisk er forde­ len ved denne formen for lokal varme så opplagt, at den ofte blir brukt som supplering til vannbårne gulvvarmean­ legg, som en ekstra mulighet utenfor fyringssesongen. Da får du det beste fra begge løsninger på én gang - og du har gulvvarme på badet hele året.

4 varianter

Uansett om du har et støpt gulv eller en konstruksjon på bjelker eller tilfarere, kan du legge gulvvarme. I begge tilfeller er utfordringen å isolere under varmen, så du ikke kaster bort penger på å varme opp kjelleren eller grunnen under huset. Varmen skal også fordeles så jevnt som mulig, så gulvet ikke får “kalde soner”.

Vann i betongdekke

Slangen fører det varme vannet rundt i en solid betong­ plate. Fordi betongen fordeler varmen effektivt, kan slangen legges med forholdsvis stor avstand. Til gjengjeld er det en treg varmekilde, da hele den tunge platen skal varmes opp (eller kjøles), før virkningen merkes i rommet. Oppå betongdekket kan du lime fliser eller parkett staver, eller legge et flytende tregulv.

Betonglaget må varmes opp før du får glede av varmen. Til gjengjeld blir varmen jevnt fordelt.

Vann i trekonstruksjon

Her legges slangene i et lag for seg selv, oftest enten adskilt av bord i passe tykkelse eller trykket ned i spor i sponplater. Oppå dette laget legger du et flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Fordi tre leder varme mye dårligere enn betong, krever denne oppbyggingen at slangene legges ned i tynne aluminiumsplater. De er formet slik at de klemmer rundt varmeslangene og fordeler varmen ut til sidene.

Aluminiumsplatene sørger for å fordele varmen under tregulvet.

Varmekabel i støpt konstruksjon

Kablene støpes fast i et tynt lag gulvsparkelmasse, før du legger på gulvbelegget. En opplagt variant er å støpe fast kablene på en isolerende plate, som er solid nok til å bære gulvet. Da slipper du å varme opp et tykt lag betong sammen med gulvet. Konstruksjonen kan også brukes under et flisgulv.

Varmekablene er støpt fast i et lag sparkelmasse.

Varmekabel på lett konstruksjon

Den enkleste måten å etablere gulvvarme på et eksisterende tregulv på, er med denne løsningen, der varmekabler innlagt i en aluminiumsmatte legges mellom det gamle gulvet og et nytt flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Mellom det gamle gulvet og varmematten legges et beskyttende og isolerende skumlag på minst 3 mm. Konstruksjo­ nen hever derfor gulvhøyden kun cirka 5 mm, pluss det nye klikkgulvet.

Aluminiumsmatten ligger rett under tregulvet, og fordeler varmen jevnt.

Vannbåren gulvvarme

Grunnleggende kan du varme opp gulvet ditt med enten varmt vann eller med strøm.

De vannbårne løsningene henter varme via et sentralt anlegg, som kan drives av alt fra pelletsfyr og bioolje, til varmepumper og fjernvarme. De elektriske systemene kan bare kobles til en strømkilde.

I begge tilfeller skal temperaturen styres via en termostat, som du kjenner fra også andre varmekilder.

Men en romføler er sjelden nok. Dels skal varmen fordeles jevnt, og dels er gulvvarmen så treg, at systemene også bør ta hensyn til utetemperaturen, slik at de kan skru opp og ned varmen allerede før temperaturskiftet påvirker temperaturen innendørs.

I dag snakker moderne system sammen trådløst - og de smarteste kan du også kontakte med mobilen.

Du kan legge varmeslangene selv

Hvis du allerede har et sentralvarmeanlegg, kan du legge varmerør der du vil etablere gulvvarme selv. Men gjør det i samråd med en rørlegger, og det er uansett rørleggeren som skal stå for tilkoblingen til både styrings- og varmeanlegget.

Varmen skal føres inn i gulvet, den skal fordeles jevnt i gulvet - og ikke minst skal du kunne styre hvor mye varme gulvet skal ha. Her får du en oversikt over den vannbårne gulvvarmens mange elementer.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Elektrisk gulvvarme

Elektriske gulvvarmematter kan limes fast under gulvet eller legges som matter direkte under gulvbordene.

Den mest vanlige og best kjente for men for gulvvarme, er matten der gulvvarmekablene er satt fast til et nett, som bare rulles ut på gulvet. Der kan det for eksempel legges i en gulvspar sempel kelmasse eller også i flislimet, hvis det skal legges fliser. Gulvvarmemattene kjøpes i den størrelsen og med den effekten du har behov for, og prisene er fra cirka 300 kroner per kvadratmeter.

Hvis det skal legges gulvvarme under et parkettgulv, er denne løsningen smart: Varmekablene er lagt inn i en aluminiumsfolie, som fordeler varmen jevnt. Den legges bare på en tynn isolerende plate, som holder på varmen. Hele kon struksjonen bygger ikke mer enn 5-8 mm. Løsningen er normalt dyrere enn matter, og koster fra ca 500 kroner per kvadratmeter, avhengig av effekt.

Slik legges elektriske gulvvarmematter

Det finnes elektriske gulvvarmesystem du kan legge selv, men de aller fleste system skal legges av en elektriker. Her ser du hvordan varmematter legges på et bad, der mattene rulles ut, klippes til og kobles sammen (hvis én matte ikke er nok).

1

Temperaturføleren limes fast. Den skal ligge mellom varmekablene.

2

Nettet legges ut, og sparkel helles over. Mattene er klippet til (varmekablene må ikke klippes).

3

Sparkelmassen jevnes ut. Når den er tørr, kan det legges fliser på gulvet.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake