Gulvvarme: Vannbåren eller elektrisk gulvvarme?

Det er store fordeler ved å legge gulvvarme. Men skal du varme opp gulvet med vann eller varmekabler?

Gulvvarme er for mange den optimale måten å få varmet opp boligen på, og fordelene med varme i gulvet er også store.

Det gir deg frihet til å innrede huset etter ditt eget hode, fordi du ikke trenger å avsette plass til ledninger, rør, panelovner og radiatorer. Gulvvarmen vil normalt også sikre deg lavere utgifter til oppvarming, fordi varmen fordeles jevnt i hele rommet, fordi du får mindre trekk i rommene og fordi vi aksepterer en litt lavere temperatur i et rom, hvis gulvet er varmt så du ikke fryser på føttene.

Gulvvarmens svake side er at det tar lenger tid å varme opp et rom med det, enn for eksempel med radiatorer, panelovner eller en varmepumpe.

Vannbårent har flere energikilder

Både ved nybygg og renovering er det som regel enkelt å etablere gulvvarme, slik at du slipper synlige varmekilder, med synlige rør og ledninger.

Det innlysende første spørsmålet vil alltid være om du foretrekker å varme opp gulvet med varmt vann, som føres rundt i gulvet gjennom slanger, eller med elektriske varmekabler.

Fordi du med en vannbåren løsning har muligheten til å varme vannet med for eksempel varmepumper eller fjernvarme, er det mulig å få rimeligere oppvarming enn med en ren elektrisk gulvvarme – som ikke har noen andre alternative energikilder enn strøm. Fremtidige strømpriser vet vi heller ikke noe om, men de blir sikkert ikke lavere.

Til gjengjeld er det som regel billigere og enklere å etablere elektrisk gulvvarme. I tillegg bygger elektriske varmematter mindre i høyden, noe som er en viktig betraktning mange steder.

Last ned artikkelen og se alle fordeler og ulemper

Elektriske varmekabler og vannbåren gulvvarme har hver sine fordeler og ulemper, som du bør ta med i vurderingen når du skal etablere gulvvarme. I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi begge løsningene, for at du kan velge gulvvarmen som passer best til deg og huset ditt.