Mattene med varmekabler limes direkte på undergulvet og dekkes av sparkelmasse – det koster kun 10 mm gulvhøyde.

Mattene med varmekabler limes direkte på undergulvet og dekkes av sparkelmasse – det koster kun 10 mm gulvhøyde.

Kan du heve gulvet bare én enkelt centimeter ekstra, kan du også få plass til å varme det opp. Har du ytterligere noen millimeter å boltre deg på, kan du fritt velge mellom å varme opp med strøm eller den normalt mer økonomiske vannbårne varmen.

Du kan også gjøre det meste av jobben selv, men det skal gjøres i tett dialog med fagfolk, i tillegg til at de må koble tingene til varmekilden. De tynne gulvvarmesystemene krever at kabler og slanger ligger mye tettere enn slanger i et tykt betonggulv. Til gjengjeld kan de raskt tilpasses skiftende behov, og de kan ligge på lette trekonstruksjoner.

Fire typer gulvvarme på få millimeter:

1. Elektriske kabler i tette slynger Selv om de vannbårne systemene også er kommet i veldig tynne utgaver, er det fortsatt elektrisk gulvvarme som kan legges med minst byggehøyde.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

Bare én centimeter ekstra i høyden koster det for eksempel å støpe ned gulvvarmen fra Devi i et lag med gulvsparkelmasse, før du legger fliser eller tregulv oppå. Det gir ikke mye materiale til å fordele varmen, men det tar mattene høyde for, ved at kablene ligger i tette slynger.

Det er generelt dyrere å varme opp med strøm enn med vann, så elektrisk gulvvarme legges ofte som komfortvarme, altså som et tilskudd til annen oppvarming av boligen. Reglene for hva du kan gjøre selv, avhenger av systemet. Et minstekrav er at elektrikeren skal måle hele systemet grundig før og etter at kablene dekkes.

2. Støp ned slangen i gulvsparkelmassen
3. Lynraske løsninger med selvklebende plast
4. Fres slangen ned i våtromsplater

Last ned hele artikkelen og les om alle de fire typene gulvvarme.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik kan du sjekke gulvvarmen din

Det er kanskje noen områder rundt i huset hvor det er mer gulvkaldt enn i resten av huset. Det kan komme av at gulvvarmen din ikke ligger riktig – eller at den er defekt. Du kan raskt avsløre hva som er tilfellet med et infrarødt termometer.

Det infrarøde termometeret avslører det!

Du peker med laserstrålen på det stedet på gulvet hvor du synes at det kaldt – og du kan straks lese av temperaturen på displayet. Er tallet lavere enn i resten av rommet, kan det skyldes at gulvvarmen er lagt feil eller at den er defekt.

Akkurat nå får du et infrarødt termometer sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv for kun 49,50 kroner + 39,50 kroner i porto og ekspedisjon. Du sparer 609 kroner.

Ja, takk: Vis meg mer om det infrarøde termometeret og det gode tilbudet

Her kan du se en video av hvordan det infrarøde termometeret virker:

LES OGSÅ: Legg elektrisk gulvvarme selv