4 muligheter: Slik får du lavtbyggende gulvvarme

I dag kan du klemme gulvvarme ned i så tynne lag, at det ferdige gulvet knapt heves. Både vann og strøm i tynne lag kan varme gulv i lette konstruksjoner.

Kan du heve gulvet bare én enkelt centimeter ekstra, kan du også få plass til å varme det opp. Har du ytterligere noen millimeter å boltre deg på, kan du fritt velge mellom å varme opp med strøm eller den normalt mer økonomiske vannbårne varmen.

Du kan også gjøre det meste av jobben selv, men det skal gjøres i tett dialog med fagfolk, i tillegg til at de må koble tingene til varmekilden. De tynne gulvvarmesystemene krever at kabler og slanger ligger mye tettere enn slanger i et tykt betonggulv. Til gjengjeld kan de raskt tilpasses skiftende behov, og de kan ligge på lette trekonstruksjoner.

4 typer gulvvarme

  1. Elektriske kabler i tette slynger
  2. Støp ned slangen i gulvsparkelmassen
  3. Lynraske løsninger med selvklebende plast
  4. Fres slangen ned i våtromsplater

LES OGSÅ: Etablering av gulvvarme under tregulv

1. Elektriske kabler i tette slynger

Selv om de vannbårne systemene også er kommet i veldig tynne utgaver, er det fortsatt elektrisk gulvvarme som kan legges med minst byggehøyde.

Bare én centimeter ekstra i høyden koster det for eksempel å støpe ned gulvvarmen fra Devi i et lag med

gulvsparkelmasse, før du legger fliser eller tregulv oppå. Det gir ikke mye materiale til å fordele varmen, men det tar mattene høyde for, ved at kablene ligger i tette slynger.

Det er generelt dyrere å varme opp med strøm enn med vann, såelektrisk gulvvarme legges ofte som komfortvarme, altså som et tilskudd til annen oppvarming av boligen.

Reglene for hva du kan gjøre selv, avhenger av systemet. Et minstekrav er at elektrikeren skal måle hele systemet grundig før og etter at kablene dekkes.

Tynne varmekabler: Elektriske kabler i tette slynger

Mattene med varmekabler limes direkte på undergulvet og dekkes av sparkelmasse – det koster kun 10 mm gulvhøyde.

2. Støp ned slangen i gulvsparkelmassen

Den 8 mm tykke slangen i Thermotechs Minifloor 8-system, er et opplagt valg for innstøping i et tynt lag gulvsparkelmasse med fliser oppå, hvis du ønsker et tynt gulv.

Spikrer du som her slangen fast på en sponplate, før den dekkes av sparkelmassen, får du et vannvarmet flisgulv med meget lav vekt og høyde:Sparkelmassen er så seig, at den bare trenger å være 16 mm tykk for å bære. Når lim og fliser følger etter, blir varmen fordelt jevnt, bare slangens viklinger legges med en avstand på cirka 10 cm.

Systemet er til mindre rom, særlig som tilskudd til en generell oppvarming. Om sommeren kan vannet varmes med en el-patron, slik at du stadig har et lunt gulv å gå på.

Tynne varmekabler: Støp ned slangen i gulvsparkelmassen

Varmeslangen er 8 mm tykk. Den legges tett, så varmen blir jevnt fordelt i den tynne konstruksjonen.

3. Lynraske løsninger med selvklebende plast

Noen av de moderne vannvarmesystemene sparer ikke bare på plassen, de sparer også på tiden. De knastede plastplatene fra Uponor er lynraske å trykke 10 mm tykke slanger på plass i. Når du har dekket dem med den tilhørende gulvsparkelmassen og jobbet den tett ned rundt slanger og plater, kan du noen få timer senere lime på fliser.

Plater, slanger og sparkelmasse har en total høyde på bare 15 mm. Oppå det kommer fliser eller annen gulvtype.

Tynd gulvvarme: Lynraske løsninger med selvklebende plast

De selvklebende plastplatene klippes til og trykkes fast, og slangen legges med en avstand på 5, 10 eller 15 cm.

4. Fres slangen ned i våtromsplater

Du kan frese spor til en varmeslange i de kompakte våtromsplatene, som består av et veldig fast, isolerende materiale som er forsterket med et tynt lag sement og glassfiber på begge sider. Bruk et notfresestål like tykt som varmeslangen i overfresen. Da kan du frese spor direkte i platen, trykke slangen på plass og gå videre med f.eks. fliser.

Polystyrenskummet i platene fordeler ikke varmen, tvert i mot. Fordi det heller ikke er noen varme fordelings plater av metall, som ved gulvvarme i tre konstruksjoner, krever det en varmeledende overflate som flislim og fliser til å fordele varmen. Slangen skal også ligge i ganske tette slynger.

Tynd gulvvarme: Fres slangen ned i våtromsplater

Det finnes mange typer plater med ferdige spor til varmeslanger, men du kan også frese sporene selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulvvarme