Mobil plantekasse til krydderurter

Drømmer du om en lite plantekasse som er enkelt å flytte, så følg med her. Vi har satt hjul på undersiden og begrenset mengden jord – og dermed vekten – til et absolutt minimum.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
750 kroner
Kjøkkenhage

Plantekasse på hjul med tre “skjulte” plastbokser til plantejord. Bedet har en ryggvennlig arbeidshøyde, og flyttingen gjøres uten løft på lettkjørende hjul.

Intro

Krydderurter trenger ikke mye jord for å vokse og trives. Derfor er det heller ingen grunn til å bakse med en masse unødvendig og dyr blomsterjord. I realiteten er en beskjeden plastboks nok, og det er den grunnleggende ideen bak denne mobile og lette plantekassen.

Vi har valgt Ikeas transparente “Samla”-oppbevaringsbokser med en bredde på 39 cm, en lengde på 56 cm og en dybde på 28 cm. Det tilsvarer 45 liter jord – rikelig til krydderurter av enhver type.

Samtlige av målene på tegningen er tilpasset boksene, og vi har laget plantekassen slik at boksene lett kan tas opp og tømmes.

Som utgangspunkt har vi brukt 19 x 95 mm justerte granbord . De er høvlet på én side og begge kanter. Alternativt kan du også bruke trykkimpregnerte terrassebord, ettersom blomsterjorden ikke er i kontakt med treverket.

I artikkelen viser vi deg hvordan du bygger en kasse og dekkant til den flotte plantekassen. .

LES OGSÅ: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen

REDAKSJONEN ANBEFALER: Bygg et lekkert veggdrivhus

Veiledning

01
Kassen 9 Trinn

Bordene til hjørnene (A) sages ned til 70 mm bredde, og kappes deretter til i den anviste lengden. De settes sammen vinkelrett i par med 4,0 x 40 mm skruer. Bruk fire skruer til hver sammenføyning.

Kappsagen tiltes til 45 grader, og bordene (B og C) kappes til i lengden. Legg merke til at skråskjæringen gjøres fra innsiden av bordene, og at det er hhv. 58 og 118 cm avstand mellom snittene.

Oppbyggingen av kassen begynner med det nederste laget, som lages som en ramme rundt hjørnene (A). Siden (B) og enden (C) settes helt tett sammen, og bordene festes med 4,0 x 35 mm skruer.

Bygg opp ett rammelag om gangen, til sidene på kassen har fem rammer som er skrudd fast til hjørnelistene. Det er 5 mm avstand mellom rammene, og presis avstand sikres enklest med avstandsklosser.

Som en ekstra holder til rammene og støtte for bunnen, setter vi fast lekter (D) midt på innsiden av kassen. Lektene er bord som er delt og kappet til 45 x 560 mm.

Vi setter hjul under kassen, så den kan flyttes enkelt. Vinkelbeslagene med hjulene skrus fast til hjørnelistene (A). Hjulene plasseres slik at underkanten på kassen er hevet 2 cm over underlaget.

De to listene (E) som skal understøtte bunnbordene (F), settes fast til hjørnelistene (A) og lektene (D) med 4,0 x 40 mm skruer. Overkanten på støttelistene skal være 24 cm fra overkanten av A og D.

De seks bunnbordene (F) skrus fast til de underliggende støttelistene (E) med 4,0 x 40 mm skruer.

Bunnbordene (F) understøtter bare bunnen på plastkassene i sidene. Når det bores hull til drenering, skjer det i midten på boksene, og regnvannet vil derfor ikke renne ut på bunnbordene.

02
Dekkanten 6 Trinn

Plastkassene er praktiske, men de er ikke særlig pene. Derfor skjuler vi dem under en dekkant øverst på plantekassen.

Dekkanten er også laget av de samme materialene som resten, men vi har skåret dem ned til en bredde på 70 mm. De stikker 1,4 cm ut fra den loddrette rammen på begge sider, og dekker derfor kantene med ca 4 cm.

Rammen består av listene G og H, og den deles opp i tre felter med to dekklister J.

Den øverste rammen (B1 og C1) er laget som de fem foregående. Men det innvendige målet er 2 mm større, slik at rammen enkelt kan løftes av og på de oppstikkende hjørnelistene (A) og lektene (D).

Den løse rammen hviler på skruer. De gjør at vi holder den samme avstanden mellom bordene som på resten av kassen (5 mm). Sett to skruer i hvert hjørne, samt en skrue ut for midten av de to loddrette lektene.

Dekkantens rammelister (G, H) kappes i lengden med 45 graders snitt. Langsidene (H) deles opp i tre felt, slik at dekklistene (J) havner midt over kantene på plastboksene. Når langsidene (H) er delt i tre, skjæres et 45 graders innsnitt i de fire markeringene.

Dekkantens rammelister settes sammen med 4,0 x 70 mm skruer i de fire hjørnene. Bruk to skruer per skjøt - én fra hver side.

Dekklistene (J) tilspisses med to ganger 45 graders snitt i den ene enden. Deretter strekes den motsatte enden opp etter innsnittene i rammelisten (H) og sages til.

Dekkrammen skrus fast med 4,0 x 40 mm skruer til overkanten av den øverste løse rammen (B1, C1). Sjekk at dekkrammen stikker 1,4 cm ut fra yttersiden på den løse rammen.

Materialer

19 x 98 mm justerte granbord, høvlet på én side:

  • 10 sider (B) à 122* cm
  • 2 sider (B1) à 122,2* cm
  • 0 ender (C) à 62* cm
  • 2 ender (C1) à 62,2* cm
  • 6 bunner (F) à 54 cm

*De oppgitte målene er utvendig. NB! Kontroller alle mål før du begynner å kappe materialene.

De resterende bordene kappes slik:

Bredde 45 mm

  • 2 lekter (D) à 57,5 cm
  • 2 støttelister (E) à 114 cm

Bredde 70 mm

  • 8 vinkelhjørner (A) à 57,5 cm
  • 2 dekkrammedeler (G) à 65 cm
  • 2 dekkrammedeler (H) à 125 cm
  • 2 dekkrammedeler (J) à 62 cm

Dessuten:

  • 3 plastbokser (“Samla”, Ikea)
  • 4 hjul (“Rill”, Ikea)
  • 4 vinkelbeslag
  • Skruer (4 x 40, 4 x 35, 4 x 70 mm)

Spesialverktøy

  • Kapp- og gjærsag
  • Sirkelsag/bordsirkelsag

Tidsforbruk

En dags tid.

Pris

Omkring 750 kroner.

Vanskelighetsgrad

Prosjektet stiller krav til presise oppmålinger og vinkelskjæringer.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Plantekasse på hjul

Hjulene sitter godt skjult under plantekassen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Hjul på stolpene

Hjulene er montert direkte på stolpene. Da blir konstruksjonen sterkest.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Avsett høyden på bunnen

Bunnen i plantekassen kan lages i akkurat den høyden du synes er best.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Flotte detaljer i toppen

I tillegg til gjærskjøtene i toppbordene, er de to avstandsbordene laget med spisse ender.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Stoppkloss til kappsagen

TIPS: Bruk sagen som vinkel

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Plantekasse