Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klipp plenen frisk og sterk

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Mange huseiere slår gresset altfor lavt. Husk at topp og bunn følger hverandre. Klipper du gresset for lavt, vil planten automatisk forkorte rotnettet, og på den måten svekker du faktisk plenen.

Hvis gresset er blitt veldig høyt, for eksempel mens du har vært på ferie, er det bedre å klippe det i flere omganger. En god hovedregel, er at du på det meste klipper 1/3 av lengden per klipping.

De fleste har nok en formening om at plenen skal klippes cirka én gang i uken i vekstsesongen. Det sier også seg selv, at det er på tide å klippe når plenen begynner å se litt høy og pjuskete ut. For de flestes vedkommende, betyr det at plenen blir klippet en gang i forbindelse med en helg.

La klippehøyden følge årstiden

Det mange ikke har kontroll på, er imidlertid hvor mye gresset egentlig skal klippes. Noen klipper for eksempel konsekvent med høydeinnstillingen de satte den gang gressklipperen var ny – og det er synd og skam.

Bruker du bare noen sekunder på å justere høyden optimalt i forhold til gressets vekstsyklus, får du nemlig en god del gratis hjelp i jobben med å gjøre plenen robust og flott.

Når klipper vi gress?

Normalt slår vi gress allerede fra april noen steder, til sist i oktober. Når du klipper gresset for første gang tidlig på våren, skal plenen være tørr og frostfri, og du skal ikke trekke ut gressklipperen før gresset er 6-8 cm. Gresset har dessuten best av kun å få stusset toppen.

Plenen bør derfor aldri klippes kortere enn 4 cm. Til gjengjeld kan du gjøre det så ofte som du har lyst. På den måten blir gresset mer levedyktig, og kan for eksempel bedre klare seg i konkurransen mot ugress og mose.

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Veldig kort gress svekker røttene

Derfor er det også en dårlig idé å prøve å spare tid på gressklippingen ved å klippe plenen veldig kort. Det stresser ganske enkelt gresset, svekker rotnettet og ugressfrø får betydelig lettere for å finne veien ned i bakken.

VÅR: På våren skal gresset altså ikke klippes kortere enn 4 cm, og det samme gjelder på høsten. Da har gresset bedre mulighet til å utnytte det mer sparsomme dagslyset, og det er samtidig bedre beskyttet mot frost.

SOMMER: Når sommeren er i gang (juli til august), og veksten er på topp, kan du med fordel sette klippehøyden ytterligere opp. Igjen handler det om at jo høyere gresset er, desto sterkere og mer motstandsdyktig er det. Det gjelder selvsagt også hvis det skulle komme en lengre tørkeperiode.

HØST: På et eller annet tidspunkt på høsten kommer vi til sesongens siste klipp. Da skal du passe på at gresset helst skal være 4-5 cm når det overvintrer. Er gresset lengre enn det, øker risikoen for soppvekster i plenen nemlig vesentlig.

Redaksjonen anbefaler: Gressklipper test

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Klipp plenen frisk og sterk
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake