Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Pizzaovn: Bygg en pizzaovn på en helg

Denne pizzaovnen bygges rundt to maler: Én mal til åpningen og én mal til kuppelformen.

Det er noe eget med å kunne lage mat i en utendørs steinovn, og har du først prøvd, blir du fort hektet. Du kan lage alt fra steiker til nybakt brød, og en lekker hjemmelaget pizza i steinovn, er en sikker vinner i de fleste familier.

Holder lenge på varmen

Hemmeligheten bak en velfungerende og effektiv pizzaovn, er at den er meget godt isolert. Den skal nemlig kunne holde lenge på varmen, når den skal brukes til matlaging. Derfor er det også nødvendig å bygge inn et lag mineralull i ovnen. Men ikke la deg avskrekke av det – for det er ikke vanskelig. Selve murerjobben er heller ikke komplisert, ettersom vi bruker maler.

Bygg en pizzaovn på en helg

Vi har valgt å lage et bord med bein under ovnen, og selve bordplaten vår er av armert betong. Alternativt kan du også mure opp et understell/bord av murstein, porebetong eller Leca. Det viktigste er at det tåler varme, og kan holde vekten til ovnen.

Når det gjelder de øvrige materialene som skal brukes, kan du finne – eller bestille – alt i byggvarehus eller hos murmesterforretninger. For å lage den buede åpningen og kuppelformen på ovnen, skal du som nevnt lage to maler som murverket kan støttes til. De lages av tre og masonitt.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og se hvordan du bygger en pizzaovn på en helg.

VIKTIG: Dekk til pizzaovnen om vinteren

I løpet av vinteren kan det bli frostsprenginger i det ytterste laget betong. Det vil kun være kosmetiske sprenginger, men det er likevel viktig å reparere dem, så de ikke utvikler seg til større sprekker. Av samme årsak anbefales det at pizzaovnen dekkes over i vinterhalvåret. En presenning klarer seg.

Pizzaovn: Bygg en pizzaovn på en helg

Når pizzaovnen endelig er klar til bruk, er det opplagt å prøvekjøre den med en pizza.

Mørtelen skal ha god tid til å herde. Det anbefales derfor at du venter en tre ukers tid, og deretter starter rolig med små bål. Men når pizzaovnen endelig er klar til bruk, er det opplagt å prøvekjøre den med en pizza.

Vil du ikke ha en grå puss på pizzaovnen, kan du male den med en kalkmaling eller en annen spesialmaling for puss.

Deig til tre pizzabunner: » 3 dl kaldt vann » 10 g gjær » 1 ss olivenolje » 500 g pizzamel » 1 ts havsalt

Rør ut gjæren i vannet. Tilsett olje, mel og salt. Elt grundig, og sett deigen til heving i romstemperatur i en time. Elt deigen igjen, del den i tre, og etterhev et kvarters tid under en plastfolie. Rull ut, legg på ønsket fyll, og stek i cirka 10 minutter.