3 ting du MÅ ha orden på før du kjøper fugemasse til flisene

Selv de dyreste og flotteste fliser kan ødelegges, hvis du ikke sørger for at fugen passer til dem.

3 ting du må vite når du kjøper fugemasse til flisene

Med den riktige fugemassen til flisene, får du et flott og sterk resultat.

Materiale, farge og bredde

Fugenes materiale, farge og bredde er de tre faktorene du skal ha kontroll på, før du kjøper fliser og flisfuge. Det er utallige valgmuligheter, og valgene du gjør er helt avgjørende for det ferdige resultatet.

LES OGSÅ: Velg riktig fugemasse og Slik bruker du silikon

I gjør det selv-veiledningen kan du lese om:

  • Materialene: sementbaserte fuger, epoxyfuger og silikonfuger
  • Fugenes bredde: Det finnes ingen faste regler, men du får tommelfingerregler basert på ekspertenes erfaring.
  • Fugenes farge: fordeler og ulemper med de forskjellige fargede fugene.

(Visste du at f.eks brede fuger gjør et gulv mer sklisikkert? Og at mørke fuger ser bredere ut enn lyse?)

LES OGSÅ: Fuge fliser: Slik gjør du

Når du har orden på disse 3 avgjørende faktorene, kan du rolig gå ut og kjøpe fliser og fugemasse.

Sementbasert fugemasse

Sementbasert fugemasse er beregnet til alle typer keramiske fliser, mosaikk, glass­ mosaikk og naturstein som marmor og skifer, m.m. Den fås i forskjellige grovheter, fra helt glatte, som egner seg til smale fuger mellom glaserte fliser, over mellomgrove, som brukes til mer rustikke fliser, til de helt grove, som brukes mellom naturstein. Til brede fuger (over 10 mm) velges som regel en grov fugemasse. Fås i forskjellige farger - mest brukt er likevel nyanser av grått.

BRUK: I alle beboelsesrom, inkludert våtrom.

FORDELER: Enkel å jobbe med. Meget holdbar. Mugner ikke. Billig.

ULEMPER: Kan sprekke, hvis underlaget beveger seg. Suger fett og skitt. Tåler ikke syreholdige rengjøringsmidler. Endrer farge med tiden.

RENOVERING: Skal krafses/freses ut, før ny fuge kan legges i. Det kan være vanskelig å matche fargen, da den gamle fugen har endret farge med tiden.

FUGEBREDDE: 1-20 mm.

DETTE SKAL DU BRUKE: Spann, røreverk eller blandevisp til bormaskin, fugebrett eller gummisparkel, fugesvamp, fugespann med ruller til å rengjøre fugesvampen på.

1

Legg fugemasse på fugebrettet eller gummi­ sparkelen, og trekk den utover flisene med diagonale strøk. Sjekk at det kommer fugemasse ned i alle fuger, og fyll etter de stedene som mangler. Trekk av overskytende fugemasse med brettet, og la det sette seg 5­10 minutter før rengjøring, avhengig av temperatur og luftfuktighet.

2

Bløtgjør fugesvampen, og trekk av overskytende vann på rullene i spannet, før du vasker over flisene i sirkulære bevegelser.

3

Skift vannet, og gjenta. Svampen skal ikke være så våt at du vasker ut fugen. Etter noen timer kan du vaske over med eddikvann for å fjerne kalksløret.

Epoksyfuge

Denne typen er egentlig både et flislim og en fugemasse, som er meget sterk og tåler rengjøring med syre. Fugemassen er utviklet til svømmehaller, meierier og slakterier, men er på vei inn også i private boliger. Fugemassen gir en vanntett og slitesterk fuge som kan gi seg litt, og som ikke endrer utseende med tiden. Den ferdige fugen har samme utseende som en sementbasert fuge.

FORDELER: Meget holdbar. Mugner ikke. Tar ikke mot skitt og fett. Fargestabil. Fås i mange farger. Tåler rengjøring med syre.

ULEMPER: 2-komponentmasse, som skal brukes umiddelbart etter blanding. Skal påføres på kort tid, og flisene skal rengjøres med det samme. Krever vernebriller, hansker og verneklær når du arbeider med den. Dyrere enn sementbaserte alternativ.

RENOVERING: Neppe nødvendig i et vanlig hus, men fugen må fjernes mekanisk. Det betyr at den må freses og slipes av. Husk drakt, hansker og ansiktsmaske av hensyn til slipestøvet.

FUGEBREDDE: 1-20 mm.

DETTE SKAL DU BRUKE: Dekkplast/-filt til alle steder som ikke skal ha fugemasse. Blandevisp til opprøring, fugebrett, 2 spann og 2 svamper (en hard og en myk) til avvasking, gummihansker, vernebriller og engangsdrakt, rødsprit, avrenser (her Kerapoxy Cleaner).

1

Rør sammen innholdet i de to beholderne. Alt skal blandes, fordi mengdene er nøye tilpasset og det ikke skal tilsettes noe annet.

2

Rør massen sammen i 4-5 minutter med en blandevisp på bormaskinen. Konsistensen er litt tykkere enn den sementbaserte fugemassen.

3

Trekk på fugemassen med et fugebrett. Sørg for å få massen presset godt ned i alle fugene - snu og vri fugebrettet som det passer. Trekk overskytende fugemasse av flisene med diagonale bevegelser. Da vaskes det av så lite som mulig.

4

Vask flisene første gang med varmt vann og en hard svamp. Ha et ekstra spann med varmt vann klart, og skyll svampen i det en gang iblant. Vask andre gang med en myk svamp og varmt vann tilsatt rødsprit. Husk det ekstra spannet til rengjøring av svampen. Vaskevannet skal håndteres som kjemisk avfall.

5

Eventuelt kalkslør vaskes av innen 6 timer med avrenser. Fugen skal herde i 3 dager.

Silikonfuge

Silikon er vanntett og elastisk. Derfor brukes det mellom bygningsdeler som beveger seg i forhold til hverandre. Det kan for eksempel være mellom to vegger eller mellom vegg og gulv, der det ellers er en risiko for at en sement­ basert fuge vil kunne sprekke.

Silikon påføres med fugepistol, noe som er ganskel enkelt. Det vanskelige begynner når fugen skal rettes opp med en fugepinne eller fugebrikke. For at silikonfugen skal kunne fange opp bygningsbevegelsene, skal fugen bare hefte i sidene, ikke i bunnen; derfor skal det legges et heftbrytende lag i bunnen av fugen. Det kan være et fugestopp eller en plaststrimmel.

BRUK: Fuger mellom forskjellige bygningsdeler, for eksempel hjørner mellom vegger og mellom vegg og gulv. Alle beboelsesrom, inkludert våtrom.
FORDELER: Vanntett. Sprekker ikke.

ULEMPER: Klinete å bruke. Slipper i sidene, hvis ikke alt utføres riktig. Mugner med tiden. Tåler ikke rengjøring med syre eller sprit.

RENOVERING: Det meste skrapes vekk med en kniv eller en spesialskrape. Resten fjernes forsiktig kjemisk.

FUGEBREDDE: 1-20 mm.

DETTE SKAL DU BRUKE: Fugepistol, fugebrikke eller -pinne, evt. maskeringsteip.

1

Fyll fugen med silikonmassen. Hullet i tuten på patronen skal være like bred som fugen, ikke bredere. Fyll opp fugen, slik at massen danner en liten bue over den. Når du legger fra deg fugepistolen, så husk å løse ut spenningen i pistolen, og legg spissen på et papir som fanger overskytende silikon.

2

Glatt fugene med en fugebrikke, som du tørker ren med en lofri klut.

3

Alternativt kan du bruke en fugepinne av tre, som har stått i såpevann el­ ler glattevæske over natten. Dypp den jevnlig i vannet.

Fugenes bredde

Det er ingen faste regler når det handler om bredde på fugene mellom fliser, men det finnes tommelfingerregler basert på erfaring.

■ De fleste velger en fuge på 5-6 mm til vegg fliser og litt bredere til gulvfliser.

■ Den maksimale bredden er cirka 20 mm for de aller fleste fugeprodukter.

■ Store fliser til store rom, små fliser til små rom, het det en gang, men regelen kan utfordres.

■ Et lite bad med store veggfliser og minimal fuge bredde, får for eksempel veggene til å fremstå som store, ensartede flater.

■ Små fliser på store flater kan også gi en flott effekt. Til dette er fliser på nett til god hjelp.

Fugenes farge

  • Mørke fuger ser bredere ut enn lyse.

  • Smale fuger får flisene til å fremstå mer som én flate.

  • Brede fuger fremhever mønsteret flisene er lagt i.

  • Brede fuger gjør et gulv mer sklisikkert.

  • Hvite sementbaserte fuger blir raskt mis-fargede. Grå og brune sementbaserte fuger misfarges saktere.

  • Sementbasert fugemasse kan kjøpes i samme farge som silikonfugemassen, men silikon endrer ikke farge på samme måte, så det vil bli fargeforskjell etter noen år.

  • Fargede fuger (røde, blå, grønne, osv.) og fuger med glitter er smarte og fungerer fint til glassmosaikk på mindre flater. På store flater kan det virke voldsomt.

Hvite fuger

Grå og brune fuger

Grå fuger

Fugenes overflate

  • Ru fuger passer godt til rustikke fliser.

  • Ru fuger øker sklisikkerheten, mensamler også lettere skitt.

  • Glatte fuger er enklere å rengjøre enn ru fuger. På veldig utsatte steder med mye skitt kan
    epoksyfuger være en fordel.

    Akkurat nå leser andre ...