UTFRESING AV GAMLE FUGER
1. Først fjernes spiker, beslag og lignende fra veggen. Deretter justeres fugefreseren til å frese i en dybde som gjør at all løs fuge fjernes. 20-25 mm er som regel en passe dybde.
2. Begynn ovenfra med fresingen. Da unngår du unødig støv i fugene. Først freses de vannrette fugene, og deretter de loddrette. Veldig harde fuger fjernes med hammer og meisel.
FUGEFRESER. Med en fugefreser, som du setter på vinkelsliperen, får du et kraftig verktøy som er til god hjelp når du skal frese vekk gamle fuger. Fresesettet består av en stift i fugens bredde og et adapter til vinkelsliperen.
FUGING MED NY MØRTEL
1. Mørtelen skal ha en viss stivhet, slik at den er til å få opp på fugeskjeen. Bland ikke mer enn at du kan rekke å bruke det innenfor den anbefalte brukstiden.
2. De verste/dypeste hullene fylles først, slik at du får en noenlunde jevn fugedybde over hele veggen. Fugene skal tørke cirka ett døgn.
3. Veggen fuktes med en vannslange. Veggen skal ikke være dyvåt, men bare ha en overrisling. Det sikrer at vannet ikke trekkes for raskt ut av mørtelen.
4. Plasser brettet tett på fugen, og press mørtelen godt inn med jevne, langsgående strøk. Start ovenfra, så allerede fugede områder ikke klines til.
5. Når ca 1/2 m2 er fuget, etterfuges de loddrette fugene (stussfugene). Trykk godt til, og legg på så mye at det henger “utover kanten”.
ETTERBEHANDLING
1. Etter et døgns tid vannes det fugede området med hageslangen. Det sikrer at den etterfølgende avsyringen ikke angriper mursteinene.
2. En lett avsyring fjerner det siste kalksløret på murveggen. Bland saltsyre i et svakt blandeforhold – en del 30 % saltsyre til 30 deler vann.