Slik dekker du skruene med trepropper

I stedet for bare å skru fast terrassebord eller massive gulvbord, kan du oppnå en eksklusiv og maritim finish ved å undersenke skruene og deretter dekke dem med trepropper. Det er tidkrevende, men det ferdige resultatet blir meget flott.

Propper til gulv og terrasse

FINISH: Proppene kan fremheves mer eller mindre, avhengig av hvilken vei årene vendes i forhold til årene i bordet.

Lag propper til gulv og terrasse

Det er tidskrevende, men resultatet blir utrolig flott. Her går vi gjennom hvordan du i 4 trinn kan dekke skruene med trepropper:

  1. Bor hull i bordene
  2. Bor ut til propper
  3. Lim proppene fast
  4. Propper i plan med overflaten

OBS: Trinn 2 kan du hoppe over om du velger snarveien og kjøper ferdige trepropper.


LES OGSÅ: Hurtigguide til pluggbor

BOR HULL I BORDENE

1. Proppene skal sitte regelmessig, så strek opp med en blyant langs et vater og merk opp til skruene på alle bordene – like langt fra begge sidene.

2. Hold bormaskinen loddrett, og bor cirka 1 cm ned i bordet med et forstnerbor (her 15 mm). De to hullene plasseres rett over en tilfarer.

3. Sett i skruer. Er bordene av hardt tre, skal du forbore. I mykt tre klarer selvskjærende skruer det selv.

BOR UT TIL PROPPER

1. Bor ut proppene med et proppbor (her 15 mm). Her bores de ut av et bord av samme sort som bordene de skal limes fast i. Det gir et diskret resultat.

2. Bryt proppene løs fra bordet. Det gjøres med et smalt stemjern. Bryt på tvers av årene i treet – da knekkes proppene enklest løs.

LIM FAST PROPPENE

1. Legg lim på proppene, og sett dem på plass i hullene. Alle propper vendes samme vei. Følger de åretegningen i bordet, blir de minst synlige.

2. Slå proppene ned til de treffer skruene. Slå litt forsiktig, så overflaten på proppene ikke ødelegges.

PROPPER I PLAN MED OVERFLATEN

1. Når limet er tørt, stemmes proppene av i små biter. Bruk et skarpt stemjern, og stem i samme retning som treets årer.

2. Multikutteren er et fint og effektivt alternativ til stemjernet. Det er i så fall viktig først å legge et kraftig papir under, slik at overflaten beskyttes.

3. Slip proppene jevnt med overflaten med en slipemaskin eller manuelt med slipepapir. Blyantstreker og overskytende lim fjernes i samme omgang.

TIPS: Sett med to bor

Du skal bruke et sett med to bor: et forstnerbor (også kalt sylinderbor), som borer hullet til skruen, og et proppbor, som brukes til å lage den lille proppen av tre. Settet finnes med forskjellige proppdiametere.

TIPS: Smart dybdestopp

Du kan fint bore de cirka 1 centimeter dype hullene i bordene som skal proppes på frihånd. Men et smart tips er å styre boret gjennom et hull i en kloss som har riktig tykkelse. Da blir det helt nøyaktig, og jobben går dessuten raskere.

Snarvei med ferdige propper

Hvis du ikke vil bruke tid på å bore ut til alle proppene selv – og hvis du kan leve med små fargeforskjeller i forhold til bordene – finnes det ferdige dekkpropper å få kjøpt.

Søk etter "dekkpropper" på nettet, spør om de kan bestilles i nærmeste byggvarehus eller ta en tur innom et lokalt snekkerverksted og hør om de kan hjelpe deg.

På dette bildet er et lite utvalg av ferdige dekkpropper i 3 forskjellige materialer.

Propper til gulv og terrasse: Ferdige propper

Her er et lite utvalg av ferdige dekkpropper i tre forskjellige materialer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer