Slik lager du lektekledning

En meget vanlig utvendig kledning på nordiske trehus er den loddrette lektepanelen. Her kan du se hvordan du kan lage en lektekledning på huset ditt.

Utendørs lektekledning

Lektekledning er en tradisjonell, stående kledningsvariant, der oppbyggingen er veldig lik en vanlig tømmermannskledning. Forskjellen er at mens tømmermannskledningen har brede overliggere, har lektekledningen smale – noe som ofte også kan gi et mer moderne uttrykk.

Lektekledning har lenge vært populært. Og det er ikke bare på grunn av det flotte utseendet som gir et eget uttrykk på veggen, men også fordi lektekledning er enkelt å montere og vedlikeholde. I denne videoen kan du se hvordan du monterer en lektekledning på huset ditt.

Slik gjør du

Brede bord på f.eks. 25 cm, som her, monteres på et bindingsverk med en enkelt skrue litt ute på den ene siden. Man kan også plassere skruen i midten av bordet, men fremdeles må det bare være en enkelt skrue i hvert bord. Mellom bordene skal det være en avstand på ca. 2 cm. Det gjør arbeidet mye lettere og raskere hvis man bruker en avstandskloss med de ønskede 2 cm.

Selv om du benytter avstandsklossen, må du med jevne mellomrom kontrollere at bordene er i lodd. Når fasaden er kledd med bord, skal lektene på. De skal monteres slik at de sitter midt mellom de to bordene og dermed tetter åpningen.

LES OGSÅ: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Her bruker vi en 6 cm bred lekte, og dermed blir overlappen 2 cm på hver side, noe det minst bør være. Lektene skal klemme bordene inn til veggen, og må derfor skrus inn midt i. Skruene må altså ikke gå gjennom bordene.

LES OGSÅ: Slik monterer du kledning på huset

Til de innerste brede bordene brukes skruer, som er ca. dobbelt så lange som bordene er tykke. Skruene til lektene skal gå like langt inn i bindingsverket som skruene til bordene. Så derfor må de være like mye lengre enn lektene er tykke.

Husk å bruke rustfrie skruer, hvis treet, som her, er impregnert, og husk hele tiden å kontrollere at lektene sitter helt loddrett. Lektepanel er en både enkel, rask og effektiv beskyttelse mot vær og vind.

LES OGSÅ: Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

    Akkurat nå leser andre ...