Lektepanel

En meget vanlig utvendig kledning på nordiske trehus er den loddrette lektepanelen.

Brede bord på f.eks. 25 cm, som her, monteres på et bindingsverk med en enkelt skrue litt ute på den ene siden. Man kan også plassere skruen i midten av bordet, men fremdeles må det bare være en enkelt skrue i hvert bord. Mellom bordene skal det være en avstand på ca. 2 cm. Det gjør arbeidet mye lettere og raskere hvis man bruker en avstandskloss med de ønskede 2 cm.

Selv om du benytter avstandsklossen, må du med jevne mellomrom kontrollere at bordene er i lodd. Når fasaden er kledd med bord, skal lektene på. De skal monteres slik at de sitter midt mellom de to bordene og dermed tetter åpningen.

LES OGSÅ: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Her bruker vi en 6 cm bred lekte, og dermed blir overlappen 2 cm på hver side, noe det minst bør være. Lektene skal klemme bordene inn til veggen, og må derfor skrus inn midt i. Skruene må altså ikke gå gjennom bordene.

LES OGSÅ: Slik monterer du kledning på huset

Til de innerste brede bordene brukes skruer, som er ca. dobbelt så lange som bordene er tykke. Skruene til lektene skal gå like langt inn i bindingsverket som skruene til bordene. Så derfor må de være like mye lengre enn lektene er tykke.

Husk å bruke rustfrie skruer, hvis treet, som her, er impregnert, og husk hele tiden å kontrollere at lektene sitter helt loddrett. Lektepanel er en både enkel, rask og effektiv beskyttelse mot vær og vind.

LES OGSÅ: Kledningsbord – se hvilken type du skal velge!

    Akkurat nå leser andre ...