Enkel sparkling med smarte gipsplater til tak

Skal det gamle taket dekkes med gipsplater? Bruk da gipsplater med forsenkede sparkelkanter på alle fire sider. Platene er raske å jobbe med, fordi sparkelarbeidet blir enklere.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
200 kr/m2

Intro

Alminnelige gipsplater har forsenkede sparkelkanter på langsidene. De er enkle å sparkle etter monteringen, men i overgangen mellom to kortsider er du nødt til å lage en skråfals på platene, for å lage din egen sparkelforsenking.

LES OGSÅ: Gipsskrumaskinen gjør jobben enklere

Enklere gipsplater

Dette slipper du hvis du bruker gipsplater som har forsenkede sparkelkanter på alle fire sider. Det gjør dem enklere og raskere å bruke, fordi sparklingen lettes betraktelig. At du samtidig får sterkere skjøter på kortsidene er også et pluss.

Platene har samme størrelse som de vanlige gipsplatene – de er 90 cm brede og 240 cm lange. De er litt dyrere enn vanlige plater, men hvis du vil spare tid, er de verdt merkostnaden.

Her bruker vi de smarte platene på et gammelt pusset tak. For å få en helt plan flate å jobbe videre på, setter vi først på et lag høvlede bord som bærelekter. De skrus fast til forskalingsbordene som alltid sitter på baksiden av et pusstak.

LES OGSÅ: Gipsheis til kun 250 kroner

Sterkt alternativ til glassfilt

Med gipsplater i taket, får du en helt plan og glatt takflate, som aldri sprekker. Løsningen er sterkere, enklere og støver mindre enn å helsparkle taket, slipe det og kle det med glassfilt.

Veiledning

01
Klargjør taket 2 Trinn

I dette tilfellet satt det et platetak under pusstaket. Når det fjernes, åpenbarer den gamle pussen seg, full av sprekker og hull. Det vil vi selvsagt skjule.

På baksiden av det gamle pusslaget er det et lag med forskalings bord. Det er dem skruene til den nye takkledningen skal ha fatt i. Men pussen trenger ikke å fjernes av den grunn.

Gipsplater himling: Platene rives enkelt ned ved å stikke et brekkjern under dem 1

Platene rives enkelt ned ved å stikke et brekkjern under dem og trekke nedover. i dette taket er det profilerte trelister mot veggen. De vil bli skjult senere, så vi lar dem sitte.

Gipsplater himling: Taket er fullt av hull og sprekker 2

Taket er fullt av hull og sprekker. Du trenger ikke å sparkle dem vekk. Alt vil bli skjult av gipsplatene senere.

02
Sett opp spikerslag 4 Trinn

Det skal settes opp spikerslag rundt hele kanten av taket, slik at gips platene senere kan skrus fast i alle kanter. Bordene skrus fast med 5 x 60 mm skruer. De er lange nok til å få godt tak i bordene som sitter under pussen.

Vi bruker justerte bord, ettersom de er jevnere i tykkelsen enn ujusterte. Bordene skal sitte slik at de danner en plan bunn for gipsplatene.

På langs av rommet monterer vi spikerslag med 30 centimeters mellomrom (fra senter til senter).

Ute langs kanten skal sparkelkanten på gipsplaten fjernes. Derfor plasserer vi det første spikerslaget 75 cm fra veggen.

Gipsplater himling: Begynn med å skru bord i 1

Begynn med å skru bord i taket, hele veien rundt.

TIPS: Skjevheter i taket kan du utligne med brikker av masonitt og murpapp under bordene før du skrur dem fast. Husk å skru gjennom oppklossingen i så fall.

Gipsplater himling: Mål ut fra veggen til den første gipsplaten 2

Mål ut fra veggen til den første gipsplaten (her 75 cm). Med en pil viser du at det er til kanten av et bord.

VIKTIG! Husk å sjekke at du får et fornuftig platestykke i den andre siden av rommet. Ellers må du endre plasseringen.

Gipsplater himling: Hold et bord mot merket, og skru det fast til taket 3

Hold et bord mot merket, og skru det fast til taket. Det passer nå med at midten av bordet er 80 cm fra veggen. Det tilsvarer bredden på en plate som du har skåret av sparkelkanten på.

Gipsplater himling: Med utgangspunkt i dette bordet, lager du streker hver 30 cm 4

Med utgangspunkt i dette bordet, lager du streker hver 30 cm. Lag streker gjennom hele rommet. Skru fast bordene, og sjekk jevnlig at de er i vater og i plan med de øvrige bordene.

03
Sett opp gipsplater 3 Trinn

Dette taket er mot en overetasje, så det skal ikke settes opp dampsperre.

Før den første platen ble satt opp, var vi i byggvarehuset for å leie en plateheis. Det kostet 250 kroner for ett døgn. Pengene var vel anvendt, for det er mye enklere å få platene på plass når du bare skal plassere - ikke løfte.

Det er lettest å begynne med den første rekken “hele” plater, som ikke skal skjæres til på langsiden. Når den er på plass, er det enkelt å måle opp til den rekken som skal sitte inn mot veggen (der kanten skal skjæres av).

Platene settes opp med 35 mm gipsskruer (til gips på tre) per cirka 20 cm.

Gipsplater himling: Den første rekken “hele” plater løftes på plass 1

Den første rekken “hele” plater løftes på plass. Ut mot veggen skal sparkelkanten fjernes på kortsiden. Juster plasseringen på platen til kanten ligger midt på spikerslaget.

Gipsplater himling: Nå settes gipsplaten fast til bordene med seks skruer 2

Nå settes gipsplaten fast til bordene med seks skruer - en i hvert hjørne og to på midten. Når det er gjort, kan platen henge av seg selv. Derfor kan du godt fjerne plateheisen før du skrur inn de resterende skruene.

Gipsplater himling: Sprekken langs veggen fylles med akrylfugemasse 3

Sprekken langs veggen fylles med akrylfugemasse. Den skal presses godt opp i sprekken. Fordelen med akrylfugemasse er at den er fleksibel, og at den kan males over når den er tørr.

04
Sparkling 3 Trinn

Gipsplater himling: Legg armeringsteip i sparkelkanten 1

Legg armeringsteip i sparkelkanten. Den er selvklebende. Begynn med kortsidene på platen, ettersom forsenkningen er dypest der. Etterpå teiper du langsidene. Det er god plass til at teipen kan overlappe i de korte sparkelkantene.

Gipsplater himling: Press rikelig med sparkelmasse opp i skjøten 2

Press rikelig med sparkelmasse opp i skjøten. Hold sparkelen på tvers av skjøten. Da er det enklest å presse sparkelmassen opp mellom platekantene. Fyll en halv til en hel meter, før du fjerner overskytende sparkelmasse.

Gipsplater himling: Fjern overskytende sparkelmasse med en bred og stiv sparkel 3

Fjern overskytende sparkelmasse med en bred og stiv sparkel. Når sparkelmassen er tørr, gjentar du sparklingen. Når det nye laget også er tørt, kan du slipe. Dermed har du et fint, glatt tak, som er klart til å bli grunnet og malt.

Materialer

• 13 mm gipsplater (Norgips Plan)
• 35 mm gipsskruer (til gips på tre)
• Gipssparkelmasse
• Armeringsteip
• Akrylfugemasse
• 22 x 98 mm justerte spikerslag
• 5 x 60 mm skruer (til spikerslagene)

Spesialverktøy

• Plateheis (leies)
• Evt. gipsskrumaskin
• Evt. gipsvinkel
• Evt. rullestillas (leies)

Tidsforbruk

3-5 dager for et rom på 20 m2

Pris

Cirka 200 kroner per m2

Vanskelighetsgrad

Når du først har en plan bunn av spikerslag, er det enkelt å sette opp plater. Det er enklere enn å få et sprukket pusstak pent igjen.

Video

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

TIPS: Gipsbits sikrer riktig skruedybde

TIPS: Hjemmelaget gipsheis

Tips & Triks

Slik skjærer du gipsplatene riktig

Platene kan skjæres langs en stål linjal, men det beste er å bruke en gipsvinkel. Da skjærer du automatisk vinkelrett på kanten.

På nettet og i brosjyrer vises det ofte at du kan skjære baksiden av platen fra forsiden med en hobbykniv når platen er knekt. Det er ikke den rette måten å gjøre det på. Det svekker gipsplatens bæreevne, og pappen vil flise seg opp. Den riktige måten ser du her.

Skjær gjennom pappen på forsiden med en hobbykniv. Skjær etter en gipsvinkel (eller en stållinjal).

Sett platen opp på kanten. Bank kneet mot baksiden ut for snittet. Dermed knekker platen i snittet, og du kan bøye den.

Nå kan du skjære gjennom det andre papplaget fra baksiden med en hobbykniv, uten at du river løs noe av pappen.

Ny stukkatur

Taket senkes snaut 5 cm når du setter opp gipsplater på den måten vi viser her. Listen mot veggen ble derfor bare delvis dekket av det nye taket - dette var planlagt. Vi hadde nemlig bestemt oss for å sette opp en enkel ny “stukkatur” av isopor (polystyren), som limes fast. Den er hul på baksiden, og dekker derfor det som stikker ned av de gamle listene.

Overflaten på isoporen er ganske myk. Men det betyr egentlig ikke så mye når den sitter oppunder taket.

Isoporen skjæres til med en fintannet sag i en gjærekasse.

Den trykkes på plass mellom taket og veggen, der den festes med lim.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gipstak