Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Vi bruker gipsplater som har sparkelkanter på alle fire sider. Da er platene både enklere og raskere å sparkle etter at de er montert.

Vi bruker gipsplater som har sparkelkanter på alle fire sider. Da er platene både enklere og raskere å sparkle etter at de er montert.

Alminnelige gipsplater har forsenkede sparkelkanter på langsidene. De er enkle å sparkle etter monteringen, men i overgangen mellom to kortsider er du nødt til å lage en skråfals på platene, for å lage din egen sparkelforsenking.

Enklere gipsplater

Dette slipper du hvis du bruker gipsplater som har forsenkede sparkelkanter på alle fire sider. Det gjør dem enklere og raskere å bruke, fordi sparklingen lettes betraktelig. At du samtidig får sterkere skjøter på kortsidene er også et pluss.

Platene har samme størrelse som de vanlige gipsplatene – de er 90 cm brede og 240 cm lange. De er litt dyrere enn vanlige plater, men hvis du vil spare tid, er de verdt merkostnaden.

Her bruker vi de smarte platene på et gammelt pusset tak. For å få en helt plan flate å jobbe videre på, setter vi først på et lag høvlede bord som bærelekter. De skrus fast til forskalingsbordene som alltid sitter på baksiden av et pusstak.

LES OGSÅ: Gipsheis til kun 250 kroner

Sterkt alternativ til glassfilt

Med gipsplater i taket, får du en helt plan og glatt takflate, som aldri sprekker. Løsningen er sterkere, enklere og støver mindre enn å helsparkle taket, slipe det og kle det med glassfilt.

Last ned hele artikkelen og se det flotte sluttresultatet.