Gi fuktskaden det glatte lag

Ofte er det vanskelig å reparere skader på en pusset kjellervegg. Men bruker du murpuss som puster, er du på riktig vei. Veggen skal både kunne puste og holde vannet ute.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer/3m2
Pris
500 kroner

Intro

Fuktighet i kjellerveggen kan få både puss og maling til å skalle av og etterlate flekker med rå mur. Det er stygt og irriterende, og greier du ikke å løse problemet skikkelig, kommer det som oftest tilbake.

Rent teknisk bryter fuktigheten ned bindemidlet i pussen. I praksis vil dette si at pussen ikke lenger er i stand til å holde festet til veggen og derfor faller av. Samtidig vil vannet lede salpeter (kaliumnitrat) ut av muren, som så vil presse på inn siden av pussen slik at den neste omgang løsner fra muren.

Multipuss Vanntett fra Skalflex tetter mot flytende vann, men lar likevel veggen puste (diffusjonsåpen). Samtidig sitter Multipuss svært godt fast. Den sitter også der vanlig mørtel faller av - og selv om overflata er fuktig. Men du skal likevel være forberedt på at heller ikke denne pussen holder evig, bare betydelig lenger.

Er det snakk om en kraftig fuktskade, som for eksempel har oppstått som følge av regnvann eller høyere grunnvannsspeil, er det ikke nok med en omgang vanntett puss. Er det derimot kondensering (varm luft som møter kald overflate), vil Multipuss Vanntett være et naturlig valg. Vil du ikke risikere at arbeidet skal bli bortkastet, er det derfor en god idé å undersøke hvordan fuktskaden har oppstått.

Fuktskader er stygge, men med et lag Multipuss Vanntett kan du løse problemet. Er fuktproblemene svært store, bør du vurdere om du må grave opp og legge dreneringen rundt hele eller deler av huset.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

1

Først skal all den løse pussen og malinga fjernes. Gjør du dette arbeidet grundig, holder veggreparasjonen lenger. Du kan for eksempel bruke en sparkel eller ei limskje. Skrap heller vekk for mye enn for lite av den gamle pussen.

2

Vask veggen helt ren med grunnrens. Bruk en vaskesvamp, og vask både de malte og de avskallede overflatene. Når du er ferdig, skyller du etter med vann.

3

Multipuss røres opp med vann. Blandingsforholdet skal være cirka 1 liter vann til 5 kg puss. Blandingen røres best opp med en bladvisp i en kraftig drill. VIKTIG! Bruk hansker og vernebriller!

4

Massen røres opp til den får en myk konsistens. På den måten henger den bedre sammen og kan smøres på i en tykkelse på cirka 1-3 mm. Etter at den er blandet med vann, må den brukes innen to timer.

5

Pussen trekkes på i rolige bevegelser. Trekk massen på hele reparasjonsområdet uten å ta pauser. På overflater som denne malte veggen, som ikke suger vann, går det forholdsvis lang tid før den er fast nok til å glattes (filtses).

6

Pussoverflata filtses med vaskesvamp eller filtsebrett. Her repareres en vegg med ujevn overflate som det er best å filtse med en fuktig vaskesvamp. Til rette overflater brukes et filtsebrett til gipspuss.

7

Reparasjonen bør ha samme struktur som resten av veggen slik at den blir usynlig etter et strøk maling. Er veggen ujevn med synlige fuger, bør du bruke svampen for å framheve ujevnhetene

8

Pussen skal tørke i cirka 8 dager før den kan males. I lag opp til 5 mm herder pussen uten risiko for sprekker, men er det hull og store ujevnheter, bør du fylle dem på forhånd og la det tørke et døgn.

Velg gjerne en vaskbar maling, men pass på at malinga er diffusjonsåpen.

Materialer

Til pussearbeidet:

  • Skalflex Multipuss Vanntett (fra BMC AS, www.bmc-norge.no)
  • Grunnrens
  • Vannbasert maling

Spesialverktøy

  • Kraftig drill med blandevisp
  • Limskje
  • Stålbrett
  • Vaskesvamp

Tidsforbruk

2 timer til cirka 3 m2

Pris

500 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er både lett og raskt.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel nå

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...