Bygg en veggseng

Med et kombinert gjesterom og arbeidsrom er du nødt til å pakke sammen sengen og stille den opp mot veggen. Det orker du selvfølgelig ikke å gjenta gang etter gang. Derfor skal du bygge en veggseng som du lett kan gjemme bort.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
1.500 kroner

Intro

Veggseng

Hvis du mangler plass må du gjøre et kompromiss. Det kan bety at arbeidsrommet også må være et fungerende gjesterom. Men da er du selvfølgelig nødt til å kunne pakke sammen sengen for å sette den på høykant langs en vegg og gjemme bort sengetøyet. Det er altfor tungvint, spesielt når du kan bygge en flott, elegant og skjult veggseng i stedet.

Gjør rammemadrassen om til en veggseng

Hvis du vil ha mer plass og en elegant måte å gjemme bort sengen på, skal du gjøre om en rammemadrass til en vegghengt seng. Dermed kan du løfte opp sengen og skjule den i et spesialbygd skap når den ikke brukes. Skapet får den samme dybden som sengen, slik at veggsengen akkurat forsvinner i skapet.

En veggseng som holder

Vi bygger skapet til vår veggseng av helt vanlige MDF-plater. De er enkle å jobbe med, men selv om MDF-plater er lette, er de også sterke. Resultatet blir et lett og elegant skap, som likevel er sterkt og holdbart. I byggvarehuset kan du spørre om de vil sage til platene for deg – det sparer deg for både tid og arbeid når du skal bygge den vegghengte sengen.

Masser av muligheter for estetikk

Når du har bygd skapet til din vegghengte seng, kan du selv bestemme hvordan den skal se ut og males. Hvis du har en overfres, kan du gi veggsengen unike profiler og freste lister. Hvis du ikke har en overfres, kan du selvfølgelig også kjøpe lister med profiler til veggsengen.

Detaljene gjør veggsengen genial

En vegghengt seng er en enkel konstruksjon, og det er de små detaljene som virkelig gjør sengen genial. For eksempel er sengetøyet skjult i bunnen av vår veggseng, mens beina foldes ut når sengen skal brukes. Hele prosjektet er laget for å være praktisk og diskret.

Bygg en vegghengt seng på en helg – last ned den komplette veiledningen

Last ned byggeveiledningen og se trinn for trinn hvordan du selv bygger en veggseng lik den smarte varianten vi har laget. Vår ekspert viser deg blant annet hvordan du monterer de smarte fjærene som gjør sengen til en vegghengt seng. God fornøyelse.

LES OGSÅ: Bygg en skapseng og få mer gulvplass

Veiledning

01
Skapet monteres 8 Trinn

Hele idéen er å kjøpe en rammmadrass i de målene du har plass til, og så lage et skap som madrassen kan slås opp i.

Målene på skapet innrettes derfor etter målene på madrassen. På de neste sidene ser du på tegningen hvordan skapet lages med en madrass på 140 x 200 cm, men det er lett å tilpasse et skap etter en madrass med andre mål.

Både sidene av mdf-plate og forsterk-ningene av lister sages til på forhånd. Siden tilpasser du etter skjevheter i rommet med lister.

Skapet monteres med lim og spiker som skytes inn med en spikerspistol. Det går fort, og når limet er tørt, kan skapet bære madrassen uten problemer.

1

Plater og lister sages til ut fra materiallista og tegningen som du finner på de neste sidene - tilpasset om madrassen din har andre mål. TIPS: I noen byggmarkeder kan du få saget til platene etter dine mål.

2

Sett først sammen topplata og den øverste avstivningen med lim og dykkertspiker. På tegningen er de merket med henholdsvis B og G. TIPS: Montér skapet der det skal stå. Det er vanskelig å flytte på når det er montert.

3

På topplata setter du nå de to hjørnelistene (C) som skal forsterke forbindelsen til sidene (A). Lista strykes med lim og settes på høykant og holdes på plass med ei skrutvinge før du skyter den fast med spikerpistolen.

4

De to sidene (A) settes sammen med topplata. Igjen begynner du med å smøre lim på limstedet og fester deretter delene i ønsket posisjon med et par tvinger før du sikrer sammenføyningen med de knapt synlige dykkertspikrene.

5

Nå er tiden inne for den midterste tverravstiveren (H). Som ved topplata begynner du med å lime og skyte fast de to hjørneforsterkningene (D). Begge settes med den smale kanten mot tverravstiveren helt ute ved kanten.

6

Tverravstiveren (H) fester du midt på de to sidene - som før, ved å lime og skyte delene sammen. Tverravstiveren skal sitte helt i bakkanten. Det sikrer du ved å presse begge delene ned mot ei plan plate.

7

Den tredje tverravstiveren (E) skal sitte på framkanten av sidene slik at den vil flukte med oversiden av sokkel-fronten (J) som enden av madrassen skal hvile på. Du setter først de to støttelistene (F) på sidene, deretter på tverravstiveren.

8

Sokkelplata (J) limer og skyter du fast i sidene og den nederste tverr-avstiveren. Skapet er nå klart til å settes opp mot veggen, men det er best å la limet tørke først, slik at sammenføyningene har full styrke.

02
Skapet settes opp 3 Trinn

1

Skapet tilpasses slik at det kan stå tett inntil veggen. Ofte vil det være ei gulvlist på den veggen hvor skapet skal stå, og da må du sage ett hakk nede i bakkanten av sidene slik at de passer ned rundt listene.

2

Nå reiser du skapet opp mot veggen og setter det helt tett opp mot den. Så klosser du det nøyaktig opp til oversiden er vannrett, og sidene står nøyaktig i lodd på begge sider. Sokkel-plata, som bærer madrassen, må ha støtte.

3

Så fester du skapet godt fast i veggen med skruer og plugger hvis det er nødvendig for å få godt feste. Det skal til minst to skruer i hver av de to øverste tverravstiverne slik at skapet ikke trekkes skjevt når madrassen slås ned.

03
Dørene og beina 7 Trinn

Når rammemadrassen slås opp i skapet, ser vi direkte inn på undersiden som bare alt for tydelig ligner det den er: undersiden av en rammemadrass.

Den kamuflerer vi med ei plate - eller rettere sagt to plater, for det er vanskelig å skaffe så brede plater - slik at den opp-slåtte senga kommer til å ligne et par dører.

For å gjøre skapet mindre massivt - og få mulighet for å skjule beina som skal kunne slås ut i den frie enden av madrassen - lar vi ikke de faste platene dekke hele undersiden av madrassen. Den øverste delen dekkes av ei lav dør (luke) som svinger på hengsler på over-siden av skapet.

1

Som underlag for de faste platene (K) på undersiden av madrassen setter vi tre lister (M) på tvers av bordene i madrassbunnen. For å gi listene et holde-punkt ytterst må du først sette tre klosser (N) på innsiden av madrassen.

2

De tre listene (M) limes og festes til bordene i madrassbunnen.

TIPS: Listene bør være så tykke at dørene kommer til å sitte 1 cm over ramma. Da blir det ventilasjon - og plass til et strekklaken ved hjørnene.

3

Madrassen løftes inn i skapet og klosses opp slik at den står i midten og 5 cm fra toppen. Gi de tre avstands listene (M) ei stripe lim på oversiden, og sett fast dørene (K) slik at de flukter med yttersiden av skapet. (A)

4

Dørene (K) skrus på sokkelen (J) med to pianohengsler (R). Hengslene skrus på med 3 x 15 mm skruer. Du skal passe på at de lange hengslene flukter helt nøyaktig. Prøv å vippe madrassen før alle skruene settes i.

5

Toppdøra (L) skal svinge opp fra topplata (B) ved hjelp av 3-4 skjulte hengsler med fjær (S). De skrus først i døra, men ta først mål slik at du får satt hengslene så langt nede på døra at den dekker kanten av topplata.

6

Fjærhengslene skrus i døra på baksiden - skruene velger du avhengig av hengslene så lange som mulig uten å gå gjennom den 16 mm tykke plata.

7

I fotenden setter du to bein (U). Ofte følger det bein med madrassen, og hvis de kan dreie rundt skruen de sitter på, og støttes med et «kryss hengsel» (V), kan du raskt slå beina opp i madrassen når den gjemmes vekk.

04
Pyntelister 3 Trinn

I prinsippet er skapet nå klart til bruk. Men de store glatte flatene gir det et tem-melig massivt uttrykk som vi vil bryte med pyntelister slik at det dannes fire dø-rer på forsiden - sokkelfronten, de to faste platene på undersiden av madrassen og den eneste ekte døra - døra på toppen.

I tillegg til å få skapet til å virke lettere skjuler listene sammenføy-ningene mellom de to store dørene og de lange pianohengslene.

Og så vil de fleste trolig velge å male skapet. Som vanlig er grunnprinsippet å slipe, grunne, sparkle (hvis det er nød-vendig), grunne og male med lette mel-lomslipinger.

1

Pyntelistene (P) sages til etter hvert som du har bruk for dem. Det er penest å sage hjørnene på skrå. Det kan gjøres med ei fintannet sag i ei skjærekasse - men det er mye lettere om du har ei kapp-/gjærsag.

2

Listene limes og stiftes fast - sett kortere stifter i pistolen. Ved sokkelen passer du på at listene ikke hindrer senga i å bli slått ned. Og vil du ikke se på mdf-platene, er tiden nå inne for å male skapet i den fargen du ønsker.

3

Ett eller to håndtak (T) skrus i døra på toppen etter at den er malt - da maler du ikke inn på metallet. Og så er skapsenga klar til å forvandle rommet til soverom om natta og soverommet til oppholdsrom om dagen.

Materialer

Den faste delen av skapet

19 mm mdf-plate:
• 2 sider (A) á 30 x 225 cm
• 1 topplate (B), 30 x 146,2 cm

21 x 195 mm glattkant (høvlet furu):
• 2 tverravstivere (G og H) á 146,2 cm

21 x 45 mm glattkant (høvlet furu):
• 2 hjørneforsterkninger (C) á 27,9 cm
• 2 hjørneforsterkninger (D) á 19 cm
• 1 tverravstiver (E) til sokkel, 146,2 cm
• 2 støttelister (F) ved sokkel á 27,9 cm

Dører og sokkel

16 mm mdf-plate:
• 1 sokkelfront (J), 20 x 150 cm
• 2 dører (K) til madrassens underside á 75 x 175 cm
• 1 toppluke (dør) (L), 30 x 150 cm

21 x 45 mm glattkant (høvlet furu):
• 3 avstandslister (M) á 175 cm
• 3 støtteklosser (N)

9 x 58 mm glattkant (høvlet furu):
• Pyntelister (P) til dører, i alt cirka 16 m

Dessuten:
• 2 pianohengsler (R) á 75 cm
• 3 fj ærhengsler (S)
• 2 håndtak (T) til toppluka
• 2 bein (U) med skruer/vingemuttere, cirka 30 cm lange
• Evt. 2 «krysshengsler» (V) til beina

Spesialverktøy

• Sirkelsag (om du ikke får plata tilskåret)
• Spikerpistol til trykkluft
• Gjærsag (eventuelt)
• Overfres (eventuelt)

Tidsforbruk

1-2 dager pluss malerarbeid

Pris

Ca. 1500 kroner + madrass

Vanskelighetsgrad

Skapet er lett å lage, men du skal være nøyaktig når du sager til platene.

Tegning

Madrassen bestemmer

De fleste av målene på tegningen avhenger av den rammemadrassen skapet bygges til. Her er madrassen 200 cm lang, 140 cm bred og 23,5 cm høy. Skapet må være minst 10 cm bredere, og skapåpnin- U gen skal være minst 5 cm lengre for at madrassen skal ha plass til å svinge inn på plass.

Denne topphengslede luka dekker den delen av madrassen der beina sitter.

Med plater og lister påmontert fungerer rammemadrassen som ei enkelt, stor dør som svinger opp i skapet på det hengselet som sitter i sokkelen.

De to kraftige tverravstiverne (G og H) er eneste «bakplate», og skapet festes til veggen gjennom dem.

Sidene, topplata og sokkelfronten som alle er av mdf-plater, monteres med lister som forsterkning i hjørnene.

Madrassen bestemmer

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

TIPS: Bor vinkelrett inn i veggen

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TEKNIKK: Maling av treverk

Sliping sikrer god vedheft og flott finish

TIPS: Slå av varmen når du maler

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Seng