Rå vinduskarm i betong

Ikke bare er det morsomt å støpe fliser og plater selv. Det er også morsomt å vise naboen den nye vinduskarmen som er støpt av betong på stedet. Her kan du se hvordan det gjøres.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
150 kroner

Intro

Det er enkelt nok å montere en ny vinduskarm av tre, men det er mye morsommere å støpe en av betong selv. I tillegg ser ser den rå og moderne ut, skal ikke males hvert år, og den tåler at du setter alt mulig på den. Selv vann fra blomster kan den tåle, hvis du husker å gi den lakk eller silikonolje før du tar den i bruk.

LES OGSÅ: Hva kan mikrosement brukes til?

Her ser du hvor lekende lett det er å støpe en vinduskarm. Du skal bare forsikre deg om at du har tettet med kraftig plast mot veggen, før du tømmer på betongen.

STØP I BETONG:

Veiledning

01
Lag en form, og støp på stedet 7 Trinn

Her støper vi en enkel betongplate, som flukter med veggen. Hvis du vil ha en vinduskarm som stikker litt ut fra veggen, skal du lage en form av tre bord, som du spikrer sammen før du skrur den fast på veggen.

1

Begynn med å fjerne den gamle karmen, og hva som ellers skjuler seg under den. Det er nemlig her du skal ha plass til betongen.

2

Monter en forkant eller en støpeform med utstikk. Overkanten skal flukte med overkanten av den ferdige betongplaten. Formen fores med en kraftig plastfolie.

3

Fyll opp med betong. Kjøp en ferdig støpeblanding, og regn med at det blir ca 17 liter av en 25 kilos sekk. Høyde x bredde x dybde i cm, dividert med 1000. Da har du antall liter du skal bruke.

4

Fordel betongen, og hakk i den med murskjeen for å få ut all luft av den. Slå også på forkanten med en hammer, slik at du får ut luftboblene.

5

Legg ned et par armerings jern for å styrke platen. Da unngår du at den sprekker fordi veggen gir seg litt. Trykk ned armeringen i midten av betonglaget.

6

Glatt overflaten med et stålbrett som her, eller med en murskje. Husk også å fjerne overskytende betong i hjørnene og langs kantene.

7

Slip kantene med slipe papir når betongen er tørr og forkanten er fjernet. Avslutt eventuelt med å gi platen en overflate behandling, f.eks. lakk eller silikonolje.

Materialer

• 1 sekk ferdigblandet finbetong, 25 kg
• 1,5 m kraftig plast
• 1,5 meter bord, 28 x 70 mm
• 2 armeringsjern à 100 cm
• Evt. farvepigment, lakk eller silikonolje

Spesialverktøy

• Murskje
• Stålbrett

Tidsforbruk

Et par timer til oppbygging og støping, i tillegg til en ukes tid til herding.

Pris

100-150 kroner for den viste vinduskarmen.

Vanskelighetsgrad

Det viktigste er å sørge for god tildekking i bunnen. Resten går som en lek.

Video

TIPS: Betong uten lufthull

Video

TIPS: Lapp hull i betong

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Betong