En gipsplate er ikke bare en gipsplate. De finnes i mange varianter, og kan brukes til både vegg, tak og gulv.

En gipsplate er ikke bare en gipsplate. De finnes i mange varianter, og kan brukes til både vegg, tak og gulv.

HVA BRUKES GIPSPLATER TIL?
VEGGER
Gipsveggen bygges av et skjelett, som platene skrus fast på. Mellom platene legges et lag isolasjon. Skjelettet bygges enten av trelekter eller metallskinner.
TAK
Platene kan skrus direkte i et eksisterende paneltak. Eller de kan skrus på lekter av tre eller metall. Det gir deg for eksempel muligheten til å senke himlingen.
GULV
Skal det legges fliser, etableres gulvvarme eller støyisoleres mot etasjen under, kan du legge et lag gulvgips (fibergips) før det egentlige gulvbelegget.

Hvordan skrus gipsplatene fast?

Når gipsplatene skrus fast, skal du være forsiktig, så skruehodet ikke skrus gjennom papplaget. Skrus skruene for dypt inn, sitter ikke platene ordentlig fast.

Derfor skal det brukes spesielle gipsskruer, med en buet underside på hodet, slik at hodet ikke ødelegger papplaget.

Skal det monteres to lag gips, brukes en kort skrue til det innerste laget, og en lenger til det ytterste. Den lange skruen skal være lang nok til å gå gjennom begge lagene gips og helt inn i skjelettet på baksiden.

Skruene skal heller ikke stikke over papplaget, for da kan de ikke sparkles vekk. Ettersom skruene skal sitte i nøyaktig dybde, kan du med fordel bruke en spesiell bits med dybdestopp. Den slipper grepet på skruene akkurat i riktig dybde.

Viktig om våtrom!

Vanlige gipsplater skal ikke brukes i våtrom. Pappen er organisk og kan suge fukt hvis våtromssikringen gjennombrytes. Skjer det, er det risiko for at det dannes helsefarlig muggsopp inne i veggen.

Spesielt med gipsplater

Ideen med å la to lag kraftig papp omslutte en kjerne av hardt sammenpresset gips dukket opp i USA i 1894. Men først på 1940-tallet ble platene vanlige i bygg. Fordi platene er både støyisolerende og brannhemmende, er de ideelle til skillevegger, tak og gulv.

VARIANTER AV GIPSPLATER
STANDARD
To lag kraftig papp limt fast på hver side av et lag hardt sammenpresset gips. Flere tykkelser; den mest vanlige på cirka 13 mm veier cirka 13 kg/m². Finnes også i en lettvektsutgave på cirka 7 kg/m².
MED SPARKELKANTER
Plateskjøtene skal sparkles vekk, og det gjøres lettest hvis du velger plater med forsenkede kanter (sparkelkanter). Disse kantene gir plass til en armeringsstrimmel og et lag med sparkelmasse.
STØYDEMPENDE
Det finnes spesielle takplater av gips med hull. De reduserer effektivt romklang og demper støynivået i et lokale. Platene fås i mange utforminger; noen har også så små hull, at de knapt er synlige.
FIBERGIPS
Består ikke av gips med to lag papp utenpå, men derimot av 80 % gips iblandet 20 % papirfibre. Det gir en meget sterk gipsplate, som er like sterk som to vanlige gipsplater.
FORMBAR GIPS
Noen gipsplater er spesielt godt egnet til å lage runde former med. De kan bøyes temmelig mye etter at de er gjort fuktige. Det krever dog litt øvelse å oppnå et perfekt resultat.
GIPS TIL VÅTROM
Det finnes også gipsplater som er spesielt bygget til våtrom, da gjerne med en eller annen armering, og en beskyttende overflate på utsiden, slik at de kan motstå fukt og bære vekten av eventuelle fliser.

TILBEHØR
PLATEHEIS
Skal det monteres store gipsplater i taket, er en gipsplateheis nesten uunnværlig. Når platen ligger på heisen, kjøres den opp under taket, og du har begge hender ledig til skruen og skrumaskinen. Kan leies.
HJØRNEFORSTERKNING
Gipsplater har mange gode egenskaper, men de er ikke spesielt sterke. Særlig hjørnene er skrøpelige. Derfor monterer man en beskyttelsesskinne av plast eller metall, som dekkes av sparkelmasse.
HJØRNEHAMMER
Hjørneforsterkning av plast limes fast, mens metallskinnene kan skrus fast. Det beste er likevel å bruke en spesiell hjørnehammer, som med et slag fester skinnen til gipshjørnet. Kan leies i enkelte byggvarehus.