Av Gjør Det Selvs sjefsredaktør Søren Prien
"Jeg lærer noe hver gang "
Jeg har vært gjør det selv-mann i mange år, og jeg har bygget og pusset opp mye i huset opp gjennom årene. Men jeg har aldri laget en stor terrasse før. Selv om jeg egentlig følte meg godt kvalifisert for jobben, var det som alltid en del ting jeg måtte tenke gjennom før jeg satte i gang.
Da jeg var ferdig, kunne jeg i tillegg til en flott terrasse, også glede meg over at jeg enda en gang hadde lært noe nytt.
1. Bra verktøy
Et prosjekt som dette, er en kjærkommen mulighet til å kjøpe nytt verktøy. Jeg hadde kun én batteriskrumaskin, og fordi det skulle både bores og skrus en del, kjøpte jeg en kraftig 18 volts sak som klarte 137 skruer på én lading.
**INSPIRASJON: Test av 18V bor-/skrumaskiner
2. Laseren virket kun om kvelden
Høydeforskjellen fra hjørne til hjørne var tilsynelatende stor, så jeg var spent da jeg satte opp den nyinnkjøpte krysslinjelaseren i midten, for å avsette høyden rundt på terrassen. Stor var skuffelsen da jeg så at laserstrålen på grunn av sollyset kun rakte 30 cm.
Klokken 22 prøvde jeg igjen. Da gikk strålen i hvert fall ti meter, og jeg konstaterte at det var 17 cm høydeforskjell.
3. Hent materialer selv
Det går med mange bord til en terrasse på 66 kvadratmeter, så min første tanke var selvfølgelig å få dem levert. Men jeg endte med å kjøre til byggvarehuset og hente dem selv. Og det var et klokt valg, for jeg kasserte cirka en tredjedel av bordene jeg kikket på. Noen var ekstremt skjeve, noen hadde så store kvister, at de var i ferd med å knekke, og noen var fullstendig misfarget. Det ble seks timers kjøring med tilhenger den dagen.
4. Les på leksene
Før jeg satte i gang, brukte jeg god tid på research. Jeg leste om fordeler og ulemper ved forskjellige tresorter, og jeg sjekket priser på nettet. Sist, men ikke minst, leste jeg ti byggeveiledninger fra gjoerdetselv.com, og brukte det beste fra dem alle.
BYGG SELV: Treterrasse i toppkvalitet
5. Utfordrende oppgaver
Da jeg skulle sage hull til den første av fire stolper, var jeg ikke nøye nok. For å gjøre det om, måtte jeg kaste et helt terrassebord.
Klok av skade, lagde jeg senere en skjøt på hver side av stolpen. Da slapp jeg med å kaste en liten stump, hvis det gikk galt igjen.**
6. Den lekre detaljen
Jeg ville bryte flaten med et tverrgående bord midt på. Det gjorde at jeg måtte endre den underliggende konstruksjonen en del. Det tok tid, men jeg angrer ikke, for jeg gleder meg over den lille lekre detaljen hver eneste dag.
7. Husk at det tar tid
120 meter bjelker og tilfarere, 96 plastkiler, 43 spikerbeslag, 453 meter terrassebord, 420 borede hull og 1600 skruer tar LANG tid å sette sammen til en terasse. Det lærte jeg på den hårde måten i ferien min.
LES OGSÅ: Terrassebord - hvilket tre er best?
8. Juks er greit …
Det er jo ingen som kan se hvordan konstruksjonen under terrassegulvet er. Derfor tillot jeg meg selv å gi full gass med spikerbeslag, murpapp, skrå skruer, støttekiler, avstandsklosser og hva som ellers finnes av triks. Det ble ikke pent, men jeg er sikker på at det holder minst like lenge som terrassebordene.
9. Spar på stolpene
Omtrent 3/4 av terrassen ble lagt oppå en bunnsolid steinbelegning, men i det ene hjørnet måtte det settes opp stolper. Jeg nøyde meg med fire stolper, og klarte resten av støttepunktene med å grave vekk det øverste moldlaget og legge steinheller jeg klosset opp på.
10. Inviter til fest!
Da jeg endelig var ferdig med terrassen, holdt jeg på å sprekke av stolthet. Det ble feiret med gjester, god vin, røde biffer og kulørte drinker. Det hadde jeg fortjent.
SE MER: Bygg en terrasse på TO dager