Verdt å vite før du bygger skillevegg

En skillevegg er et prosjekt de fleste gjør det selv-ere fint kan klare selv. Men det er likevel et par ting som er verdt å vite før du setter i gang med prosjektet.

Mange boligeiere opplever på et tidspunkt at de har behov for å bygge en ekstra vegg. Med en skillevegg kan du lage om ett rom til to, bygge en dusjnisje eller noe helt annet.

Det skal gjøres en rekke forskjellige valg når du bygger en skillevegg, avhengig av hvor den skal stå.

Grunnleggende er formelen enkel. En skillevegg består som regel av et reisverk som bærer veggen, en form for kledning og i de fleste tilfeller en eller annen form for isolasjonsmateriale.

Det finnes dog også eksempler på massive skillevegger av porebetong eller glass. I tillegg er det alt det som avhenger av hvor veggen skal stå.

Les også: Slik bygger du en skillevegg

Reisverk av stål eller tre

De fleste skillevegger er bygget med et reisverk av trelekter eller stålprofiler, med plater av tre og/eller gips utenpå.

Det er fordeler og ulemper ved både stålprofiler og trelekter.

Stål er omtrent dobbelt så dyrt som tre. Til gjengjeld veier stål mindre, noe som er verdt å vurdere hvis du bor i femte etasje.

Når håndverkere bruker stålprofiler til en skillevegg, skyldes det ofte at jobben med stålprofiler går raskere enn å bygge en vegg med trelekter.

Stålprofilene kan klippes til med en platesaks og settes sammen med en tang.

Det tar litt lenger tid å skru sammen et treskjelett, men det er noe de fleste gjør det selv-folk er komfortable med. Oppgaven løses med håndsag og skrumaskin – verktøy du allerede har.

Hvis du vurderer å bygge en vegg med et stålskjelett, bør du dessuten sjekke om du kan få stålprofiler i akkurat de dimensjonene du ønsker.

Les også: Tre- eller stålskjelett til skilleveggen?

Det finnes også stålprofiler som kan formgis i myke kurver. Dermed kan du faktisk bygge en rund vegg.

Reisverkets dimensjoner

Det er forskjell på hvordan reisverket skal se ut, avhengig av hvilket rom veggen skal være i. Normalt vil det være 60 cm sentravstand mellom de loddrette lektene, stenderne. Men noen ganger kan det være andre krav, for eksempel 45 eller 30 cm senteravstand.

Valg av kledning

Når du har bestemt hvilket materiale reisverket skal bygges av, skal du bestemme deg for hvilken kledning du skal ha på veggen.

De fleste skillevegger i dag kles med gips, som både er billig og enkelt å jobbe med. En annen stor fordel med gips, er at det er brannhemmende. I tillegg er det enkelt å sparkle og lage en pen avslutning på.

Du kan selvsagt også velge andre materialer å kle veggen med. Hvis du for eksempel er i ferd med å lage en skillevegg på badet, skal veggen være fuktfast. Da er våtromsplater perfekte, helst oppå et underlag av for eksempel rupanel mellom platene og reisverket.

Et skrufast lag

Hvis du vet at skilleveggen skal bære hyller, en stor flatskjerm eller andre tunge ting, så bør du vurdere om du skal ha et skrufast lag bak gipsplatene, for eksempel OSB- eller kryssfinérplater. Det er en dyrere løsning, men til gjengjeld kan du både skru og spikre rett inn overalt i veggen, uten å tenke på at du må bruke plugger eller treffe stenderne på baksiden.

Husk isolasjon

Isolasjon er viktig, også i skillevegger. Det er det flere årsaker til. For det første sikrer en velisolert skillevegg at du kan ha forskjellige temperaturer i forskjellige rom. I tillegg kan isolasjon hindre at en brann sprer seg fra rom til rom. Det gjelder spesielt mineralull.

Når du isolerer en skillevegg, støyisolerer du også rommet. Du demper lyden på både den siden av veggen lyden oppstår og den lyden som slipper ut av rommet gjennom veggene. Jo mer isolasjon du legger i veggen, desto bedre dempes lyden.

Du skal likevel være oppmerksom på at effektiv støydemping også forutsetter at det fuges langs gulvet og taket, samt rundt tilstøtende vegger og dører.

Se også: VIDEO: Bygg en støyisolerende vegg

Alternative materialer

Hvis det ikke er en vanlig skillevegg kledd med gips du går og drømmer om, finnes det andre muligheter. Du kan for eksempel bygge en vegg i porebetong, murstein eller glassblokker. Du kan endre uttrykket helt med et materiale som glass, men det er dyrere enn stål, gips og rockwool.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Lättbetong kan vara ett utmärkt alternativ till en gipsad innervägg. Det är exempelvis perfekt i våtrum.

Dører og vinduer

Når du planlegger skilleveggen er det viktig at du planlegger inn dører og vinduer, hvis du ønsker det. Reisverket skal nemlig tilpasses, slik at du har et skrufast underlag å montere dør eller vindu i. Særlig hvis du bygger reisverket av stålprofiler er det viktig. For da må det forsterkes med tre, slik at det er noe å skrue fast døren eller vinduet i.

Les mer: Dørhull i stålskjelett

Ønsker du å installere en skyvedør i skilleveggen, finnes det også en mulighet. Det har dog konsekvenser for såvel reisverket som isolasjonen i veggen. Derfor må det også være med i planleggingen når du bygger skilleveggen.

Filt, sparkel og maling, hjørneprofiler etc ...

Når du er ferdig med å bygge skilleveggen, skal det lages finish på den. En skillevegg med en overflate av gips bør forsterkes med glassfilt før den sparkles og males.

En vegg av porebetong kan pusses, sparkles og males, mens en vegg av glassbyggerstein bare skal fuges pent.

Det er ingen grunn til å prøve å lage skarpe utvendige hjørner i sparkelmasse. Til det formålet brukes hjørneprofiler av metall eller plast, som forsterker hjørnene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Skillevegg