Spar penger når du lager ny vegg

Du kan fint spare penger når du bygger ny vegg eller renoverer den gamle – også helt uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Du skal bare velge riktige materialer og noen ganger investere litt ekstra tid.

Lekter av tre er det billigste valget.

Lekter av tre er det billigste valget.

1. Skjelett av tre i stedet for stål

De senere årene er reisverk av stållekter blitt mer og mer populære, også blant gjør det selv-folk. Lekter av stål er et godt valg, fordi de alltid er helt rette, de er enkle å tilpasse og byggingen går litt raskere enn med trelekter. Men prisen er også det dobbelte.

Vil du lage en skillevegg billigst mulig, skal du lage skjelettet av tre. Da får du også en sterk konstruksjon som er enkel å skru i, og som kan tilpasses alle

Stålstender 75 mm, pris per meter: 30 kroner

Trelekter 73 mm, pris per meter: 15 kroner

Du sparer: 15 kroner per meter

2. Gipsplater i stedet for helsparkling

Hold en avstand på cirka 20 cm mellom klattene.

Hold en avstand på cirka 20 cm mellom klattene.

Du har en vegg som ikke er rett. Men det skal den jo gjerne være, derfor vil du rette den opp. Hvordan gjør du det på billigste måte? Du kan selvfølgelig velge å helsparkle veggen, men det tar lang tid, og faktisk er det ikke så enkelt å få veggen helt glatt. Helsparkling er nemlig en teknikk som krever riktig håndlag. Det er både enklere og billigere å lime et lag gipsplater direkte på veggen. Platene limes fast på veggen med klatter av monteringslim.

LES OGSÅ: Bli ekspert på gipsplater på 5 minutter

Helsparkling (ca 1,5 kg sparkel per kvm), cirkapris per kvm: 45 kroner

Gipsplater, cirkapris per kvm: 30 kroner

Du sparer: 15 kroner per kvm.

3. Bruk grunning før du legger toppstrøket

Strie og filt skal mettes før det males.

Strie og filt skal mettes før det males.

Strie eller filt er limt på veggen, og nå skal det males. Men vent litt med toppmalingen. Ugrunnet strie og filt er sterkt sugende, så her er det penger å spare ved først å mette overflaten med en tykkere grunning, eller en såkalt vevfyller, som er et nesten limaktig produkt, som fyller ujevnhetene i strie og filt, og gjør overflaten mye mindre sugende.

Vevfylleren er ikke bare billigere enn toppmalingen, den erstatter også 2-3 strøk med maling og sparer også male- og tørketid.

Kun maling, pris per kvm ferdig vegg: 25 kroner

Vevfyller + maling, pris per kvm ferdig vegg: 15 kroner

Du sparer: 10 kroner per kvadratmeter

4. Det er billigst å kjøpe ferdigmalte lister

Veggen er nesten ferdig, og kun gulvlistene mangler. Men skal du kjøpe ferdigmalte lister, eller skal du kjøpe ubehandlede og heller male dem selv?

Enkelte listetyper koster faktisk mindre ferdigmalt enn ubehandlet. Men velger du en type som som koster mindre ubehandlet, anbefaler vi likevel at du kjøper de ferdigmalte, hvis du vil gjøre det billigst mulig. Skal listene males tre strøk med mellomslipinger, koster det både tid og penger.

5. Velg riktig maling

Selv om du vil spare penger, så lønner det seg ikke alltid å velge malingen med lavest literpris. Det er nemlig ikke sikkert at den også er billigst når du først begynner å male. Det er nemlig stor forskjell på hvor godt maling dekker. Gjør Det Selv lagde i 2019 en stor test av hvit veggmaling, og resultatet av testen var at malingen Harmoni 10 fra Maxbo var den billigste blant de beste malingene i testen, fordi den hadde god dekkevne. Du kan finne testen her.

Pris for dyreste maling per kvm: 25,09 kroner

Pris for billigste (blant de beste) per kvm: 11,43 kroner

Du sparer: 13,36 kroner per kvadratmeter

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vegg