Kurs: VERKTØY

Vi elsker verktøy! Få den store oversikten over hvilke verktøy som finnes, samt de nyeste stortestene, der du kan se hvilket verktøy som er best akkurat nå.

1. Alt om verktøy

Alt dette får du i håndverkerkurset Verktøy:

  • Oversikt over hva som er best og billigst akkurat nå
  • Håndverkernes beste tips og triks til verktøy
  • Kjennskap til de viktigste teknologiene
  • Du lærer å kjenne det smarteste el-verktøyet
  • Gode råd til vedlikehold av verktøy
  • 27 grundige instruksjonsvideoer til bruk av verktøyet
  • De nyeste stortestene av verktøy

Oversikt over håndverkerkurset

“Riktig verktøy er halve jobben,” lyder et vekjent ordtak. Og det er faktisk helt sant. En god verktøysamling er gjør det selv-erens beste venn. Men det kan være litt av en utfordring å finne riktig verktøy, som matcher behovene du har.

Behov er nemlig forskjellige. Og prisene er forskjellige. Det er heller ikke slik at den dyreste maskinen alltid er det beste valget. Heldigvis for det.

Derfor har vi samlet mange års verktøyerfaring, slik at du blir best mulig forberedt til å finne frem gjennom verktøyjungelen.

Nederst i dette håndverkerkurset får du tilgang til de nyeste stortestene av det mest vanlige verktøyet du kan få bruk for til gjør det selv-prosjektene dine.


El-verktøy

Når det handler om elektrisk verktøy, er det ekstra mange valg å ta – valg som har stor innvirkning på arbeidsgleden, det endelige resultatet og ikke minst saldoen på bankkontoen din. Skal du velge verktøy med ledning eller på batteri? Skal du velge en borhammer eller en slagbormaskin? Skal du kjøpe en stikksag eller en sirkelsag? Har du behov for et batteri på 8 amperetimer, eller kan du klare deg med et på 2 amperetimer?


Skrumaskinen – ditt viktigste el-verktøy

Det er ingen tvil om at bor-/skrumaskinen er det elektriske verktøyet som du oftest bruker. Derfor er det også god mening i å bruke litt ekstra penger på den og kjøpe en god og solid maskin, som du kan ha glede av i mange år. Gjør Det Selvs testredaktør, med en fortid som elektriker, valgte for eksempel å bruke omkring 4000 kroner på en bor-/skrumaskin fra øverste hylle. Det var i 2005, og selv om den er litt tung, så presterer den fortsatt på høyde med de fleste nye konkurrentene.


De viktige el-sagene

Nest etter bor-/skrumaskinen er særlig stikksagen og sirkelsagen populære gjør det selv-verktøy. Hvilken sag du skal kjøpe avhenger av jobben du skal gjøre. Stikksagen er den mest allsidige, og den kan sage både rette og kurvede snitt. Sirkelsagen kan kun sage rette frem. Til gjengjeld gjør den det betydelig raskere og med et penere resultat.


Ledning eller batteri

Dagens batterier er så sterke, og maskinene så energieffektive, at det nå finnes maskiner på batteri som for få år siden bare kunne fås med ledning. Til gjengjeld er batterimaskinene også betydelig dyrere. Som en tommelfingerregel koster selve maskinen det samme om den er med eller uten batteri. Men fordi batteri og lader ofte utgjør den største andelen av prisen, blir sluttprisen for batteriverktøy ofte dobbelt så høy som modeller med ledning. Derfor kan det være mye penger å spare ved å kjøpe ledningsmodeller.


El-verktøy med eller uten børster

"Børsteløs" er et av de store, viktige nye ordene når det gjelder elektrisk verktøy. Med god grunn. I moderne børsteløse motorer er nemlig de små kullstiftene (børstene) som sitter i gammeldagse el-motorer fjernet. I stedet er maskinene utstyrt med avansert teknologi. Det har redusert friksjonen og dermed også slitasjen i motoren betydelig. Det gir lenger levetid og en motor som er omkring 25 % mer energieffektiv.


Newtonmeter – hva er det?

Styrken i en del elektrisk verktøy – særlig skrumaskiner – oppgis i newtonmeter. Det tilsvarer den kraften målt i newton det trykkes med på enden av en stang på én meter. Vekten fra et lodd på én kilo tilsvarer 9,8 newton. Henger du et lodd på én kilo i enden av stangen på én meter, er kraften stangen belastes med derfor 9,8 Nm.


12 , 18, 36 eller 54 volt

Det kan være litt vanskelig å få oversikt over voltklassene elektrisk verktøy finnes i. Som en tommelfingerregel sier voltstyrken noe om hvor sterk maskinen er, eller kan være. Det betyr likevel ikke at maskiner med flest volt alltid er de sterkeste.

Du kan fint finne en avansert skrumaskin på 12 volt som er sterkere enn en enklere maskin på 18 volt. 36 volt og høyere er normalt forbeholdt ekstra krevende maskiner – for eksempel store sager eller hageverktøy.

18 volt er det mest utbredte, med god grunn. Det er den voltklassen som passer best til flest oppgaver. Derfor er det også den vi anbefaler til det meste gjør det selv-arbeid.


Hva er amperetimer?

Amperetimene (Ah) er et uttrykk for hvor stor "tanken" til batteriet er. Jo flere amperetimer, desto lenger kan du jobbe uten å måtte lade opp batteriet. Hvor mange amperetimer du trenger, avhenger mye av maskinen batteriet skal brukes sammen med. Til en bor-/skrumaskin er 2 Ah mer enn nok til å klare de fleste oppgaver i hjemmet. Skal du derimot kappe mange plater med en sirkelsag, kan det være en god idé å se seg om etter et batteri på 4 Ah eller mer.


To batterier er smart

Skal du bare skru i en skrue eller bore et hull en gang iblant, er et enkelt batteri nok. Men har du større prosjekter på gang, er det kjekt med to batterier, eller flere. Da kan det ene lades mens du bruker det andre.


Håndverktøy

Skrutrekkere, hammer, tenger, hobbykniv, sag, stemjern og mye mer – et godt sett håndverktøy består av mange forskjellige deler, der hver del spiller en viktig og uunnværlig rolle i verktøysamlingen.


En skrutrekker til enhver anledning

PZ1, PH2, AW20, TX25 – det finnes et hav av forskjellige typer skruespor i enda flere størrelser. Selv om det kan kan la seg gjøre å skru de fleste stjerneskruer med en PZ2-skrutrekker, ender du ofte med å ødelegge både skrue og skrutrekker hvis du ikke bruker riktig type til riktig skrue.

Derfor anbefaler vi å kjøpe et billig sett med for eksempel 20 skrutrekkere, som dekker de mest vanlige typer og størrelser. Ofte kan du få et sånt sett til et par-tre hundrelapper, og det er verdt alle pengene – og litt til. En billig skrutrekker i riktig størrelse er nemlig mye bedre enn en dyr og lekker skrutrekker i feil størrelse.

Føler du behov for det, kan du supplere med noen dyrere og lekrere utgaver av de fire-fem skrutrekkerne du bruker mest.


Tre uunnværlige tenger

Utvalget av spesialtenger er enormt. Og de har alle sin berettigelse. Men vår erfaring er at du med bare tre tenger kan løse de fleste oppgaver.

Det er nebbtangen, som er bra til å gripe små ting på trange plasser; avbitertangen, som kan klippe i de fleste tynne emner; og vannpumpetangen, som gir et sikkert grep på nesten alle emner. Men pass på når du buker vannpumpetangen – de grove tennene har lett for å etterlate seg stygge merker.


Du trenger kun én hammer

Det trenger ikke å være komplisert. For de fleste gjør det selv-ere er det nok med én enkelt hammer. Vi anbefaler en kløfthammer på omkring 700-800 gram. De kan kjøpes fra rundt en hundrelapp.


Håndsager kan du ikke unnvære

Selv om du har flere elektriske sager, vil du fra tid til annen få bruk for en liten håndfull gode håndsager. De er alle universalsager, som kan sage i mange forskjellige emner. Likevel har hver av dem sine spesifikke oppgaver, som de løser ekstra godt.

Den mest vanlige snekkersagen, som raskt og med et grovt snitt spiser seg gjennom treet. Finérsagen har finere tenner og lager derfor et penere snitt. Baufilen er en spesialist til harde og krevende emner, for eksempel metall og pleksiglass.

2. Kjøp av verktøy

Særlig når det gjelder elektrisk verktøy, finnes det merker som er laget først og fremst for profesjonelle håndverkere, og merker som har spesialisert seg på å gjøre livet til gjør det selv-ere enklere.

Mens håndverkere gjerne betaler ekstra for en raskere maskin, som er laget for å kunne brukes mange timer hver dag, så er det de færreste gjør det selv-folk som har behov for samme kvalitet. Gjør det selv-maskiner har billigere innmat, og de er ikke like hardføre. Til gjengjeld er de også billigere. Samtidig er de likevel både sterke og holdbare nok til å tåle mange års arbeid i hjemmet.


Bruk litt ekstra på de viktigste maskinene

Bor-/skrumaskinen er de fleste gjør det selv-eres foretrukne maskin. Det er den vi bruker mest, og derfor er det også god mening i å bruke noen ekstra kroner på den. Det samme gjelder hvis du for eksempel har en spesiell type sag du ofte bruker. Til gjengjeld er det ingen grunn til å bruke mange penger på en topp avansert vinkelsliper på batteri hvis du kun skal kappe en gjengestang i ny og ne. Da kan du fint klare deg med en ledningsmodell til noen hundrelapper.


Flere maskiner til samme batteri

One+, One4All – produsentene kaller det forskjellige ting, men ideen er den samme. Velg batterimaskiner fra samme produsent, og la dem dele de dyre batteriene. Det gir faktisk god mening, for det kan være mange penger å spare. Du risikerer riktig nok å låse deg til ett merke, men til gjengjeld får du også muligheten til å kjøpe en smart stikksag på batteri til den samme prisen som maskinen ved siden av på ledning.


Let på nettet

Med et stadig stigende antall nettbutikker som selger verktøy, er det blitt enkelt å sammenligne priser for å finne det beste tilbudet. Og det lønner seg virkelig, for det er mye penger å spare. Vi erfarer ofte at enkelte vanlige merker varierer så mye, at en butikk har halve prisen av en annen. Derfor anbefaler vi deg helt klart å bruke litt tid på nett før du kjøper nytt verktøy. Det gjør vi alltid.

3. Sikkerhet

Vær forsiktig med skjærende el-verktøy

Vinkelslipere, sirkelsager, kapp-/gjærsager og lignende verktøy er utstyrt med forskjellige sikkerhetsforanstaltninger som skjermer, bøyler og skjold. Og det er det en god grunn til. Det er nettopp med disse skjærende og sagende maskinene at det kan gå veldig galt, hvis du ikke er oppmerksom og passer på. Derfor er det også viktig at du aldri for eksempel fjerner skjoldet på vinkelsliperen, selv om det kanskje sitter litt i veien. Det sitter der av en grunn.


Pass godt på øynene

Vernebriller er blant der viktigste sikkerhetsutstyret, og du bør for eksempel aldri bruke en vinkelsliper uten. Men også når du borer hull i taket eller klipper hekken beskytter vernebrillene øynene mot støv og villfarne greiner.

Vernebriller finnes i mange forskjellige utgaver – med eller uten styrke. Så det er ingen unnskyldning for ikke å bruke dem.


Ansiktsvisir

Skal du felle, kappe eller sage mindre trær eller busker, kan det være en god idé å bruke et ansiktsvisir. Visiret beskytter ansiktet og øynene mot villfarne greiner og tresplinter. Et ansiktsvisir har den fordelen at det ikke dugger når du jobber.


Bruk hørselvern

Borhammer, vinkelsliper, sirkelsag og kapp-/gjærsag er en fornøyelse å bruke, men samtidig er de en belastning hørselen din. I hvert fall hvis du ikke passer på.

Derfor bør du se deg om etter et hørselvern som matcher dine behov og ønsker. Og det er nok å velge blant. Det finnes helt enkle bøylehørselvern som enkelt kan henge rundt halsen når de ikke er i bruk. Dermed er de alltid innenfor rekkevidde.

Det finnes også avanserte elektroniske hørselvern med innebygget radio – som du også kan bruke sammen med mobiltelefonen og føre en telefonsamtale mens støyen holdes ute.


Skjæresikre vernebukser

De fleste ulykker med motorsager skjer fordi sagen glipper inn i beinet til brukeren. Uansett om du bruker motorsagen sjelden eller ofte, skal du derfor bruke skjæresikre vernebukser. Velg en modell som har skjæreinnlegg i hele lengden. De stanser sagkjedet umiddelbart hvis det skulle glippe.


Vernesko

Vernesko er smart. De fleste modeller gir beskyttelse med spikervern i sålen og innebygget stålkappe, samtidig som de har antistatisk og støtabsorberende såle. Dropp derfor de utslitte joggeskoene, og benytt deg av et par vernesko i stedet.


Åndedrettsvern

Enhver som har sparklet og slipt en vegg, vet hvor mye støv det skaper. Støv som lungene slipper å puste inn når du bruker et åndedrettsvern.

Et åndedrettsvern er også kjekt når du bruker vinkelsliperen på fliser og stein, og det kan være veldig nyttig når du behandler mineralull, slik at du slipper å få de små fibrene fra mineralullen i luftveiene.


Arbeidshansker

Et par gode arbeidshansker er uunnværlige når du bedriver gjør det selv-arbeid. Og det finnes mange forskjellige varianter, der alle tjener hvert sitt formål. Alt fra vanlige hagehansker til mer robuste hansker som kan motstå snitt fra kniver og lignende. Jobber du med epoksymaling, byggskum eller betong, er et par beskyttende arbeidshansker også uunnværlige, ettersom disse materialene ikke bør komme i kontakt med huden.


Sikkerhetshjelm

Selv om du bare bedriver gjør det selv-arbeid, kan det være en god idé å ha en sikkerhetshjelm. Mange gjør det selv-ulykker skjer i stiger, og klatrer du mye i stige er det derfor smart å bruke hjelm. Samtidig vil en hjelm også beskytte deg mot fallende gjenstander.


Kneputer i buksene

Skal du jobbe mens du sitter på knærne, er det en god idé med kneputer. De finnes både som harde og myke, og i store, polstrede utgaver som er laget for mange timers arbeid på knærne. De kan enten sitte utenpå buksene med strikk eller borrelås, eller legges inn i knelommer på arbeidsbuksene. Vi foretrekker knelommer, for da sjenerer ikke putene når du går rundt, mens de likevel er på plass når du har behov for dem.

4. VIDEO: Slik bruker du verktøyet

Borende og skruende verktøy

Bor-/skrumaskin

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Slagskrumaskin

Slagskrumaskinen kan brukes til det samme som skrumaskinen, og litt til. For den er mye sterkere. I denne videoen viser vi hvordan du bruker maskinen til enkelt å bore store, dype hull i tre og montere lange skruer, muttere og kraftige franske treskruer. Det krever bare riktig tilbehør og riktig innstilling.

Video

Borhammer

I denne videoen lærer du alt om den knallsterke borhammeren. Med maskinen riktig innstilt og utstyrt med riktig tilbehør, kan du enkelt pløye deg gjennom murverk og betong, eller utføre krevende rivingsarbeid, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra et gulv.

Video

Gipsskrumaskin

Gipsskrumaskinen kan kun én ting. Til gjengjeld gjør den det til perfeksjon. Skal du sette opp mange gipsplater, kan du stille den inn til å sette skruene i akkurat riktig dybde, og deretter kan du jobbe lynraskt. I denne videoen kan du lære alt om maskinens innstillingsmuligheter og om hvordan du bruker den.

Video

Dykkertpistol

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

Video

Skjærende verktøy

Sirkelsag

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

Video

Dykksag

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Video

Bordsirkelsag

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Kapp-/gjærsag

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Stikksag

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Video

Bajonettsag

Sagen har masser av kraft og er uovertruffen til rivingsarbeid og andre grove oppgaver. Utstyrt med riktig sagblad, gnager den seg uproblematisk gjennom alt fra tre og jern, til tegl og betong. I denne videoen kan du se alle sagbladene, og lære hvordan du bruker sagen optimalt.

Video

Vinkelsliper

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Video

Slipemaskiner

Giraffsliper

I denne videoen lærer du hvordan du betjener den store, effektive slipemaskinen til vegger og tak. Maskinens lange hals gjør at du har stor rekkevidde og derfor kan klare alt arbeidet mens du står på gulvet. Det sparer mye tid og krefter når du skal slipe sparklede vegger og tak.

Video

Båndsliper

I denne videoen kan du se alt om hvordan du betjener båndsliperen – den groveste og sterkeste av alle slipemaskinene. Bruker du båndsliperen til den første slipingen på ujevne og store flater, kan du spare mye tid og krefter.

Video

Deltasliper

I denne videoen lærer du alt om deltasliperens oppgaver og funksjoner. Sliperens spisse snute kan komme til i hjørner og kroker, der andre slipemaskiner gir opp. Du kan også fint bruke den til kanter og litt større vannrette flater.

Video

Eksentersliper

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Trebearbeiding

El-høvel

I denne videoen lærer du hvordan du bruker el-høvelen til å omdanne uhøvlede bord og annet grovt tre, til fine, glatte materialer. Høvelen kan stilles inn miliimeternøyaktig, slik at det blir enkelt å oppnå perfekt snekkerfinish.

Video

Overfres

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

Multikutter

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

Måleverktøy

Krysslaser

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

Video

Veggskanner

I denne videoen lærer du om veggskannerens betjeningsmuligheter. Den lille, smarte skanneren kan finne metall, strøm og tre bak gipsvegger, platevegger og pussvegger, slik at du unngår å bore i kabler og vannrør, og slik at du enkelt finner stendere og spikerslag når du skal henge noe opp på veggen.

Video

Sirkellaser

I denne videoen lærer du å stille inn og betjene sirkellaseren. Den kan både kaste en ubrutt lasermarkering 360 grader rundt og sette en knivskarp laserprikk i én retning. Når du har kontroll på betjeningen, blir det enkelt å avsette nøyaktige høydemål over lengre avstander, for eksempel når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.

Video

Store maskiner

Stor vinkelsliper

I denne videoen lærer du alt om hvordan du bruker en vinkelsliper med 230 mm store skiver. Den klarer en lang rekke av de samme oppgavene som en mindre modell. Men utstyrt med riktig blad, skjærer den seg enkelt gjennom tykkere emner, for eksempel betongstein.

Video

Stor borhammer

Borhammeren er en sterk makker til en rekke tunge renoveringsoppgaver. Utstyrt med riktig tilbehør kan du for eksempel bruke den til å lage spor i murveggen og fjerne fliser fra baderomsgulvet. Lær maskinen bedre å kjenne i denne videoen.

Video

Nedbrytingshammer

I denne videoen lærer du alt om nedbrytingshammerens innstillingsmuligheter og tilbehør. Med riktig type meisel montert på hammeren, får du masse kraft til rivingsarbeidet, uansett om du skal fjerne fundament, betong, murverk eller asfalt.

Video

Tilbehør

Støvsuger

Støvsugeren kan mer enn bare å gjøre rent. Når den kobles til elektrisk verktøy, for eksempel en sirkelsag, kappsag eller slipemaskin, sørger den automatisk for at støv og trespon havner i støvsugerbeholderen i stedet for i verkstedet eller i hagen. I denne videoen lærer du alt om støvsugerens funksjoner og arbeidsoppgaver.

Video

Kompressor

I denne videoen kan du se hvordan du bruker kompressoren til å drive en lang rekke trykkluftsverktøy. Du kan klare alt fra enkle oppgaver som å blåse rent arbeidsbordet for spon og pumpe opp et flatt dekk, til å gi kraft til mer krevende oppgaver som spikring med spikerpistol og diverse slipeoppgaver.

Video

5. Stortest av verktøy

Stortest: Borende og skruende verktøy


Stortest: Skjærende verktøy


Stortest: Slipemaskiner


Stortest: Trebearbeiding


Stortest: Måleverktøy


Stortest: Store maskiner


Stortest: Hagemaskiner

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy