Du har bor-/skrumaskinen, stikksagen og multikutteren. I tillegg til kappsagen. Disse verktøyene er med på å sikre at tømrer Henrik Lessøe kan gjøre det vi alle drømmer om: Nemlig å løse oppgaven med det verktøyet vi har tilgjengelig.
Men det handler selvfølgelig også om mer enn bare verktøy. Hadde det bare handlet om det, kunne hvem som helst av oss bli klonet til profesjonelle håndverkere, bare ved å kjøpe nytt verktøy.
LES OGSÅ: Se de forskjellige typene verktøykasser
Det handler om kompetanse
I tillegg til det helt åpenbare: at en tømrer i løpet av ganske få år vil få en byggerfaring ingen av oss gjør det selvere kan innhente i løpet av et helt liv, er det også en utdannelse med i bagasjen.
Som tømrer er Lessøe utdannet til å kunne se ting tredimensjonalt, og han har brukt mange dager av utdannelsen bare på å betrakte figurer, for å regne ut hvordan de ser ut på den siden han ikke kan se. Det hjelper ham å forutse mange av de problemene han ellers ville kunne rotet seg inn i underveis i en jobb.
Nettopp det med å forutse hva som kan dukke opp i en byggeoppgave, er helt sentralt. Derfor er det også håp for oss andre om å kunne løse oppgavene litt smartere og raskere.
Et godt råd i så måte, er å bruke ti minutter på å lage en liten tegning av det du skal i gang med. Det kan luke ut feil, og gjøre at du er mye bedre forberedt.
LES OGSÅ: Derfor er muttertrekkeren håndverkerens foretrukne valg
Vi har bedt tømreren peke på de verktøyene han alltid har med seg. De som løser 9 av 10 oppgaver. Har du dem, er du mye bedre hjulpet når du skal bygge og pusse opp.
1. BOR-/SKRUMASKIN
BOSCH GSR 18 V-LI: Ikke overraskende er bor-/skrumaskinen tømrerens faste følgesvenn. Den har på mange områder tatt over for den ikoniske hammeren, som for de fleste er symbolet på nettopp tømreren og hans arbeid. Spiker er ofte avløst av skruer.
Tømreren har faktisk også mer enn bare én bor-/skrumaskin. For selv om den kraftige 18 volts maskinen i prinsippet kan løse stort sett alle bore- og skruoppgaver, så er den også ganske tung. Skal du være tømrer i et helt liv, må du tenke på arbeidsbelastningen.
Til skruoppgaver vil en mindre og lettere modell derfor ofte brukes.
Les også: Test av 18 V bor-/skrumaskiner
2. KAPP-/GJÆRSAG
BOSCH GCM 8 SJL: Presisjon er helt avgjørende for det endelige resultatet, og tid er penger. Det er begrunnelsene for tømrerens valg av kapp-/ gjærsagen som et av de viktigste verktøyene til veldig mange oppgaver.
Den skal ikke stå på gulvet, slik at du må stå på kne for å bruke den, samtidig som du understøtter emnene som skal kappes med malingsspann eller verktøykasser. Nei, sagen skal opp på et bord. Det gir både en god arbeidsstilling og mange muligheter til å understøtte emnene, i tillegg til muligheten for å lage nøyaktige lengdestopp.
Les også: Test av kapp-/gjærsager
LES OGSÅ: Derfor bør du ha en verktøyveske
3. STIKKSAG
GST 160 CE: Med riktig blad, løser stikksagen de fleste sageoppgaver i både tre, metall, plast, tegl eller andre materialer.
Derfor er stikksagen også med i en av de kassene tømreren alltid pakker ned. For tømreren er det stavmodellen som er det eneste riktige. Ikke minst fordi han ofte snur den på hodet, og sager fra undersiden av materialet. Det gjør at det er enklere å styre sagsporet.
Les også: Test av stikksager
4. MULTIKUTTER
GOP 300 SCE: Multikutteren har ikke like mange år på baken som de øvrige verktøyene tømreren alltid bruker. Men den er blitt en nesten uunnværlig følgesvenn.
Med de forskjellige bladene til den, kan den skjære og slipe i stort sett alle materialer, og den kan komme til på steder der stort sett alle andre verktøy må gi opp. Den løser også raskt oppgaver som tidligere krevde lang tid med et stemjern.
Les også¨: Test av multikuttere
DE VIKTIGE SMÅTINGENE
HÅNDVERKTØY: Maskiner og skruer er ikke alt. Det er seks ting i tillegg på listen til tømreren:
- Hobbyknivmed bryteblad (da har han alltid en skarp kniv tilgjengelig).
- Blyanter (en tømrerblyant og en vanlig spiss blyant til presisjonsmerker).
- Håndsag (noen ganger er den enklere å komme til med enn med maskinene).
- Ørepropper og vernebriller (øreproppene er på bøyle).
- Tommestokk
- Skruesortiment 4 x 50, 4 x 70, 5 x 60, 5 x 80 og 5 x 100 mm.