1. Vedlagring i moduler

"Jeg har laget fem like stativer til oppbevaring av ved. De er satt opp ved siden av hverandre langs et gjerde, som moduler som er lette å flytte. Modulene har en bunn som løfter veden fra bakken, bakkledning av bord og et tak, slik at veden ligger tørt. D.F."

Stativene står solid i vater på store heller.

2. Enkelt stativ til veden

"Jeg hadde behov for en tørr oppbevaringsplass til vinterveden. Resultatet ble en pall, som jeg har laget sider og overdekning på. Tre av sidene er lukket med bord med litt avstand mellom, slik at det kan komme luft til veden. På forsiden er det bare bord i bunnen. Det gir enkel tilgang til veden. K.S."

Taket består av et par biter plastbølgeplate.

3. Wire gir diskret støtte til veden

"Broren min ba meg tenke ut en enkel og elegant løsning til oppbevaring av ved i carporten hans. Det er blitt til en bunnramme av lekter, med wirer i begge ender, og med ca én meters avstand i resten av vedstabelen. Wirene stabiliserer veden, og sikrer at den ikke faller ned når det fjernes noen kubber. Wirene er hengt opp i kroker med wirestrammere. T.M."

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.

LES OGSÅ: Derfor skal du ha en fuktighetsmåler

4. Smart oppdelt vedstativ

"Jeg har laget et vedstativ, som både er smart, billig og lett å lage. Stativet består av “skillevegger” av rør, som er montert i hull i tverrstivere av tre. Tverrstiverne er satt fast til veggen med hylleknekter, slik at vedstativet blir delt opp i rom. Det gjør det enkelt å holde kontroll på veden. Jeg har f.eks. et rom til mindre vedkubber, som brukes til opptenning. H.F."

Vedstativet er delt opp i rom, ved hjelp av “skillevegger” av rør.

Tverrstiverne som rørene monteres til, skrus fast til veggen med hylleknekter.

5. Benk med plass til fyringsved

"Oppbevaring av ved kan oppta unødvendig plass rundt en vedovn. Derfor har jeg bygget en benk ved siden av ovnen, der jeg kan sitte varmt på en kald vinterdag, samtidig som jeg har plass til fyringsved.

Benken er laget av plater i porebetong. Tre på høykant, fordelt med jevn avstand mellom dem, og to i bunnen. Blokkene er satt sammen med gjengestenger i bunnen. Øverst er det frest en fordypning til setet til benken. Det består av fire terrassebord i hardt tre. De er slipt og behandlet med bivoks. Porebetongblokkene er sparklet og malt hvite, som veggene i rommet.M.L."

En flott og enkel benk, som samtidig kan romme en masse fyringsved.

Det er frest en fordypning øverst, som setet til benken ligger i.

LES OGSÅ: Ved på 1. klasse Hvordan tenner jeg opp riktig? Fyrer du miljøvennlig?