Trefiber – effektiv og naturlig isolasjon

Bedre isolasjonsevne og et sunnere inneklima er bare to av flere gode grunner til å velge trefiberisolasjon. Se de andre grunnene her, og lær om hvordan du isolerer med trefiber.

5 overbevisende grunner til å bruke trefiber

  1. Sunnere inneklima
  2. Bedre isolasjonsevne
  3. God lydisolering
  4. Bedre varmefordeling
  5. Virker brannhemmende

Trefiberisolasjon er mindre kjent enn isolasjon av mineralull. Men materialet har eksistert i flere år, både her i Skandinavia, i Nordamerika samt i Tyskland og Østerrike. Og de som bruker det, skryter veldig av det.

Grunnene er flere. Amerikanske og canadiske målinger viser at trefibrene isolerer 25-30 prosent bedre enn mineralull. Trefibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i motsetning til f.eks. steinog glassfibre. Prøv f.eks. å helle varm kaffe i en trekopp og i et glass; det er ikke trekoppen du brenner deg på. Det er denne dårlige varmeledningsevnen som gir en bedre isolering. Varmen bliver fanget opp av de hule trefibrene og står stille i isolasjonen. Først når temperaturen faller, avgis varmen igjen til rommet, slik at du får en jevn varmefordeling og en forbedret fyringsøkonomi.

Les mer om isolasjon

Trefiberisolasjon kan også gi et sunnere inneklima. Årsaken er at det er mulig å bygge uten bruk av dampsperre. Dog skal konstruksjonen oppfylle alle krav til tetthet. Dette må du sjekke med fagfolk, før du starter byggingen. Trefibrene er også sunne for selve huset. Isolasjonen suger nemlig til seg fukt, og avgir den igjen etterpå. Det gir husets bærende konstruksjoner mulighet for å kunne puste.

LES OGSÅ: Hva er U-verdi?

Trefiberisolasjon er et miljøvennlig produkt – både når det gjelder produksjon og avfall.

Råmaterialet kommer fra norsk gran, og isolasjonen lages på Gjøvik. Trefibrene skilles fra hverandre ved hjelp av kjemikalier. Men det skjer i et lukket kretsløp, slik at ingen kjemiske midler ender i tremassen. Den er så “ren”, at den også brukes til sanitærbind og engangsbleier, og i USA er den godkjendt som matemballasje.

Selv om trefiberisolasjon brenner dårlig, er det som en ekstra sikkerhet tilsatt en brannhemmende blanding. Blandingen er pH-nøytral og anses ikke som et miljømessig problem. Til sammenligning har mineralull siden 1999 vært klassifisert av EU som farlig avfall på grunn av hudirriterende og mulige kreftfremkallende egenskaper.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

Kan tre virkelig isolere mot brann?

Tre er et fint materiale til oppvarming. Men hvordan henger det sammen med brannsikker isolering? Dette ville vi gjerne teste.

Alminnelig fornuft sier at stein og glass ikke kan brenne. Mens tre derimot brenner veldig godt - derfor synes vi ikke det sånn umiddelbart høres ut som et smart materiale å isolere med. Men det er faktisk ikke riktig. For en brann er mye mer enn flammer. Det er først og fremst en veldig høy varme. Så høy, at stein og glass smelter, og da forsvinner den brannhemmende effekten.

Trefiberisolasjon, både matter og granulat, er så kompakt, at flammene ikke kan få tak - på samme måte som flammer har vanskelig for å brenne en lukket bok. I tillegg er isolasjonen tilsatt en brannhemmer som fjerner oksygenet når temperaturen kommer over 200°, samtidig som treet forkuller. Når sotlaget har fått en viss tykkelse, fungerer det faktisk brannisolerende. I prinsippet kan et hus derfor være totalt utbrent, bortset fra trefiberisolasjonen, som bare er forkullet noen få cm.

Vi ville teste dette, for å se hvordan steinull, glassull og trefiberisolasjon klarte seg overfor en gassflamme.

Steinull

Etter ti sekunder var det smeltet et stort hull tvers gjennom steinullsmatten.

Glassull

Det tok også kun ti sekunder for flammene å smelte hull gjennom glassullsmatten.

Trefiber

Etter to minutter var det mye svart sot på trefibermatten, men bare på overflaten.

Enkel fluktvei for fukten

Fukt er husets verste fiende. Tref brene avverger angrep på bærende konstruksjoner.

Trefiberisolasjon kan - i motsetning til mineralull - oppta og avgi fukt. Det kalles hygroskopiske egenskaper. Slipper det inn fukt i en konstruksjon, er det en fordel at isolasjonen kan suge opp og trekke den vekk fra de bærende konstruksjonene. Fordi trefiberplatene kun dekkes med en membran som er vindtett, men ikke vanntett, kan fukten lett fordampe og slippe ut igjen.

Den absolutt mest vanlige isolasjonsmetoden av mineralull og en dampsperre av 0,2 mm tykk plast, er en tett konstruksjon. På mange måter er det en fin egenskap, men har det først sneket seg fukt inn i isolasjonen (for eksempel via sokkelen), så blir fukten der, og i verste fall sprer den seg til bærende konstruksjoner, med risiko for råte og sopp.

Trefiber isolasjon kan oppta og avgi fukt

Her synes det godt at en trefibermatte kan suge masser av fukt. Men den har også evnen til å slippe den ut igjen, med fordamping gjennom membranen.

Vanlige isolasjonstyper

Det er mange materialer å velge mellom når du vil isolere. Hver av dem har sine styrker og svakheter, men felles for alle, er at de hjelper deg med å spare på varmen. Vi gir deg en oversikt over de mest vanlige typene her.

MINERALULL

Materiale: Smeltet stein eller glass, spunnet til tråder og limt med fenol-formaldehyd.

Form: Matter og granulat.

Anvendelse: Nesten overalt.

Fordeler: Høy isolasjonsevne, enkel å tilpasse.

Ulemper: Krever hansker og maske ved håndtering. Kan ikke avgi fukt, særlig ikke bak en dampsperre.

EPS

Materiale: Ekspandert polystyren (isopor). Inneholder 2 % fast stoff, utvunnet av råolje. Resten er luft.

Form: Plater og kuler.

Anvendelse: I hulmurer, terrengdekke og etasjeskiller.

Fordeler: Lett å håndtere pga. lav vekt. Suger ikke vann.

Ulemper: Brannfarlig (smelter ved 120 grader). Kan ikke brytes ned i naturen (gjenbrukes dog i plastindustrien). Kulene renner ut, hvis du lager hull i konstruksjonen.

PAPIRULL

Materiale: Resirkulert papir (primært avispapir), som er tilsatt brannhemmende borsalter.

Form: Granulat.

Anvendelse: Loft og kneloft.

Fordeler: Hygroskopisk (suger/avgir fukt).

Ulemper: Innblåsingen krever profesjonell bistand. Miljøbeslastende (isolasjonen er primært klorbleket avispapir med trykksverte).

TREFIBER

Materiale: Nåletre, der fibrene er samlet med nedbrytbar polyetylen i plater eller findelt granulat (uten PE).

Form: Matter og granulat.

Anvendelse: Loft, etasjeskiller, kneloft, takkonstruksjoner og skillevegger, samt i yttervegger i trehus.

Fordeler: Brytes 100 % ned i naturen. Tillater huset å puste. Løsull smyger seg rundt rør og konstruksjoner.

Ulemper: Ikke egnet til hulmur og yttervegg i murhus.

PERLITE

Materiale: Vulkansk materiale, som varmes opp til det popper som popcorn (men i størrelse med riskorn).

Form: Bittesmå korn.

Anvendelse: I hulmurer.

Fordeler: Kan ikke brenne, synker ikke sammen og angripes ikke av fukt. Enkelt å håndtere.

Ulemper: Energikrevende fremstilling. Renner ut av hull og sprekker.

Isolering med trefiberplater i fem trinn

Isolering med trefibermatter er helt ukomplisert, og minner langt på vei om jobben med matter av mineralull. Her kan du se hvordan det gjøres.

Trefibermatter er en veldig god løsning til isolering av både inner-og yttervegger i trehus. Med mineralull må du bruke en dampsperre.

Får du kontruksjonen tett nok, kan du unnvære dampsperren når du isolerer med treull.

På demonstrasjonsveggen vår, er veggen laget av OSB-plater med bordkledning på utsiden. Men det kunne like gjerne vært en bordkledning utenpå et lag med vindpapp eller asfaltplater.

Trefibermattene skjæres til så de sitter i spenn mellom stenderne eller lektene - på samme måte som tradisjonell mineralull. Mattene er så faste, at du ikke trenger å feste dem på annet vis mens du setter dem på plass.

Trefiber isolasjon: Platene skjæres til 1

Platene skjæres til. Det er enklest med en isolasjonskniv, som du holder ru ved jevnlig å slipe den mot en stein. Du kan også bruke en håndsag.

Trefiber isolasjon: Platen dyttes først inn i den ene siden 2

Platen dyttes først inn i den ene siden, og klemmes deretter på plass i den andre.

Trefiber isolasjon: Rundt dører og vinduer fylles isolasjonsstrimler inn 3

Rundt dører og vinduer fylles isolasjonsstrimler inn. Etterpå lukkes det helt tett med en pustende (såkalt diffusjonsåpen) dampbremsteip.

Trefiber isolasjon: Isolasjonen dekkes av en dampbrems 4

Isolasjonen dekkes av en dampbrems, som heftes på treskjelettet. Den tillater fukt å vandre, slik at konstruktsjonen bak holdes tørr. La skjøter overlappe med 10 cm, og tett med dampbremsteip.

Trefiber isolasjon: Ved gulvet tettes det mot trekk med dampbremsteip 5

Ved gulvet tettes det mot trekk med dampbremsteip. Den samme teipen brukes rundt ledningsgjennomføringer og stikkontakter.

Plater eller granulat?

Valget avhenger av om du vil gjøre det selv, eller leie hjelp utenfra.

Isolering med plater er raskt og enkelt i yttervegger og delevegger. På loftet, i et kneloft eller i et etasje skille, kan du også bruke platene, men det er vanskeligere å få skåret dem så de lukker effektivt. Her er isolasjon i granulatform klart det mest effektive. Det blåses raskt inn, og legger seg i alle kroker og hulrom, og du unngår garantert kuldebroer. Den dårlige nyheten er at innblåsingen krever spesialmaskiner og hjelp fra profesjonelle.

Trefibergranulat oppfører seg i store trekk som andre typer granulat. Men på ett punkt skiller det seg fra mineralull. Når det har ligget et par måneder, har overflaten blitt helt jevn og dannet et hardt skall, slik at isolasjonen er blitt til en stor sammenhengende matte. Det betyr i praksis at det ikke er på langt nær like “levende”. Derfor kan du være trygg på at når det først er blitt lagt ut, så blir det liggende, for effektivt å dekke alle utettheter og sprekker.

Trefiber i plater eller granulat

Når granulatet skal blåses inn, skjer det via små hull som lages i konstruksjonen. Det gjør det mulig å komme til på trange plasser. Her er det et etasjeskille.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Isolasjon