Lett
Vanskelig

5 overbevisende grunner til å bruke trefiber

  • 1. Sunnere inneklima
  • 2. Bedre isolasjonsevne
  • 3. God lydisolering
  • 4. Bedre varmefordeling
  • 5. Virker brannhemmende

Trefiberisolasjon er mindre kjent enn isolasjon av mineralull. Men materialet har eksistert i flere år, både her i Skandinavia, i Nordamerika samt i Tyskland og Østerrike. Og de som bruker det, skryter veldig av det.

LES OGSÅ: Alt om isolasjon

Grunnene er flere. Amerikanske og canadiske målinger viser at trefibrene isolerer 25-30 prosent bedre enn mineralull. Trefibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i motsetning til f.eks. steinog glassfibre. Prøv f.eks. å helle varm kaffe i en trekopp og i et glass; det er ikke trekoppen du brenner deg på. Det er denne dårlige varmeledningsevnen som gir en bedre isolering. Varmen bliver fanget opp av de hule trefibrene og står stille i isolasjonen. Først når temperaturen faller, avgis varmen igjen til rommet, slik at du får en jevn varmefordeling og en forbedret fyringsøkonomi.

Les mer om isolasjon

Trefiberisolasjon kan også gi et sunnere inneklima. Årsaken er at det er mulig å bygge uten bruk av dampsperre. Dog skal konstruksjonen oppfylle alle krav til tetthet. Dette må du sjekke med fagfolk, før du starter byggingen. Trefibrene er også sunne for selve huset. Isolasjonen suger nemlig til seg fukt, og avgir den igjen etterpå. Det gir husets bærende konstruksjoner mulighet for å kunne puste.

Last ned hele artikkelen og se hvordan du isolerer med trefiber.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

FRA SKOG TIL ISOLASJON

Trefiberisolasjon er et miljøvennlig produkt – både når det gjelder produksjon og avfall.Råmaterialet kommer fra norsk gran, og isolasjonen lages på Gjøvik. Trefibrene skilles fra hverandre ved hjelp av kjemikalier. Men det skjer i et lukket kretsløp, slik at ingen kjemiske midler ender i tremassen. Den er så “ren”, at den også brukes til sanitærbind og engangsbleier, og i USA er den godkjendt som matemballasje. Selv om trefiberisolasjon brenner dårlig, er det som en ekstra sikkerhet tilsatt en brannhemmende blanding. Blandingen er pH-nøytral og anses ikke som et miljømessig problem. Til sammenligning har mineralull siden 1999 vært klassifisert av EU som farlig avfall på grunn av hudirriterende og mulige kreftfremkallende egenskaper.