Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trefiber – helt naturlig isolasjon

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det isolerer bedre, det gir et sunnere inneklima, det lydisolerer, og det virker brannhemmende. Kan du ønske deg mer av et isolasjonsmateriale? Vi portretterer trefiberisolasjon, og viser deg hvordan du bruker det.

5 overbevisende grunner til å bruke trefiber

 • 1. Sunnere inneklima
 • 2. Bedre isolasjonsevne
 • 3. God lydisolering
 • 4. Bedre varmefordeling
 • 5. Virker brannhemmende

Trefiberisolasjon er mindre kjent enn isolasjon av mineralull. Men materialet har eksistert i flere år, både her i Skandinavia, i Nordamerika samt i Tyskland og Østerrike. Og de som bruker det, skryter veldig av det.

Grunnene er flere. Amerikanske og canadiske målinger viser at trefibrene isolerer 25-30 prosent bedre enn mineralull. Trefibrene er nemlig hule og leder ikke varme, i motsetning til f.eks. steinog glassfibre. Prøv f.eks. å helle varm kaffe i en trekopp og i et glass; det er ikke trekoppen du brenner deg på. Det er denne dårlige varmeledningsevnen som gir en bedre isolering. Varmen bliver fanget opp av de hule trefibrene og står stille i isolasjonen. Først når temperaturen faller, avgis varmen igjen til rommet, slik at du får en jevn varmefordeling og en forbedret fyringsøkonomi.

Les mer om isolasjon

Trefiberisolasjon kan også gi et sunnere inneklima. Årsaken er at det er mulig å bygge uten bruk av dampsperre. Dog skal konstruksjonen oppfylle alle krav til tetthet. Dette må du sjekke med fagfolk, før du starter byggingen. Trefibrene er også sunne for selve huset. Isolasjonen suger nemlig til seg fukt, og avgir den igjen etterpå. Det gir husets bærende konstruksjoner mulighet for å kunne puste.

Trefiberisolasjon er et miljøvennlig produkt – både når det gjelder produksjon og avfall.

Råmaterialet kommer fra norsk gran, og isolasjonen lages på Gjøvik. Trefibrene skilles fra hverandre ved hjelp av kjemikalier. Men det skjer i et lukket kretsløp, slik at ingen kjemiske midler ender i tremassen. Den er så “ren”, at den også brukes til sanitærbind og engangsbleier, og i USA er den godkjendt som matemballasje.

Selv om trefiberisolasjon brenner dårlig, er det som en ekstra sikkerhet tilsatt en brannhemmende blanding. Blandingen er pH-nøytral og anses ikke som et miljømessig problem. Til sammenligning har mineralull siden 1999 vært klassifisert av EU som farlig avfall på grunn av hudirriterende og mulige kreftfremkallende egenskaper.

LES OGSÅ: Infrarødt termometer - ta temperaturen på alle overflater

Kan tre virkelig isolere mot brann?

Tre er et fint materiale til oppvarming. Men hvordan henger det sammen med brannsikker isolering? Dette ville vi gjerne teste.

Alminnelig fornuft sier at stein og glass ikke kan brenne. Mens tre derimot brenner veldig godt - derfor synes vi ikke det sånn umiddelbart høres ut som et smart materiale å isolere med. Men det er faktisk ikke riktig. For en brann er mye mer enn flammer. Det er først og fremst en veldig høy varme. Så høy, at stein og glass smelter, og da forsvinner den brannhemmende effekten.

Trefiberisolasjon, både matter og granulat, er så kompakt, at flammene ikke kan få tak - på samme måte som flammer har vanskelig for å brenne en lukket bok. I tillegg er isolasjonen tilsatt en brannhemmer som fjerner oksygenet når temperaturen kommer over 200°, samtidig som treet forkuller. Når sotlaget har fått en viss tykkelse, fungerer det faktisk brannisolerende. I prinsippet kan et hus derfor være totalt utbrent, bortset fra trefiberisolasjonen, som bare er forkullet noen få cm.

Vi ville teste dette, for å se hvordan steinull, glassull og trefiberisolasjon klarte seg overfor en gassflamme.

Etter ti sekunder var det smeltet et stort hull tvers gjennom steinullsmatten.

Det tok også kun ti sekunder for flammene å smelte hull gjennom glassullsmatten.

Etter to minutter var det mye svart sot på trefibermatten, men bare på overflaten.

Her synes det godt at en trefibermatte kan suge masser av fukt. Men den har også evnen til å slippe den ut igjen, med fordamping gjennom membranen.

Enkel fluktvei for fukten

Fukt er husets verste fiende. Tref brene avverger angrep på bærende konstruksjoner.

Trefiberisolasjon kan - i motsetning til mineralull - oppta og avgi fukt. Det kalles hygroskopiske egenskaper. Slipper det inn fukt i en konstruksjon, er det en fordel at isolasjonen kan suge opp og trekke den vekk fra de bærende konstruksjonene. Fordi trefiberplatene kun dekkes med en membran som er vindtett, men ikke vanntett, kan fukten lett fordampe og slippe ut igjen.

Den absolutt mest vanlige isolasjonsmetoden av mineralull og en dampsperre av 0,2 mm tykk plast, er en tett konstruksjon. På mange måter er det en fin egenskap, men har det først sneket seg fukt inn i isolasjonen (for eksempel via sokkelen), så blir fukten der, og i verste fall sprer den seg til bærende konstruksjoner, med risiko for råte og sopp.

Vanlige isolasjonstyper

Det er mange materialer å velge mellom når du vil isolere. Hver av dem har sine styrker og svakheter, men felles for alle, er at de hjelper deg med å spare på varmen. Vi gir deg en oversikt over de mest vanlige typene her.

MINERALULL

Materiale: Smeltet stein eller glass, spunnet til tråder og limt med fenol-formaldehyd.

Form: Matter og granulat.

Anvendelse: Nesten overalt.

Fordeler: Høy isolasjonsevne, enkel å tilpasse.

Ulemper: Krever hansker og maske ved håndtering. Kan ikke avgi fukt, særlig ikke bak en dampsperre.

EPS

Materiale: Ekspandert polystyren (isopor). Inneholder 2 % fast stoff, utvunnet av råolje. Resten er luft.

Form: Plater og kuler.

Anvendelse: I hulmurer, terrengdekke og etasjeskiller.

Fordeler: Lett å håndtere pga. lav vekt. Suger ikke vann.

Ulemper: Brannfarlig (smelter ved 120 grader). Kan ikke brytes ned i naturen (gjenbrukes dog i plastindustrien). Kulene renner ut, hvis du lager hull i konstruksjonen.

PAPIRULL

Materiale: Resirkulert papir (primært avispapir), som er tilsatt brannhemmende borsalter.

Form: Granulat.

Anvendelse: Loft og kneloft.

Fordeler: Hygroskopisk (suger/avgir fukt).

Ulemper: Innblåsingen krever profesjonell bistand. Miljøbeslastende (isolasjonen er primært klorbleket avispapir med trykksverte).

TREFIBER

Materiale: Nåletre, der fibrene er samlet med nedbrytbar polyetylen i plater eller findelt granulat (uten PE).

Form: Matter og granulat.

Anvendelse: Loft, etasjeskiller, kneloft, takkonstruksjoner og skillevegger, samt i yttervegger i trehus.

Fordeler: Brytes 100 % ned i naturen. Tillater huset å puste. Løsull smyger seg rundt rør og konstruksjoner.

Ulemper: Ikke egnet til hulmur og yttervegg i murhus.

PERLITE

Materiale: Vulkansk materiale, som varmes opp til det popper som popcorn (men i størrelse med riskorn).

Form: Bittesmå korn.

Anvendelse: I hulmurer.

Fordeler: Kan ikke brenne, synker ikke sammen og angripes ikke av fukt. Enkelt å håndtere.

Ulemper: Energikrevende fremstilling. Renner ut av hull og sprekker.

Isolering med trefiberplater i fem trinn

Isolering med trefibermatter er helt ukomplisert, og minner langt på vei om jobben med matter av mineralull. Her kan du se hvordan det gjøres.

Trefibermatter er en veldig god løsning til isolering av både inner-og yttervegger i trehus. Med mineralull må du bruke en dampsperre.

Får du kontruksjonen tett nok, kan du unnvære dampsperren når du isolerer med treull.

På demonstrasjonsveggen vår, er veggen laget av OSB-plater med bordkledning på utsiden. Men det kunne like gjerne vært en bordkledning utenpå et lag med vindpapp eller asfaltplater.

Trefibermattene skjæres til så de sitter i spenn mellom stenderne eller lektene - på samme måte som tradisjonell mineralull. Mattene er så faste, at du ikke trenger å feste dem på annet vis mens du setter dem på plass.

Logg inn kjøp tilgang

Når granulatet skal blåses inn, skjer det via små hull som lages i konstruksjonen. Det gjør det mulig å komme til på trange plasser. Her er det et etasjeskille.

Plater eller granulat?

Valget avhenger av om du vil gjøre det selv, eller leie hjelp utenfra.

Isolering med plater er raskt og enkelt i yttervegger og delevegger. På loftet, i et kneloft eller i et etasje skille, kan du også bruke platene, men det er vanskeligere å få skåret dem så de lukker effektivt. Her er isolasjon i granulatform klart det mest effektive. Det blåses raskt inn, og legger seg i alle kroker og hulrom, og du unngår garantert kuldebroer. Den dårlige nyheten er at innblåsingen krever spesialmaskiner og hjelp fra profesjonelle.

Trefibergranulat oppfører seg i store trekk som andre typer granulat. Men på ett punkt skiller det seg fra mineralull. Når det har ligget et par måneder, har overflaten blitt helt jevn og dannet et hardt skall, slik at isolasjonen er blitt til en stor sammenhengende matte. Det betyr i praksis at det ikke er på langt nær like “levende”. Derfor kan du være trygg på at når det først er blitt lagt ut, så blir det liggende, for effektivt å dekke alle utettheter og sprekker.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Trefiber – helt naturlig isolasjon
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake