Intro
Veiledning
Før du setter i gang med å isolere, skal veggene for be re des og renses helt for organiske materialer, som kan oppta fukt.
Mål opp veggenes areal, og trekk kun fra dører og vinduer hvis de utgjør en veldig stor del av veggen. Da har du nemlig allerede tatt høyde for svinnet som sikkert vil komme.
Rens veggen for tapet, maling og løs puss. Bruk et slipebrett til å slipe veggen, eller lei deg eventuelt en slipemaskin med støvsuger.
Hvis du får den første rekken plater helt rett, blir jobben med de neste platene en del enklere. Derfor plasseres streken som vi retter inn etter 6 mm høyere enn høyden på selve platene. De 6 mm vil i de fleste tilfeller være nok til både murpapp og til å korrigere for skjevheter i gulvet.
Fordi rommet vi isolerer er i en kjeller, skal det være murpapp mellom gulvet og platene, så eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp i veggen.
Platene limes fast med et spesielt diffusjonsåpent Multipor-lim, som kjøpes sammen med platene.
Strek opp på veggen med et vater - 6 mm høyere opp enn høyden på platene. Det gir litt luft i bunnen til både murpappen og oppklossingen.
Legg lim på veggen og platene. Det skal ikke lim på siden av platene, fordi de skal støtes helt sammen. Legg murpapp mellom gulv og plater, slik at eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp.
Multipor-platene settes opp i forband, slik at skjøtene ikke er over hverandre. Det er viktig at du hele tiden får trykket platene godt inn i limet. Da havner de i samme plan, uten mellomrom verken bak eller i sidene.
Platene kan skjæres med en hobbykniv. Du trenger ikke å ødelegge en håndsag - en kniv og en haug med bryteblad er alt du trenger.
Det er en god idé å streke opp hvor på veggen de enkelte rekkene plater skal sitte. Da kan du hele tiden passe på at det ikke er noe som sklir for deg.
Kutt en plate på midten. Andre rekke skal begynnes med en halv plate for å få skjøtene forskjøvet. Bruk et vater til å risse etter, og skjær helt gjennom med en hobbykniv med et langt blad.
Bank platene på plass etter hvert som du setter dem opp. Hold et vater på platene, for å forsikre deg om at veggen blir plan. Ikke bank for hardt på platene. Det er fort gjort å lage stygge merker i dem.
Fortsett med å fylle opp veggen. Det er som å bygge med lego, og fordi det er lite kutting, går jobben raskt. Merk deg de vann rette strekene som det rettes inn etter.
Mål opp rundt vinduer og dører. Bruk en vinkel til å måle opp med, slik at du får en jevn avslutning alle steder.
Etterbehandlingen består av en sandwich av lim, armeringsnett og lim igjen, som til sammen sikrer en hard og robust overflate. Etterpå kan du male direkte på den.
Husk at alt du legger på veggen skal være diffusjonsåpent, slik at veggen kan puste som den skal. Tapet og tapetlim kan du ikke sette på, fordi det er organisk og kan skape grobunn for sopp på veggen.
Legg et jevnt lag lim på veggen med tannsparkelen. Har du en stor vegg, bør du gjøre det i etapper. Ellers risikerer du at limet rekker å tørke før du får lagt på plass armeringsnettet.
Monter hjørnebånd ved dør og vindu, og armeringsnett på resten av veggen, ved å presse det fast i limet. Sørg for en overlapp på 10 cm der hjørnebåndet og de enkelte lengdene armeringsnett møtes.
Glatt ut limet som er trykket ut gjennom armeringsnettet med den glatte siden av tannsparkelen, slik at du får en både glatt og jevn overflate.
Materialer
- 100 mm Multiporplater, eller lign.
- Diffusjonsåpent lim
- Armeringsnett
- Hjørnebånd
- Oppklossingsbrikker
- Murpapp
Spesialverktøy
- 10 mm tannsparkel
- Slipebrett
- Blandevisp
- Filsebrett
Tidsforbruk
Cirka fire dager skal være nok, hvis veggene er klargjort først.
Pris
Ca 25.000 for en kjeller på 50 m².
Vanskelighetsgrad
Platene er enkle å jobbe med, så dette er en fin oppgave for gjør det selv-ere.
3D-modell
Tips & Triks
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

