Intro
Veiledning
01
Forbered veggen
4
Trinn
Veggene skal først renses fullstendig for organiske materialer, som ellers kan oppta fukt og danne grobunn for soppvekst. De skal også renses helt for tapet, lim og maling, slik at eventuell fukt ikke bremses opp, men kan vandre fritt fra veggen, ut i platene og tilbake igjen.
Er veggene skjeve og ujevne, må du rette dem opp først. Det er også nå du skal få elektrikeren til å trekke kabler, som du kan skjule i veggen.
Husk å måle opp og bestille plater, lim, armeringsnett og hjørnebeskyttere i god tid, da dette sjelden er lagervare i byggvarehus rundt omkring.
Mål opp veggenes areal, og trekk bare fra vinduer og dører hvis de utgjør en veldig stor del av veggene. Det kan fort bli svinn når du bruker de porøse platene, og du bør jo ikke få for få plater.
Fjern all tapet og maling. Har veggen din vært litt fuktig, kan du ofte skrape av det meste med en sparkel. Ellers må du skaffe en tapetavdamper.
Fjern løs puss, og slip veggen. Bruk et diamantbrett, eller lei eventuelt en diamantsliper med støvsuger. Den kan du også bruke hvis du skal fjerne større ujevnheter fra veggen.
02
De første platene
6
Trinn
Før du setter opp den nederste rekken plater, skal du slå en vannrett strek på veggen 3 mm høyere oppe enn høyden på platen. Du kan bruke et vanlig vater, men det er mye lettere med et laservater. Årsaken til de 3 mm, er at du skal kunne klosse opp platene over gulvet hvis det er litt ujevnt. Og det skal være plass til mur-papp mellom gulvet og platene hvis det er et kjellergulv, slik at eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp.
Platene limes fast med en spesiell diffusjonsåpen Multiporlim, som kjøpes sammen med platene.
Strek opp veggen ved hjelp av et vater, 3 mm høyere enn høyden på platene. Det vil si 39,3 mm. Det gir litt luft i bunnen, som du kan bruke til oppklossing hvis det er ujevnheter i gulvet.
Lag plass til kabler og rør. Kommer det kabler og rør opp av gulvet, må du skjære ut til dem i bunnen av platene. Det gjør du med en hobbykniv.
Rør opp et spann spesiallim. Bruk en bor-/skrumaskin og en blandevisp til flislim. Rør til limet har samme konsistens som fløtekrem.
Legg lim opp til streken på veggen. Trekk ut laget jevnt med en tannsparkel. Du kan nøye deg med bare å legge lim på platene, men da er de ikke så lette å rette inn, hvis en av dem sitter skjevt.
Legg også lim på baksiden av Multiporplaten. Men ikke på kantene, fordi platene skal støtes helt sammen for å oppnå maksimal isolering.
03
Oppsetting
5
Trinn
Multiporplatene settes opp i forband, slik at skjøtene ikke er over hverandre. Det er viktig at du hele tiden får trykket platene godt inn i limet, så de sitter i samme plan, uten mellomrom.
Som vist tidligere, kan du skjære i platene med en hobbykniv. Her slipper du å ødelegge en håndsag, som på Siporex. En hobbykniv med noen ekstra blad, er alt du trenger for å dele platene.
Det er en god idé å streke opp der de enkelte rekkene skal sitte på veggen. Da hjelper strekene deg med å kontrollere at platene holder seg rette.
Kutt en plate på midten. Fordi annen rekke skal begynnes med en halv plate for å få skjøtene forskjøvet, skal du først merke opp på platen, og deretter skjære etter et vater. Bruk en hobbykniv med langt blad. Kuttet blir rent og støvfritt.
Bank platene på plass. Etter hvert som du setter opp platene, skal du holde en rettholt eller et vater på platene og banke dem på plass, slik at du får en plan vegg. Ikke bank for hardt. Det blir fort merker i platene.
Fortsett med å fylle opp veggen. Det er nesten som å bygge med Legoklosser. Ettersom du slipper å kutte særlig mye, går jobben fort. Merk deg de vannrette strekene på veggen.
Mål opp rundt vinduer og dører. Platene rundt vinduer og dører skal måles opp som vist, ved hjelp en vinkel, slik at du får en jevn avslutning.
04
Kabler og rør
5
Trinn
Skal du trekke strømledniger, gjøres det nå. Elektrikeren har trukket kablene tidligere, men de skal felles inn i veggen, slik at de ikke skjemmer i rommet.
Heldigvis slipper du å leie en stor sporfreser, med en gedigen støvsky i huset som følge. Du skal bare skjære sporene med en hobbykniv, legge inn kablene, og pusse over etterpå med vanlig hurtigtørkende betong.
Den harde betongen gjør at du ikke skader ledningen senere, hvis du for eksempel skal henge opp et bilde.
Merk opp hvor ledningen skal være. Rip etter et vater, og lag et 3 cm bredt spor med en hobbykniv. Når du har laget det første sporet, kan du helt greit styre kniven uten vateret.
Riss flere ganger. Skjær også et par risser midt i sporet. Da er det bare å brekke vekk avskjæret, og du har spor til ledninger eller rør.
Kablene, som elektrikeren har trukket, er satt fast med skrå skruer, slik at de ikke stikker utenfor platen. Legg kablene så dypt inn, at du kan få 1 cm betong på utsiden.
Fyll opp sporene med betong, og puss etter med pussebrettet. Da er du helt sikker på at betongen blir i plan med platene før de blir sparklet.
05
Etterbehandling
5
Trinn
Etterbehandlingen består av en blanding av lim, armeringsnett og lim igjen. Til sammen sikrer det en hard og robust overflate, som til slutt kan males på.
Alt du legger på veggen skal være diffusjonsåpent, slik at Multi poren kan puste. Tapet og tapetlim skal du ikke bruke, ettersom det er organiske produkter, som muggsoppen er glad i.
Legg på et jevnt lag med lim på veggen med tannsparkelen. Har du en stor vegg, bør du gjøre det i etapper. Ellers risikerer du at limet rekker å tørke før du får lagt på armeringsnettet.
Monter hjørnebeskyttere ved dører og vinduer. Det er enkelt, hjørnet klippes bare til med en saks og presses inn i limet. Dermed får du et helt skarpt ytterhjørne.
Skjær til armeringsnett i riktig lengde, og trykk det inn i limet. Start i siden, og jobb deg bortover veggen med 10 cm overlapping mellom hver lengde, slik at alt blir dekket av armeringsnett.
Glatt ut limet som er trykket ut gjennom armeringsnettet med den glatte siden av tannsparkelen, slik at du får en helt glatt og jevn overflate. Det krever litt håndlag, men er likevel ganske lett, fordi det er et jevnt lag du har lagt på.
Materialer
Ytong Multipor innvendig isolering:
• 50 stk. 100 mm isolasjonsplater, 39 x 60 cm
• 4 sekker Multiporlim
• 4 hjørnebånd
• 15 m² armeringsnett
Dessuten:
• ½ pose ferdigmørtel til ledningsspor
• Oppklossingsbrikker
Spesialverktøy
• 10 mm tannsparkel
• Diamantbrett
• Blandevisp og filsebrett
Les mer på www.ytongsiporex.no
Tidsforbruk
Ei helg bør være nok, hvis veggen allerede er klar.
Pris
Cirka 4500 kroner for 12 m2 vegg, inkl. hjørnebeskyttere rundt vindu og dør.
Vanskelighetsgrad
Platene er lette å jobbe med, så dette er en overkommelig gjør det selv-oppgave.