Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik isolerer du kjelleren

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er viktig at du gir kjellerveggen muligheten til å puste, og med spesielle isolasjonsplater i porebetong er det enkelt å etterisolere den kalde kjellerveggen innenfra.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
25.000 kroner

Når den nederste rekken først er satt helt rett opp, går det fort med de neste.

Intro

Etterisolering av yttervegger kan foregå på mange måter, og det beste er som regel å gjøre det utenfra. Men det er både veldig omfattende og koster mye penger – særlig når det dreier seg om en kjeller, som her.

LES OGSÅ: Glatt og lun vegg i én plate

Isolerer du kjelleren innenfra med gips og dampsperre, kan det fort komme til å medføre muggsoppdannelse, fordi fukten utenfra blir stengt inne i den kalde kjellerveggen.

Isolerer du derimot med en diffusjonsåpen plate, som vi gjør her, får den gamle veggen muligheten til å puste. Du skal likevel fortsatt være oppmerksom på ikke å sette for mye isolasjon på veggen, fordi det nesten alltid vil heve fuktigheten i den gamle kjellerveggen. Derfor holder vi oss til plater med en tykkelse på 100 mm.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Før du setter i gang, skal du forsikre deg om at kjellerveggen er helt tørr. Du skal aldri stenge ikke-reparerte fuktskader inne i veggen.

Veiledning

Forbered veggen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Før du setter i gang med å isolere, skal veggene for be re des og renses helt for organiske materialer, som kan oppta fukt.

1

Mål opp veggenes areal, og trekk kun fra dører og vinduer hvis de utgjør en veldig stor del av veggen. Da har du nemlig allerede tatt høyde for svinnet som sikkert vil komme.

2

Rens veggen for tapet, maling og løs puss. Bruk et slipebrett til å slipe veggen, eller lei deg eventuelt en slipemaskin med støvsuger.

3

Sjekk veggen for skjevheter. Er veggene veldig ujevne eller ute av lodd, skal de pusses og rettes opp før du begynner å kle veggene med isolasjonsplatene.

De første platene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Hvis du får den første rekken plater helt rett, blir jobben med de neste platene en del enklere. Derfor plasseres streken som vi retter inn etter 6 mm høyere enn høyden på selve platene. De 6 mm vil i de fleste tilfeller være nok til både murpapp og til å korrigere for skjevheter i gulvet.

Fordi rommet vi isolerer er i en kjeller, skal det være murpapp mellom gulvet og platene, så eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp i veggen.

Platene limes fast med et spesielt diffusjonsåpent Multipor-lim, som kjøpes sammen med platene.

1

Strek opp på veggen med et vater - 6 mm høyere opp enn høyden på platene. Det gir litt luft i bunnen til både murpappen og oppklossingen.

2

Legg lim på veggen og platene. Det skal ikke lim på siden av platene, fordi de skal støtes helt sammen. Legg murpapp mellom gulv og plater, slik at eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp.

3

Kloss opp isolasjonsplatene. Med små klosser, som normalt brukes til vindusglass, klosses den nederste rekken opp slik at den sitter helt rett.

Oppsetting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Multipor-platene settes opp i forband, slik at skjøtene ikke er over hverandre. Det er viktig at du hele tiden får trykket platene godt inn i limet. Da havner de i samme plan, uten mellomrom verken bak eller i sidene.

Platene kan skjæres med en hobbykniv. Du trenger ikke å ødelegge en håndsag - en kniv og en haug med bryteblad er alt du trenger.

Det er en god idé å streke opp hvor på veggen de enkelte rekkene plater skal sitte. Da kan du hele tiden passe på at det ikke er noe som sklir for deg.

1

Kutt en plate på midten. Andre rekke skal begynnes med en halv plate for å få skjøtene forskjøvet. Bruk et vater til å risse etter, og skjær helt gjennom med en hobbykniv med et langt blad.

2

Bank platene på plass etter hvert som du setter dem opp. Hold et vater på platene, for å forsikre deg om at veggen blir plan. Ikke bank for hardt på platene. Det er fort gjort å lage stygge merker i dem.

3

Fortsett med å fylle opp veggen. Det er som å bygge med lego, og fordi det er lite kutting, går jobben raskt. Merk deg de vann rette strekene som det rettes inn etter.

4

Mål opp rundt vinduer og dører. Bruk en vinkel til å måle opp med, slik at du får en jevn avslutning alle steder.

5

Sett opp platene rundt vinduer og dører. Limet kan holde platene etter kort tid, men glir overstykkene ned, må du støtte dem med en lekt til limet er tørt.

Etterbehandling

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Etterbehandlingen består av en sandwich av lim, armeringsnett og lim igjen, som til sammen sikrer en hard og robust overflate. Etterpå kan du male direkte på den.

Husk at alt du legger på veggen skal være diffusjonsåpent, slik at veggen kan puste som den skal. Tapet og tapetlim kan du ikke sette på, fordi det er organisk og kan skape grobunn for sopp på veggen.

1

Legg et jevnt lag lim på veggen med tannsparkelen. Har du en stor vegg, bør du gjøre det i etapper. Ellers risikerer du at limet rekker å tørke før du får lagt på plass armeringsnettet.

2

Monter hjørnebånd ved dør og vindu, og armeringsnett på resten av veggen, ved å presse det fast i limet. Sørg for en overlapp på 10 cm der hjørnebåndet og de enkelte lengdene armeringsnett møtes.

3

Glatt ut limet som er trykket ut gjennom armeringsnettet med den glatte siden av tannsparkelen, slik at du får en både glatt og jevn overflate.

4

Dagen etter “sparkles” veggen med limet og glattes med et filsebrett.

Materialer

  • 100 mm Multiporplater, eller lign.
  • Diffusjonsåpent lim
  • Armeringsnett
  • Hjørnebånd
  • Oppklossingsbrikker
  • Murpapp

Spesialverktøy

  • 10 mm tannsparkel
  • Slipebrett
  • Blandevisp
  • Filsebrett

Tidsforbruk

Cirka fire dager skal være nok, hvis veggene er klargjort først.

Pris

Ca 25.000 for en kjeller på 50 m².

Vanskelighetsgrad

Platene er enkle å jobbe med, så dette er en fin oppgave for gjør det selv-ere.

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Isoler kjelleren

Etterisoler den kalde kjellerveggen fra innsiden.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Multiporplatene settes opp

Multiporplatene settes opp i forband og limes fast og sammen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Etterbehandling

Det er lagt et jevnt lag lim på veggen, og det er montert hjørnebånd.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Glatt ut limet

Dagen etter “sparkles” veggen med limet og glattes med et filsebrett.

Åpne 3D-modellen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake