Enkel isolering av kjellervegg – helt uten dampsperre

Unngå fuktproblemer, dårlig inneklima og muggsopp når du etterisolerer husets kjellervegger. Løsningen er uorganiske og diffusjonsåpne porebetongplater.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dage
Pris
4.500 kroner

Intro

Etterisolering uten dampsperre

Etterisolering av yttervegger kan foregå på mange måter, og det beste er som regel å gjøre det utenfra. Men fordi det er et veldig omfattende prosjekt, har altfor mange gjennom tiden satt opp en ekstra isolert vegg innvendig med dampsperre og gipsplater. Og det har med tiden gitt mange problemer med muggsopp og dårlig inneklima.

Det kan dog la seg gjøre med å etterisolere veggene innvendig og samtidig unngå de kjedelige problemene med muggsopp og fukt. Du trenger kun å bruke et isoleringsprodukt som Multipor isolasjonsplater.

Bruk Multipor når du etterisolerer uten dampsperre

De såkalte Multipor isolasjonsplatene er 100% diffusjonsåpne og uorganiske. Det betyr at de ikke kan angripes av verken mugg eller fukt. Platene gir dessuten ingen skadelige stoffer og de har en veldig høy isoleringsevne som gjør dem ideelle til etterisolering av for eksempel kjellervegger, hvor det ofte er høy risiko for fuktighet.

Multipor-platene settes opp uten fukt- eller dampsperre, og fordi de settes opp uten fukt- eller dampsperre, og fordi de tar opp og avgir fukt i takt med at rommets fuktighet endrer seg, er du alltid sikret et godt inneklima.

Multipor lages i mange tykkelser, men vi vil anbefale 100 mm som virkelig gir en god etterisolering.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Etterbehandling

Når platene er satt opp, skal de etterbehandles. Etterbehandlingen består av en sandwich av lim, armeringsnett og lim igjen, som til sammen sikrer en hard og robust overflate som kan males på.

Det er viktig at du bruker en diffusjonåpen maling, slik at Multiporen kan puste som den skal. Tapet og tapetklister må du ikke sette på. De er organiske, og kan derfor lett angripes av mugg.

I artikkelen får du en komplett veiledning til etterisolering av yttervegger uten bruk av dampsperre. Du kan blant annet se hvordan du forbereder veggene, setter opp platene, legger kabler i isolasjonsplatene - og mye mer.

Veiledning

01
Forbered veggen 4 Trinn

Veggene skal først renses fullstendig for organiske materialer, som ellers kan oppta fukt og danne grobunn for soppvekst. De skal også renses helt for tapet, lim og maling, slik at eventuell fukt ikke bremses opp, men kan vandre fritt fra veggen, ut i platene og tilbake igjen.

Er veggene skjeve og ujevne, må du rette dem opp først. Det er også nå du skal få elektrikeren til å trekke kabler, som du kan skjule i veggen.

Husk å måle opp og bestille plater, lim, armeringsnett og hjørnebeskyttere i god tid, da dette sjelden er lagervare i byggvarehus rundt omkring.

Isolere kjellervegg: Mål opp veggenes areal 1

Mål opp veggenes areal, og trekk bare fra vinduer og dører hvis de utgjør en veldig stor del av veggene. Det kan fort bli svinn når du bruker de porøse platene, og du bør jo ikke få for få plater.

Isolere kjellervegg: Fjern all tapet og maling 2

Fjern all tapet og maling. Har veggen din vært litt fuktig, kan du ofte skrape av det meste med en sparkel. Ellers må du skaffe en tapetavdamper.

Isolere kjellervegg: Fjern løs puss, og slip veggen 3

Fjern løs puss, og slip veggen. Bruk et diamantbrett, eller lei eventuelt en diamantsliper med støvsuger. Den kan du også bruke hvis du skal fjerne større ujevnheter fra veggen.

Isolere kjellervegg: Sjekk veggene for skjevheter 4

Sjekk veggene for skjevheter. Er de ujevne eller ute av lodd, må du pusse dem først; er det bare noen mindre søkk, kan du blande opp litt lim og bruke det til å sparkle med.

02
De første platene 6 Trinn

Før du setter opp den nederste rekken plater, skal du slå en vannrett strek på veggen 3 mm høyere oppe enn høyden på platen. Du kan bruke et vanlig vater, men det er mye lettere med et laservater. Årsaken til de 3 mm, er at du skal kunne klosse opp platene over gulvet hvis det er litt ujevnt. Og det skal være plass til mur-papp mellom gulvet og platene hvis det er et kjellergulv, slik at eventuell fukt fra gulvet ikke kan stige opp.

Platene limes fast med en spesiell diffusjonsåpen Multiporlim, som kjøpes sammen med platene.

Isolere kjellervegg: De første platene

Legg lim både på veggen og platene. Da er det enkelt å rette dem inn før de sitter helt fast.

Isolere kjellervegg: Strek opp veggen ved hjelp av et vater 1

Strek opp veggen ved hjelp av et vater, 3 mm høyere enn høyden på platene. Det vil si 39,3 mm. Det gir litt luft i bunnen, som du kan bruke til oppklossing hvis det er ujevnheter i gulvet.

Isolere kjellervegg: Lag plass til kabler og rør 2

Lag plass til kabler og rør. Kommer det kabler og rør opp av gulvet, må du skjære ut til dem i bunnen av platene. Det gjør du med en hobbykniv.

Isolere kjellervegg: Rør opp et spann spesiallim 3

Rør opp et spann spesiallim. Bruk en bor-/skrumaskin og en blandevisp til flislim. Rør til limet har samme konsistens som fløtekrem.

Isolere kjellervegg: Legg lim opp til streken på veggen 4

Legg lim opp til streken på veggen. Trekk ut laget jevnt med en tannsparkel. Du kan nøye deg med bare å legge lim på platene, men da er de ikke så lette å rette inn, hvis en av dem sitter skjevt.

Isolere kjellervegg: Legg også lim på baksiden av Multiporplaten 5

Legg også lim på baksiden av Multiporplaten. Men ikke på kantene, fordi platene skal støtes helt sammen for å oppnå maksimal isolering.

Isolere kjellervegg: Kloss opp isolasjonsplatene 6

Kloss opp isolasjonsplatene. Den nederste rekken klosses opp med små plastklosser, som normalt brukes til vindusglass. Rekken skal sitte fullstendig vannrett, og nå helt opp til streken.

03
Oppsetting 5 Trinn

Multiporplatene settes opp i forband, slik at skjøtene ikke er over hverandre. Det er viktig at du hele tiden får trykket platene godt inn i limet, så de sitter i samme plan, uten mellomrom.

Som vist tidligere, kan du skjære i platene med en hobbykniv. Her slipper du å ødelegge en håndsag, som på Siporex. En hobbykniv med noen ekstra blad, er alt du trenger for å dele platene.

Det er en god idé å streke opp der de enkelte rekkene skal sitte på veggen. Da hjelper strekene deg med å kontrollere at platene holder seg rette.

Isolere kjellervegg: Kutt en plate på midten 1

Kutt en plate på midten. Fordi annen rekke skal begynnes med en halv plate for å få skjøtene forskjøvet, skal du først merke opp på platen, og deretter skjære etter et vater. Bruk en hobbykniv med langt blad. Kuttet blir rent og støvfritt.

Isolere kjellervegg: Bank platene på plass 2

Bank platene på plass. Etter hvert som du setter opp platene, skal du holde en rettholt eller et vater på platene og banke dem på plass, slik at du får en plan vegg. Ikke bank for hardt. Det blir fort merker i platene.

Isolere kjellervegg: Fortsett med å fylle opp veggen 3

Fortsett med å fylle opp veggen. Det er nesten som å bygge med Legoklosser. Ettersom du slipper å kutte særlig mye, går jobben fort. Merk deg de vannrette strekene på veggen.

Isolere kjellervegg: Mål opp rundt vinduer og dører 4

Mål opp rundt vinduer og dører. Platene rundt vinduer og dører skal måles opp som vist, ved hjelp en vinkel, slik at du får en jevn avslutning.

Isolere kjellervegg: Slik settes platene over vinduer og dører 5

Slik settes platene over vinduer og dører. Limet kan holde platene etter kort tid, men glir over stykkene ned, må du støtte dem med en lekt til limet er tørt.

04
Kabler og rør 5 Trinn

Skal du trekke strømledniger, gjøres det nå. Elektrikeren har trukket kablene tidligere, men de skal felles inn i veggen, slik at de ikke skjemmer i rommet.

Heldigvis slipper du å leie en stor sporfreser, med en gedigen støvsky i huset som følge. Du skal bare skjære sporene med en hobbykniv, legge inn kablene, og pusse over etterpå med vanlig hurtigtørkende betong.

Den harde betongen gjør at du ikke skader ledningen senere, hvis du for eksempel skal henge opp et bilde.

Isolere kjellervegg: Merk opp hvor ledningen skal være 1

Merk opp hvor ledningen skal være. Rip etter et vater, og lag et 3 cm bredt spor med en hobbykniv. Når du har laget det første sporet, kan du helt greit styre kniven uten vateret.

Isolere kjellervegg: Riss flere ganger 2

Riss flere ganger. Skjær også et par risser midt i sporet. Da er det bare å brekke vekk avskjæret, og du har spor til ledninger eller rør.

Isolere kjellervegg: Kablene, som elektrikeren har trukket, er satt fast 3

Kablene, som elektrikeren har trukket, er satt fast med skrå skruer, slik at de ikke stikker utenfor platen. Legg kablene så dypt inn, at du kan få 1 cm betong på utsiden.

Isolere kjellervegg: Fyll opp sporene med betong 4

Fyll opp sporene med betong, og puss etter med pussebrettet. Da er du helt sikker på at betongen blir i plan med platene før de blir sparklet.

Isolere kjellervegg: Se over veggen til slutt 5

Se over veggen til slutt. Når alle platene er på plass, og alle spor lukket, sjekker du ujevnheter med en rettholt eller et vater. Slip vekk eventuelle ujevnheter med diamantbrettet.

05
Etterbehandling 5 Trinn

Etterbehandlingen består av en blanding av lim, armeringsnett og lim igjen. Til sammen sikrer det en hard og robust overflate, som til slutt kan males på.

Alt du legger på veggen skal være diffusjonsåpent, slik at Multi poren kan puste. Tapet og tapetlim skal du ikke bruke, ettersom det er organiske produkter, som muggsoppen er glad i.

Isolere kjellervegg: Etterbehandling

Til slutt glattes veggen med et filsebrett, slik at du får en glatt og jevn overflate - klar til maling.

Isolere kjellervegg: Legg på et jevnt lag med lim på veggen 1

Legg på et jevnt lag med lim på veggen med tannsparkelen. Har du en stor vegg, bør du gjøre det i etapper. Ellers risikerer du at limet rekker å tørke før du får lagt på armeringsnettet.

Isolere kjellervegg: Monter hjørnebeskyttere ved dører og vinduer 2

Monter hjørnebeskyttere ved dører og vinduer. Det er enkelt, hjørnet klippes bare til med en saks og presses inn i limet. Dermed får du et helt skarpt ytterhjørne.

Isolere kjellervegg: Skjær til armeringsnett 3

Skjær til armeringsnett i riktig lengde, og trykk det inn i limet. Start i siden, og jobb deg bortover veggen med 10 cm overlapping mellom hver lengde, slik at alt blir dekket av armeringsnett.

Isolere kjellervegg: Glatt ut limet som er trykket ut gjennom armeringsnettet 4

Glatt ut limet som er trykket ut gjennom armeringsnettet med den glatte siden av tannsparkelen, slik at du får en helt glatt og jevn overflate. Det krever litt håndlag, men er likevel ganske lett, fordi det er et jevnt lag du har lagt på.

Isolere kjellervegg: Dagen etter sparkler du veggen 5

Dagen etter sparkler du veggen igjen. Glatt ut, og sjekk at veggen er jevn ved å holde opp et langt vater mot veggen. Rett eventuelt til med litt mer eller litt mindre lim.

Materialer

Ytong Multipor innvendig isolering:
• 50 stk. 100 mm isolasjonsplater, 39 x 60 cm
• 4 sekker Multiporlim
• 4 hjørnebånd
• 15 m² armeringsnett

Dessuten:
• ½ pose ferdigmørtel til ledningsspor
• Oppklossingsbrikker

Spesialverktøy
• 10 mm tannsparkel
• Diamantbrett
• Blandevisp og filsebrett

Les mer på www.ytongsiporex.no

Tidsforbruk

Ei helg bør være nok, hvis veggen allerede er klar.

Pris

Cirka 4500 kroner for 12 m2 vegg, inkl. hjørnebeskyttere rundt vindu og dør.

Vanskelighetsgrad

Platene er lette å jobbe med, så dette er en overkommelig gjør det selv-oppgave.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Isolering av vegg