Riktig plassering av varmepumpens utedel er viktig. Her forteller vi deg hva du skal tenke på før du monterer.

Riktig plassering av varmepumpens utedel er viktig. Her forteller vi deg hva du skal tenke på før du monterer.

Varmepumpens klumpete utedel er en stor støysynder.

Og det gjelder uansett om det er snakk om luft til luft- eller luft til vann-anlegg. Støyen avhenger selvfølgelig av anleggets størrelse, men den generelle tendensen er at de billigste modellene også er de som bråker mest. De verste bråker med opptil 72 dB, noe som tilsvarer lydtrykket fra en trafikkert vei, og hvis du ikke tenker deg godt om før utedelen monteres, risikerer du i tillegg at støynivået forsterkes.

Utedelen skal i all sin enkelhet stå på et hardt og solid underlag. Verst kan det være hvis du plasserer den på en treterrasse med luft under bordene.

LES OGSÅ: Varmepumpeskjuler: Slik gjør du det selv

Det gode naboskap på spill

En annen faktor du skal ta med i betraktningen når du bestemmer plassering av utedelen, er naboen din. Det er selvsagt ingen grunn til at du skal sette et godt naboskap på spill. Er støyen urimelig høy, kan du faktisk risikere å måtte fjerne utedelen til varmepumpen igjen, hvis den mindre tolerante naboen får medhold i en eventuell klagesak.

Løsningen på alle utfordringene er selvfølgelig å tenke seg godt om og planlegge den mest hensynsfulle plasseringen av støykilden.

Utedelen trenger ikke nødvendigvis plasseres i nærheten av innedelen, og med de fleste varmepumper kan de to delene i praksis monteres i en avstand på opptil 20 meter fra hverandre. I visse tilfeller enda lenger.

Kort fortalt handler det altså om å velge den minst støyende modellen når du skal kjøpe varmepumpe, samt å plassere utedelen mest hensiktsmessig – slik at både du og naboen unngår støy.

I denne gjør det selv-veiledningen kan du lese om hvordan du finner en støysvak modell. I tillegg får du 10 gode råd til hvordan du plasserer varmepumpens utedel for å unngå støy.