1. Vent med å vanne gult gress
Selv om plenen ser gul og vissen ut når du kommer hjem fra ferie, betyr det sjelden at den er død. Gress reagerer på tørke ved å gå i dvale, og vil “våkne opp” igjen når det kommer vann på den. Derfor kan du med fordel vente med å gjøre noe med plenen til etter et regnskyll. Da vil det bli avslørt om det er flekker der gresset er dødt.
Det kan du deretter reparere ved å etterså med nye gressfrø. I de aller fleste tilfeller vil gresset komme i gang av seg selv, straks det får vann.
2. Løsne røttene slik at de lettere får tak
Ofte vil ikke planter i potter og krukker tåle en lang, tørr periode. De må derfor skiftes ut. For at nye planter skal få en god start, skal du velge friske planter med saftige røtter. Er røttene viklet sammen, skal du løsne dem. Da vil de ha lettere for å etablere seg i den nye jorden.
3. Fjern ugress før det kaster frø
Har du ugress som for eksempel skvallerkål, og du ikke ønsker at det skal spre seg, skal du være rask og fjerne skjermene. Det er nemlig de som blir til frø. Fjerner du ikke skjermene, kaster de en masse frø, slik at plantene sprer seg – både via frø og de gjenstridige rotskuddene. Også løvetann er smarte å fjerne før de avblomstrer og frøene flyr av sted.
4. Dekk bar jord og begrens ugress
Vil du begrense ugress, bør du minimere steder med bar jord. Du kan for eksempel bruke gressavklipp, som både hindrer lyset i å få ugressfrø i bakken til å spire og gjør det vanskelig for luftbårne frø å etablere seg. Avklippet vil også virke som gjødsel.
5 Klipp plenen to ganger
Hvis gresset er veldig langt når du kommer hjem fra ferie, bør du vurdere å slå det i to omganger. Det er bedre enn at maskinen konstant stopper, fordi den skal spise seg gjennom alt på én gang. Klipp først med høy klippehøyde, og sett deretter ned høyden på neste tur.
6. Pass på snegler
Vil du ha plantene og grønnsakene dine i fred, skal du sørge for at snegler ikke sprer seg i hagen. Du kan for eksempel sette opp feller eller bruke kobberbånd som holder sneglene borte på plantekasser. Finner du snegleegg, så fjern også dem.
7. Sjekk planter for skadedyr
Det er surt hvis plantene dine blir angrepet av klissete bladlus eller larver. Se derfor etter skadedyrene, og gjør tiltak så de ikke sprer seg.
Du kan for eksempel fjerne larver manuelt, mens bladlus kan spyles vekk med vann. Du kan også sprøyte med et insektmiddel eller en oppløsning av grønnsåpe i vann. Det er en mild form for kjemisk bekjempelse, og effektivt mot for eksempel bladlus.
8. Sørg for god oppbinding i drivhuset
Det er nå grønnsakene i drivhuset for alvor begynner å bære frukt. Det tynger plantene, så sørg for en solid oppbinding. Bruk ståltråd med plast rundt. Det skåner planten.
9. Få høy varme ut av drivhuset
Selv varmeelskende planter kan få det for varmt. Derfor skal du sørge for å lufte godt når temperaturen nærmer seg 30 grader. Blir den høyere, økes risikoen for sykdom.
Vurder å male glasset med såkalt skyggepasta. Det er en krittholdig masse som påføres med rull. Det holder cirka et par måneder, alt etter nedbørsmengde.
10. Etterså grønnsaker i kjøkkenhagen
Du kan rekke å så en ny runde grønnsaker, for eksempel salat, spinat, reddiker og erter, når du kommer hjem fra sommerferie. Da har du friske forsyninger til sensommeren. Frø krever vann for å spire, så du skal vanne regelmessig hvis du sår i en tørr periode.
11. Beskjær bærbusker når bærene skal plukkes
Sitter greinene tett på bærbuskene dine, bør du tynne dem ut. Da får buskene mer lys og luft, slik at bærene kan utvikle seg bedre. Det virker også foryngende på planten når de eldste greinene fjernes. Det er opplagt å gjøre det samtidig som du plukker bærene.
12. Sett krukker inn i skyggen
Reiser du vekk i mer enn 2-3 dager i varmt og tørt vær, er det smart å sette krukker i skyggen. Da klarer de seg bedre og kan dermed fint holde et par dager uten vann, når de er vannet godt i forkant.
13. Husk gjødsel – særlig til krukker
Det er viktig at du gjødsler plantene i løpet av sommeren. Særlig planter i krukker har et ekstra stort behov. De har nemlig bruk for gjødsel oftere, fordi næringsstoffene i den begrensede mengden jord i krukker raskt forsvinner.
Du kan bruke enten flytende gjødsel som du blander i vannkannen, eller mer saktevirkende fast kunst- eller økologisk gjødsel, som legges i jorden og langsomt vil sive ned.
14. Beskjær nå og unngå vanris
Har du frukttrær som skal beskjæres, er sommeren et godt tidspunkt. Det gir nemlig færre vanris enn om du beskjærer om vinteren, når treets gjenvekst er større, og det typisk blir mye vanris. Det er også lettere å se hvor du skal skjære hvis formålet er å skape mer lys og luft til fruktene.