Intro
Veiledning
Når du har bestemt deg for hvor stort bålstedet ditt skal være, kan du lage en støpeform. Her består den av to rammer laget av forskalingsbord - fire til hver side av både den store ytre, og den mindre indre rammen. De har lik høyde, så overflaten blir helt rett.
Støpeformene her er kvadratiske, men du kan også lage dem med andre former. Sidene settes sammen med vinkelbeslag i hjørnene. De er lette å skru av, når formen skal fjernes igjen.
Plasser støpeformen der du ønsker å ha bålstedet, og lag merker på bakken litt utenfor rammen, slik at du vet hvor du skal grave. Fjern rammen, og grav et hull som er cirka 20 centimeter dypt.
Hagesingel fylles i hullet. Jevn først underlaget så godt du kan, og fordel et drøyt 10 cm tykt lag singel. Singelen skal også stampes, så den blir så kompakt som mulig.
Plasser de to rammene, først den ytterste, så den innerste. Det er viktig at avstanden mellom ytterste og innerste ramme er den samme på alle de fire sidene.
Sjekk at støpeformene står helt rett. Når begge er rette, og avstanden mellom de to rammene er den samme overalt, er det en god idé å fiksere rammene midlertidig med et par lister.
Nå skal du i gang med å fylle betong i støpeformen. Det gjøres i flere omganger. Det første laget er et slags fundament. Det brukes som underlag når du skal mure opp ildfaste murstein langs kanten av den innerste rammen. De ildfaste steinene beskytter betongen, som ellers kan sprenges ved høy varme.
Når du har murt opp steinene, kan resten av betongen fylles i formen. Fordel betongen godt, og vibrer den underveis, så du unngår luftlommer.
Bland betongen, og fyll det første laget i støpeformen. Det skal være ca 9 cm tykt. Sørg for å få det fordelt godt, helt ut i hjørnene. La betongen tørke et døgns tid, før du fortsetter jobben.
Sett opp ildfaste murstein langs kanten på den innerste rammen. Bland mørtelen, legg den på steinene og plasser dem på høykant side ved side. De beskytter betongen, så den ikke sprenges under høy varme.
Fyll annet lag betong i støpeformen, og fordel den grundig. Sørg for å vibrere betongen, slik at det ikke blir luftlommer, for eksempel ved å banke på støpeformen. La betongen tørke et døgn.
Det siste laget betong fylles i, helt opp til kanten av formen. Sørg for å fordele den godt, og vibrer den. Rett betonglaget grovt av med en trelist som kjøres på tvers av rammene, og la betongen hvile i ca 30 min.
Glatt overflaten med et pussebrett, slik at den blir jevn og pen. La betongen hvile en times tid, og gå over overflaten med en murerskje, slik at du får en flott finish.
Når betongen har fått lov til å stå i støpeformen i et par døgn, kan du f erne de to trerammene. Det er enkelt med den ytterste, der delene tas lett fra hverandre og f ernes enkeltvis. Vær forsiktig når du f erner sidene, så du ikke skader betongen.
Den innerste rammen er verre å f erne, fordi den er klemt inne. Her må du innstille deg på å sage den løs.
Betong kan sprekke hvis det tørker for fort. Derfor er det viktig at den vannes jevnlig i en ukes tid etterpå.
Støpeformen kan fjernes når betongen har tørket i to døgn. Fjern vinkelbeslagene på den ytterste rammen, slik at de enkelte sidene kan fjernes.
Fjern også den innerste rammen. Det kan være litt vanskeligere. Her er det nødvendig å sage den løs med en sirkelsag.
Bålstedet vannes med en hageslange, etter at støpeformen er fjernet. Det spyler vekk eventuelle rester fra formen, og fukter betongen, så den ikke tørker for raskt.
Materialer
- Forskalingsbord, 23 x 123 mm
- Vinkelbeslag, 64 x 92 mm
- Skruer, 3,5 x 20 mm
- Hagesingel
- Betong, ferdigblandet, til 0,4 m3
- Ildfaste murstein, 24 stk.
- Mørtel, ferdigblandet, 1 sekk
- Armeringsjern, 10 mm, cirka 6 m
- Lavastein, cirka 30 liter
Tidsforbruk
Cirka 1 uke, inkludert tørketider.
Pris
Cirka 2000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Det er ikke vanskelig å støpe et bålsted i betong, men vær nøye med å fordele og vibrere betongen, slik at du unngår luftlommer.
Tegning
Slik er bålstedet bygget opp
Bålstedet støpes direkte på stedet i akkurat den størrelsen du ønsker. Støpeformen bygges i tre, som fjernes igjen når betongen har tørket et par døgn.

Video
Tips & Triks
Ferdigblandet betong er enkelt
Til dette bålstedet har vi brukt ferdigblandet betong, som kjøpes i sekker. Det er en enkel løsning, fordi blandingen bare skal tilsettes vann og røres godt rundt, før du er klar til å støpe. Du kan også velge å støpe betong av grus, sement og vann, men da må du selv sørge for å ha kontroll på blandingsforholdene.
Du kan fint blande betongen i en trillebår, ettersom dette er en overkommelig støpejobb. Men det er enklere å leie en blandemaskin.

Betongen beskyttes mot høy varme
Det er lurt å beskytte betong mot ekstra høy varmepåvirkning med ildfaste steiner og lavastein. Begge tåler høy varme.
Varmeutviklingen fra et bålsted er aller sterkest i bunnen og rundt den nederste delen av bålet, der veden raskt forkulles og blir til glør. Derfor skal bålstedet beskyttes akkurat på disse stedene, fordi det er en risiko for at betong kan sprekke under meget høy varme. Med ildfast murstein, som er murt opp på høykant rundt langs innsiden, og lavastein i bunnen av bålstedet, har du sikret betongen. Begge typer stein kan tåle ekstremt høye temperaturer.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


