Velg riktige kledningsbord

Det finnes mange forskjellige kledningsbord, både i utseende og i materialer. Vi gir deg en oversikt over mulighetene.

Når det gjelder kledning til husveggen, finnes det masser av muligheter å velge blant. Det finnes enkelte vedlikeholdsfrie varianter som ikke er tre. Men blant trekledning er det også forskjellige sorter og forskjellige impregneringsmetoder som beskytter kledningen mot sopp og råte.

Les mer om: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Her brukes kledningsbord

STÅENDE KLEDNING

Når kledningen monteres stående, skal mellomrommene dekkes, slik at eventuelt regn ikke trenger inn. Det gjøres enten med lekter eller med samme type bord (tømmermann).

LES OGSÅ: Slik lager du lektekledning

LIGGENDE KLEDNING

Regnvann skal heller ikke trenge inn i de vannrette sprekkene. En måte å unngå det på, er ved å begynne nederst, og la bordene oppover veggen overlappe hverandre.

VINDSKIER OG KANTBORD

Begge deler er mer utsatt for vær og vind enn kledningen. Velger du en vedlikeholdsfri variant, for eksempel fibersement, slipper du å skifte dem om noen år igjen.

Hvordan monteres kledningsbord?

Uansett om kledningsbordene skal monteres stående eller liggende, skal de settes utenpå avstandslister, slik at det blir lufting bak kledningen.

Hvis du skal isolere veggen, skal isolasjonen plasseres inn mot huset. På utsiden av den skal det legges et lag med vindsperre, enten en moderne duk eller tradisjonell papp. Deretter skrus det på avstandslister som sørger for ventilasjon mellom vindsperren og kledningsbordene.

LES MER: Vindsperre forbedrer isolasjonen med 10 %

Hvis avstandslistene settes loddrett, er det en god idé å lukke igjen nederst med et nett eller et musebånd, slik at fugler og mus ikke kan komme inn på baksiden. Til slutt skrus eller spikres kledningsbordene fast på avstandslistene.

Varianter av kledningsbord

GRAN OG FURU

Her i Norden er det en lang tradisjon for å bruke gran og furu til kledningsbord. Begge typer skal trebe­ skyttes fra begynnelsen med maling eller beis. Lang holdbarhet i tørt klima.

TRYKKIMPREGNERT FURU

Åpenporet, Åpenporet, hurtigvoksende furu, som impregneres i et kjemisk bad under høyt trykk. Skal ha trebeskyttelse, fordi impregneringen ikke er gjennomgående og ikke sikrer mot råte og sopp på lenger sikt.

LERK OG SEDERTRE

Inneholder naturlige oljer, som gjør at det ikke trenger trebeskyttelse. Hvis du vil unngå den gråhvite fargen treet får etter hvert, kan det til enhver tid få sin opprinnelige kulør tilbake med en oljebehandling.

SUPERWOOD

Et bæredyktig materiale av gran, som - i motsetning til tradisjonelt trykkimpregnert tre - fremstilles med veldig lite impregneringsvæske og uten tungmetaller. Impregneringen trenger inn i treets celler, ikke bare i overflaten.

THERMOWOOD

Prosessen der treet varmes opp i flere omganger opptil 225°, fjerner sukkerstoffene i cellene, slik at sopp ikke kan angripe det. Finnes i for­ skjellige tresorter og fargenyanser, som avhenger av oppvarmingsprosessen.

KEBONY

Veldig harde materialer, som er impregnert med en biovæske fra suk­ kerproduksjon. Det skal behandles som hardtre og helst kun kappes på tvers, så den ubehandlede kjernen ikke blottes.

FIBERSEMENT

Fremstilt av fiberholdig sement, gjennomfarget og eventuelt pre pre­ get med tremønster. Slitesterkt, vedlike ­ holdsfritt og brannhemmende.

Typer kledningsbord

Kledningsbord er mye mer enn de tradisjonelle. Det finnes også:

  • Profilert panel med fjær og not.

  • Profilert panel med utfresinger, som kopierer annen type kledning.

  • Lister til opp setting på en plan flate, loddrett eller vannrett.

  • Weatherboard, som er falset og profilert slik at det passer det underliggende bordet.

  • Plater. Fibersement lages også som helt glatte plater - helt opptil 122 x 250 cm. De er raske å bygge med - særlig hvis du har hjelp til jobben. Men vær oppmerksom på at de største platene veier nesten 50 kg per plate.

LES OGSÅ: Slik monterer du kledning på huset

    Akkurat nå leser andre ...