Her brukes kledningsbord
STÅENDE KLEDNING
Når kledningen monteres stående, skal mellomrommene dekkes, slik at eventuelt regn ikke trenger inn. Det gjøres enten med lekter eller med samme type bord (tømmermann).
LES OGSÅ: Slik lager du lektekledning
LIGGENDE KLEDNING
Regnvann skal heller ikke trenge inn i de vannrette sprekkene. En måte å unngå det på, er ved å begynne nederst, og la bordene oppover veggen overlappe hverandre.
Hvordan monteres kledningsbord?
Uansett om kledningsbordene skal monteres stående eller liggende, skal de settes utenpå avstandslister, slik at det blir lufting bak kledningen.
Hvis du skal isolere veggen, skal isolasjonen plasseres inn mot huset. På utsiden av den skal det legges et lag med vindsperre, enten en moderne duk eller tradisjonell papp. Deretter skrus det på avstandslister som sørger for ventilasjon mellom vindsperren og kledningsbordene.
Varianter av kledningsbord
GRAN OG FURU
Her i Norden er det en lang tradisjon for å bruke gran og furu til kledningsbord. Begge typer skal trebe skyttes fra begynnelsen med maling eller beis. Lang holdbarhet i tørt klima.
TRYKKIMPREGNERT FURU
Åpenporet, Åpenporet, hurtigvoksende furu, som impregneres i et kjemisk bad under høyt trykk. Skal ha trebeskyttelse, fordi impregneringen ikke er gjennomgående og ikke sikrer mot råte og sopp på lenger sikt.
LERK OG SEDERTRE
Inneholder naturlige oljer, som gjør at det ikke trenger trebeskyttelse. Hvis du vil unngå den gråhvite fargen treet får etter hvert, kan det til enhver tid få sin opprinnelige kulør tilbake med en oljebehandling.
SUPERWOOD
Et bæredyktig materiale av gran, som - i motsetning til tradisjonelt trykkimpregnert tre - fremstilles med veldig lite impregneringsvæske og uten tungmetaller. Impregneringen trenger inn i treets celler, ikke bare i overflaten.
THERMOWOOD
Prosessen der treet varmes opp i flere omganger opptil 225°, fjerner sukkerstoffene i cellene, slik at sopp ikke kan angripe det. Finnes i for skjellige tresorter og fargenyanser, som avhenger av oppvarmingsprosessen.
KEBONY
Veldig harde materialer, som er impregnert med en biovæske fra suk kerproduksjon. Det skal behandles som hardtre og helst kun kappes på tvers, så den ubehandlede kjernen ikke blottes.