Avtrekk til vifte og tørketrommel

Med isolerte fleksislanger gjennom loftet og avtrekk over taket, blir du kvitt fukten på badet – uten kondens i rørene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Hvis du monterer en vifte på badet, skal du etterpå isolere utluftingsslangen der den går gjennom et uoppvarmet rom. Ellers vil den varme og fuktige luften inne i slangen bli kjølt ned så mye at luften kondenserer, og vanndråper vil renne ned på himlingen og ned på badet igjen.

Dette problemet unngår du hvis du bruker isolerte fleksislanger i stedet for de normale uisolerte når du monterer utluftningsrøret. Da løser du faktisk to problemer på én gang.

Her viser vi hvordan avtrekket føres ut riktig fra et bad og opp gjennom taket. Taket er av rupanel med takpapp. Hvis takkonstruksjonen består av flere lag, skal gjennomføringen til takhatten også tettes mot de andre lagene. Settet vi bruker er fra danske Duka. Får du ikke tak i det samme, finnes andre tilsvarende sett. Prinsippet blir det samme.

Dette taket har så lav helling, at vi ikke kunne krype inn på loftet og gjøre jobben der. Derfor måtte vi skjære hull fra undersiden, slik at jobben kunne utføres nedenfra.

Slipp inn luft når du ventilerer

Du kan ikke suge luft ut av et rom, hvis det ikke samtidig slippes luft inn i rommet.

For å få inn tilstrekkelig ny luft når viften går, skal det være en åpning på minst 100 kvadratcentimeter inn i rommet. Det kan du for eksempel sikre med en sprekk mellom dørterskelen og døren inn til badet. Sprekken bør være 2 cm.

Mange åpner et vindu når de har dusjet. Det er ikke smart, ettersom vind ofte kan føre fukten videre inn i huset. La i stedet viften gå etter dusjingen, helt til fukten er borte - med lukket vindu, og kanskje åpen dør.

Veiledning

01
Sett sammen røret 5 Trinn

Før du setter i gang med å lage hull i taket, er det fornuftig å sette sammen alle delene. Da går det fort når du setter i gang i og på taket - noe som igjen betyr at du har et åpent hull i kortere tid.

På dette settet har overgangen D flere “ringer” av plast i endestykket. Da kan den tilpasses forskjellige rørdimensjo-ner. Når du har funnet “ringen” som passer til rørene, skjærer du til endestykket med en baufil. Da kan slangen trekkes ned over overgangen, og spennes fast.

1

Sett overgangen C på det isolerte røret (B) ved å presse den ned over røret. Klikk på overgangen til den runde slangen (D). Skjøtene fikseres og tettes med ventilasjonsteip.

2

Overgangen D skjæres til og spennes fast. Først skjæres overgangen til med en baufil, slik at den har en diameter som passer til slangen. Press fleksislangen inn over overgangen, og hold den fast med en slangeklemme.

3

Trekk isolasjon og den grå, ytre plastslangen opp til overgangen. Sett det fast med minst to runder teip.

4

Det isolerte røret kappes med en kniv. Men det kan du først gjøre når du har målt tykkelsen på takkonstruksjon - pluss tykkelsen på den listen du senere understøtter takbordene med. Listen vi bruker er 33 mm tykk.

5

Sjekk at det avkappede røret passer i takhatten, før du krabber opp på taket og jobber videre.

02
Sett opp takhatten 5 Trinn

Før du går opp på taket, bør du bore et hull gjennom taket fra undersiden, slik at du kan se hvor takhatten skal sitte.

Hullet skal angi sentrum i hullet du skal lage til takhatten. Ved å bruke det avskårede stykket med isolert rør, kan du enkelt markere plasseringen til hullet og sage det ut med en stikksag.

Takhatten skal passe til det taket er kledd med. Her er det takpapp, slik at foten på takhatten blir en stor, flat plate. Den limes fast med tykke, ubrutte pølser av Sika BlackSeal, som både er en klebemasse og en fugemasse. I dette tilfellet er det ikke nødvendig å lappe taket med et ekstra lag belegg over foten av hatten.

1

Sett det avskårede stykket isolert rør midt over hullet i taket du boret nedenfra. Strek opp hele veien rundt.

TIPS: På et tak med takbelegg er det best å bruke en oljestift til å streke opp med.

2

Bor hull i alle hjørner av oppstrekingen. Hvis du bruker et 8 mm bor, er det plass til at du kan få ned et stikksagblad. Sag ut hullet et par millimeter utenfor streken. Da får du plass til røret.

3

Dytt det avskårne røret halvveis opp i takhatten, og plasser den med røret ned i hullet. Da kan du tegne opp kanten av foten på takhatten (fliken).

4

Legg to pølser lim på undersiden av takhatten. I dette tilfellet trenger vi ikke å dekke foten med et ekstra lag belegg når hatten er montert.

VIKTIG! Sjekk med en fagmann hvor godt du må tette foten på takhatten din.

5

Plasser takhatten over hullet, press fliken ned mot taket, og bor 6 mm hull for hver 10 cm langs kanten av foten. Bruk 4 x 30 mm rustfrie skruer med nylonskiver i hullene.

03
Monter slangene 5 Trinn

Nå kan du montere den isolerte fleksislangen i det kalde loftsrommet. Har du et undertak av bord som her, skal du stabilisere undertaket først, ettersom minst to av bordene er kappet.

Her har vi skrudd fast to 33 mm lister med 4 x 45 mm skruer - skruene skal selvfølgelig ikke være så lange at de går opp i takpappen. Listene skal kunne stabilisere undertaket så mye at det igjen kan bære ventilasjonsslangen.

Når slangen er på plass, kan du isolere og lage nytt tak i våtrommet under - hvis du da ikke er så heldig at du kan jobbe på loftet uten å lage hull i taket, slik vi måtte her.

1

Fra innsiden kan du nå fjerne den biten av det isolerte røret som ble brukt til å styre takhattens plassering. Stikk i stedet det riktige røret med slange, som du satte sammen tidligere, opp i hullet.

2

Plasser lister på begge sider av hullet du har laget i taket. Skru fast listene til takbordene. Listene er bare nødvendige hvis du har et bordtak som her, ettersom bordene mister litt bæreevne når du lager hullet i taket.

3

Overgangen monteres på listene. Det kan du gjøre med fire skruer med spennskiver - her nylonspennskiver.

4

Trekk ned slangen slik at den akkurat er lang nok til å rekke ned til det nye gipsplate taket. Kapp den med en kniv. Ståltråden i slangen må du klippe over med en avbitertang.

5

Når taket i badet er ferdig, settes viften på fleksislangen. Delene settes fast med slangeklemmer, før viften kan skrus fast til taket.

VIKTIG! Du må ha en elektriker til å koble til viften.

04
Til tørketrommel bruker du skjøtemuffe 3 Trinn

Slangene settes sammen med en muffe og slangeklemmer.

Skal du koble til en tørketrommel i stedet for å montere en vifte, er fremgangsmåten den samme helt til du kommer ned til taket i våtrommet. Derfra er det nødvendig å bruke en skjøtemuffe mellom de to slangestykkene. Slangene settes fast med slangeklemmer.

Når du kapper fleksislangen, skal den trekkes ned så den bare akkurat er lang nok. Da retter du ut rynkene i slangen mest mulig, slik at de ikke gir motstand til den luften som passerer gjennom røret.

1

Skjøtemuffen stikkes opp i det isolerte røret, før muffen settes fast med slangeklemmer.

2

For å få på plass slangeklemmen, må du dra isolasjonen og plasten tilbake.

3

I gipstaket tetter du med Sikaflex rundt skjøtemuffen. Så kan tørketrommelen kobles på fra undersiden.

Materialer

• Takhatt, slanger, vifte mv. (dette er fra danske Duka)
• Fuge- og klebemasse (her Sikaflex 11 FC, og Sika BlackSeal1)
• Ventilasjonsteip
• 4 x 30 mm rustfrie skruer med nylonskiver
• 33 x 33 mm lister
• Skruer, spennskiver og slangeklemmer

Tidsforbruk

Cirka en dag.

Pris

Cirka 2000 kroner for dette settet - pluss en vifte og utgifter til en elektriker.

Vanskelighetsgrad

Oppgaven er ikke vanskelig. Det eneste som kan være litt utfordrende, er å lage tette overganger - f.eks. mellom dampsperre og fleksislange.

Tegning

Ny ventilasjon via et kaldt loftsrom

Takhatten skal passe til det belegget du har på taket. Den plasseres så tett på tak-mønet som mulig. Det gir det beste avtrekket.

Ny ventilasjon via et kaldt loftsrom

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Ventilasjon