Vånd - slik bekjemper du dem

Vånd (jordrotter) kan ødelegge plenen din med masse hull og spise grønnsakene i grønnsakshagen. De kan også gnage seg gjennom røtter og skade fruktbusker og trær - lær hvordan du gjenkjenner og bekjemper dem.

Vånd er i seg selv et skadedyr som forårsaker (ofte store) skader i private hager, gårder og frukthager.

De formerer seg raskt og graver lange tunneler, så hvis du har mistanke om vånd på eller i nærheten av eiendommen din, bør du umiddelbart iverksette tiltak for å bekjempe dem.

Vånd eller rotte?

Vånd (også kalt som jordrotter) lever gjerne i nærheten av våtmarker dyrket jord.

Vånden er vegetarianer og elsker røtter, epletrær, fruktbusker og alt annet grønt i grønnsakshagen (for eksempel stauder, løk og knoller).

Vånden etterlater alltid pene og lukkede jordhauger.

Den visuelle forskjellen mellom rotter og vånd, er at vånden har en avrundet snute og små ører, mens rottene har mer synlige ører og en spiss nese.

En vånd er mellom 12 og 20 cm fra snute til snute og veier rundt 250 gram.

Les om bekjempelse av skjeggkre og borebiller.

Slik bekjemper du vånd

Finner du vånd på eiendommen din, i hagen eller i frukthagen, bør du begynne med å kontakte sameiet, naboer eller andre og gå sammen om å bekjempe dem.

De formerer seg raskt og vil snart dukke opp igjen hvis de ikke bekjempes.

Følg tipsene nedenfor og sett opp feller sammen med naboene:

  • Slipp løs katten: Bestanden av vånd holdes vanligvis i sjakk hvis du har katt, da den effektivt fanger og dreper dem.
  • Metall- eller trekasse: Fang vånd levende med en klassisk kassefelle plassert over et av hullene. Her kan vånden klatre opp, men ikke ned igjen. Sjekk fellen jevnlig
  • Rottefeller: Plasser fellen over hullene til vånden, eventuelt litt ned i det, med litt åte (frukt og grønnsaker). Skjerm om mulig fellene fra andre dyr.

Unngå å la nedfallne epler og annen frukt ligge for lenge, da dette kan tiltrekke vånd til hagen.

Det er verken anbefalt eller vanlig å bruke gift til bekjempelse av vånd for private. Ta kontakt med et profesjonelt skadedyrfirma for råd og veiledning.

Les hvordan du bekjemper maur.

Her lever vånden

Vånd finnes i hele Europa, opp til Troms i Norge. De lever i nærheten av og langs myrer, innsjøer, tjern og bekker, på grasmark og ved jorbruksområder.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Skadedyr