Skjul de stygge rørene

Er det noe i huset du gjerne vil skjule? Noe som er stygt eller rotete? Lag et skap som dekker det – det er praktisk og enkelt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
2.000 kroner

Døren ser ut som en hvilken som helst annen skapdør. Men på baksiden skjuler det seg en masse rør, sammen med litt ekstra oppbevaringsplass.

Intro

I de fleste hus og leiligheter er det et rom eller et hjørne med en masse stygge rør. Det ser rotete ut, og gjør også rommet mindre anvendelig. Derfor kan det være en god idé å bygge et skap rundt rørene, slik at de blir skjult. Det gir rommet et stort løft, samtidig som du lager deg et ekstra sted til oppbevaring – noe du aldri får nok av.

LES OGSÅ: Skjul kabler og rør med en sporfreser

Dette skapet er laget som en vegg, der reisverket settes opp i forlengelsen av en eksisterende vegg, men du kan også bygge det frittstående. Skapet er utstyrt med en bred dør, så det er enkelt å komme inn til rørene. Varmeveksleren og noen varmerør er plassert i skapet, så det ville vært synd å stenge all varmen inne. Derfor er døren blitt kledd med en masonittplate med hullmønster, som gjør at den varme luften kan sirkulere ut av skapet.

LES OGSÅ: Masonittplate – mange muligheter

Ekstra oppbevaringsplass

Selv om det er mange rør og installasjoner på veggen, kan skapet fint brukes som en nyttig oppbevaringsplass. Det er også et fint tørkeskap, fordi det er tørt og lunt. Du har også rike muligheter til å sette ditt eget preg på skapet, både når det gjelder fargevalg, dørtype og andre ting. Her er alt malt hvitt.

Veiledning

01
Bygg skapet 10 Trinn

Uansett om du skal lage et frittstående skap, eller et skap i forlengelsen av en vegg, skal det settes opp et reisverk til en ny vegg. Den skal dekke rørene, og det skal lages en døråpning, slik at det er tilgang til skapet.

Når du måler opp, skal du huske å ta høyde for om det for eksempel er rør i taket. Det kan ha betydning for lengden på en eller flere deler. Reisverket settes opp med tverrstivere i midten og kles med plater som skjæres til øverst, slik at det blir plass til rørene. Se hvordan du lager en mal i rammen nederst på siden.

1

Mål opp hvor veggen skal plasseres. Her har vi lagt en rett plate på gulvet i forlengelsen av den eksisterende veggen. Da er det enkelt å tegne opp retningen, og sikre at veggen blir vinkelrett.

2

Tilpass de loddrette stolpene (A) og de vannrette tverrstiverne (B), slik at de passer i lengden. Sett dem opp som på bildet, for å sjekke om reisverket passer, før du skrur sammen delene.

3

De loddrette stolpene (A) settes sammen med tverrstiverne (B). Her begynner vi med den nederste. De skrus fast med 5 x 80 mm skruer. Den øverste tverrstiveren må vi plassere to lektetykkelser ned på stolpen foran, så det blir plass til rør.

4

De mellomste lektene (B) skrus fast mellom stolpene, også med 5 x 80 mm skruer. Fest dem med en tvinge mens du skrur. Det er kjekt med en plate på et par bukker som du kan legge delene på.

5

Fest reisverket til taket og veggen når det er satt sammen. Her er vi nødt til å montere to klosser (C) øverst mellom rørene, slik at det er noe å sette fast platen i. Stolpen ved døren settes fast med 5 x 80 mm skruer inn i veggen.

6

Nederst festes reisverket til gulvet med karmplugger. Bor først to hull som passer til pluggene, gjennom treet og ned i gulvet. Bank deretter i pluggene og skru fast skruene.

7

Skjær til en plate (H), og skru den fast på yttersiden. Hold den på plass med tvinger mens den skrus fast. Her er det nødvendig å skjære til platen øverst, så den passer rundt rørene. Se hvordan under her.

8

Sett fast et platestykke (J) på den fremste stolpen (A), når det er montert en plate (H) på innsiden. Smør først lim på delene, og skru dem fast med 4 x 40 mm skruer. Etterpå slipes kantene helt i plan med sidene.

9

Skru fast et karmstykke (D) til taket med 5 x 80 mm skruer, slik at du kan sette inn en dør, med tilgang til rommet med rør.

10

Sett også fast et karmstykke (D) nederst. Det festes med karmplugger. Bor først hull til plugger gjennom treet og ned i gulvet med et murbor, bank i pluggene og skru fast.

02
Sett i døren 4 Trinn

Døren lages som en ramme av lister, med et par tverrstivere mellom som gjør konstruksjonen mer stabil. Rammen kles her med en hullplate, som gir mulighet for litt luftsirkulasjon i rommet bak døren. Det er viktig når rørene som blir skjult i skapet avgir varme.

Skjøtene på døren slipes slik at flatene blir helt plane og flotte når de til slutt får en runde med maling.

Døren monteres på tre hengsler, og den får selvsagt også et grep, slik at du har muligheten til å komme til rørene og bruke skapet til oppbevaring.

1

Loddrette (E) og vannrette lister (F) settes sammen med trelim og 5 x 70 mm skruer. Når du måler opp til døren, skal du huske å beregne cirka 0,5 cm luft i begge sider av døren. Sjekk om den passer perfekt i dørhullet.

2

Skjær til hullplaten (K), og sett den fast på dørrammen. Det skal være en avstand til sidene på rammen på cirka 2 cm rundt hele. Lim og skru på platen med 4 x 20 mm skruer. Slip deretter skjøtene, slik at døren blir plan og pen når den males.

3

Skru på en anslagslist (G) i døråpningen, så døren ikke blir trykket inn i skaprommet. Listen skal flukte med bakkanten av karmstykkene (D).

4

Døren monteres med tre hengsler, som skrus fast. Hengslene plasseres øverst, nederst og på midten.

Materialer

48 x 73 mm lekter (til reisverk):
• 2 stolper (A)
• 5 tverrstivere (B)
• 2 klosser (C)
• 2 karmstykker (D)

22 x 48 mm lister (til dør):
• 2 loddrette rammedeler (E)
• 5 vannrette rammedeler (F)
• 1 anslagslist (G)

Plater (vi har brukt MDF):
• 2 kledninger (H)
• 1 kledning (J)

4 mm hullplate av masonitt (til døren):
• 1 kledning (K)

Dessuten:
• Skruer (4 x 20, 4 x 40, 5 x 60, 5 x 70 og 5 x 80 mm)
• Karmplugger, 8 x 100 mm
• 3 hengsler, 50 x 50 mm
• Dørgrep og magnetlåser
• Trelim, sparkelmasse og maling

Spesialverktøy

• Eventuelt koppbor

Tidsforbruk

Cirka to dager, inkl. tørketid.

Pris

Cirka 2000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et overkommelig prosjekt, der de fleste kan henge med.

Tegning

Skapet er bygget i forlengelsen av en eksisterende vegg. Det lages med en ny vegg i den ene siden og en døråpning i front, slik at det er tilgang til rørene og plass til oppbevaring. Veggen tilpasses rundt rørene øverst.

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Tips & Triks

Tilpass platen etter rørene

Hvis du skal ha en plate til å passe rundt noen rør, er det enkleste først å lage en mal av papp i samme størrelse som den platen du skal skjære til.

Hvis du tegner opp nøyaktig hvor rørene er plassert på pappen, og skjærer til malen, er det lett å tegne opp rørene på platen du skal tilpasse. Når du skal skjære ut, skal du først bore et rundt hull i platen, og sage ut resten med stikksag etterpå.

Spenn fast et pappstykke opp mot rørene, slik at du kan lage en mal med rørenes plassering. Mål hvor langt de stikker ned fra taket, og tegn det opp.

Opptegningene på pappen er skåret ut med en hobbykniv. Deretter kan du overføre målene til platen, og skjære den ut nøyaktig.

Når du har tegnet opp rørenes plassering, kan du sage til platen med en stikksag. Bor først et rundt hull med en hullsag med samme diameter som rørene, og sag resten med stikksagen.

Spar på biten du sager ut med stikksagen, slik at du kan plassere den over platen når den er montert. Dermed får du tettet pent igjen opp mot taket.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...