Bli ekspert på sirkelsagen på 5 minutter

Skal du lage snorrette snitt, er en sirkelsag det riktige verktøyet. Lær hvordan du bruker en sirkelsag – og se oppgavene der sirkelsagen er uunnværlig. Vi viser deg også hva du skal se etter når du kjøper sirkelsag.

Hurtigguide til sirkelsagen

Her går vi grundig gjennom sirkelsagen. Vi viser deg hva du skal se etter når du kjøper sirkelsag, gjennomgår forskjellige typer sirkelsager og viser deg hvordan du bruker en sirkelsag.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Dette skal du se etter når du kjøper sirkelsag

Sirkelsag i 3 prisnivåer

Slik bruker du sirkelsagen

Dette skal du se etter når du kjøper sirkelsag

Sirkelsagen er suveren til lange, rette snitt – både helt og halvveis gjennom et bord eller en plate. Den finnes i mange forskjellige storrelser, og med en bladstorrelse pa minst 160 mm kan du klare det meste. Under kan du se hva du skal se etter når du kjøper sirkelsag.

Sirkelsag: Velg den riktige sirkelsagen

1. KONTAKTSPERRE. Sjekk at sagen har to knapper, som skal trykkes inn samtidig for maskinen kan starte. Det skaper okt sikkerhet.

2. GREP. Skal vare godt a holde pa, ha sklisikkert belegg og kunne betjenes like godt med begge hender.

3. BATTERI. Er maskinen med batteri, sa sjekk at det er enkelt a avlese ladetilstanden.

4. STØVSUGERSTUSS. Muligheten for tilkobling til stovsuger er en fordel. Sjekk at stussen ikke sitter sa den er i veien nar du bruker sagen.

5. SPINDELLÅS. Bladskift skal vare enkelt med spindellas og kun en nokkel.

6. DYBDESKALA. Skalaens tall skal vare tydelige, sa justeringen er enkel.

7. SIKKERHETSSKJERM. Skal gli uproblematisk vekk og vippe lynraskt pa plass igjen nar sagen loftes.

8. SÅLE. Skal vare solid, helt plan og utstyrt med en god oppkant.

9. LYS. Velg LED-lys eller en lasersiktelinje, som lyser opp der du skal sage.

10. VINKELINNSTILLING. Skalaen skal vare tydelig, og det skal vare enkelt a justere vinkelen.

3 VARIANTER AV SIRKELSAGEN

DYKKSAG MED SKINNE
Til forskjell fra en sirkelsag, kan en dykksag starte snittet midt pa en flate. Det gir flere bruksmuligheter. Fas med foringsskinne til helt rette snitt.

SIRKELSAG PÅ BATTERI
Produsentene utvikler konstant batteriene og forbedrer motorene. Etter hvert kan batterisagene fint hamle opp med modeller pa ledning.

SIRKELSAG MED LEDNING
Det sikre – og billigste – valget er en sirkelsag med ledning. Kan du leve med ledningen, kan du fa relativt mye sag for pengene.

SIRKELSAG: SMARTE FUNKSJONER

Støvoppsamler
Har du ikke en verkstedstovsuger, sa se etter en sag der det folger med en liten stovoppsamler. Den ma tommes ofte, men fjerner som regel stov og sagflis effektivt.

Beltekrok
Noen sager har et grep som du kan sla ut og hekte fast i beltet. Det er smart, hvis du for eksempel krabber pa et loft og ma ha hendene fri av og til.

Tydelig vinkelinnstilling
Flere produsenter har utstyrt sagene deres med tydelige klikkstopp for de mest vanlige vinklene (22 1/₂° og 45°). Det er smart.

Smart lys


De fleste sager har LED-lys, som gjor det enkelt a se hvor du sager. Pa Milwaukee M18 CCS55 er lyset tent en liten stund etter at sagen er stoppet. Det er smart nar du bare skal flytte sagen til et nytt snitt.

SIRKELSAG I 3 PRISNIVÅER

DEN DYRE
Hendig batterimaskin som har godt med krefter.

Batteri: 18 V
Omdr./minutt: 5.000
Dybde: 90°/45°: 57/41 mm
Sagblad/tenner: 165/20
Vekt: 3,3 kg (inkl. batteri)
Pris: over 3.500 kr.

MELLOMKLASSEN
Sterk sag, som er lett a betjene. Robust handverkerkvalitet.

Batteri: 18 V
Omdr./minutt: 5.000
Dybde: 90°/45°: 54/41,3
Sagblad/tenner: 165/124
Ladetid: 80 min.
Vekt: 3,2 kg (inkl. batteri)
Pris: over 2500 kroner.

DEN BILLIGE
Sterk og solid – med enkel betjening og fine detaljer.

Motoreffekt: 1.200 watt
Omdr./minutt: 5.600
Dybde: 90°/45°: 55/38 mm
Sagblad/tenner: 160/20


Vekt: 3,9 kg
Pris: under 1.000 kr.

VI TESTER: Se vår nyeste test av sirkelsager her

Slik bruker du sirkelsagen

Håndsirkelsagen er ekspert på rette snitt. Den gjør jobben helt nøyaktig, enten du skal kappe et emne eller dele en planke på langs. Sagen er sterk, den er enkel å transportere og dermed opplagt å bruke på jobber utenfor hjemmet. Her kan du se hvordan du justerer og jobber med sirkelsagen.

Sirkelsag: Slik bruker du sirkelsagen

RETTE SNITT: Med en skinne eller et langt, rett anlegg, får du helt nøyaktige, rette snitt med sirkelsagen.

Spisskompetanse

Sirkelsagen er utmerket til grov tilskjæring av plater og stolper. Men den er overlegen alle andre sager når det dreier seg om å dele en plate med et rent snitt.

Etter hvert er mange modeller blitt utstyrt med en laserlinje, som gjør det mulig å føre sagen ganske nøyaktig. Men det mest presise snittet får du hvis du fører sagen langs en skinne eller et helt rett anlegg. Eller hvis du bruker et parallellanlegg, som du monterer på sagen og trekker langs kanten på platen.

LES OGSÅ: Bordsirkelsag

SLIK JUSTERER DU SIRKELSAGEN

JUSTER SAGDYBDEN
Maksimal sagdybde avhenger av størrelsen på sagbladet. Normalt er dybden 25-40 mm ved 45 graders snitt og 50-65 mm ved 90 graders snitt.

JUSTER SAGEN TIL VINKLEDE SNITT
Sagen kan justeres til vinklede snitt, altså skråskjæring. En tydelig skala og muligheten til å justere og låse vinkelen nøyaktig er viktig. Det siste kan være en utfordring, så prøv i butikken før du kjøper sagen. På noen maskiner er det klikkstopp, slik at sagen enkelt stanser på de mest vanlige vinklene, 22,5 og 45 grader.

RETTE SNITT I PLATER

FØRINGSSKINNE
Til kvalitetssager kan du kjøpe en føringsskinne.

LANGT RETT ANLEGG
Et bord som spennes på platen er et alternativ.

PARALLELLANLEGG
Anlegget rekker typisk 15-20 cm inn fra kanten.

RENE KANTER

1. Når en kant skal renskjæres, starter du med å måle opp til et snitt som ligger vinkelrett med bordene som skal kappes. Deretter markeres snittet enkelt med en krittstrek.

2. Bordene kappes til med en sirkelsag som føres langs en skinne eller et langt rett anlegg. Den avanserte utgaven av sirkelsagen, en dykksag på skinne, kan også gjøre jobben.

SPOR I PLATER

1. Spor på baksiden av en massiv treplate sikrer at platen ikke kommer til å slå seg og få en bue. Sporene strekes først opp på platen.

2. Sporene skjæres etter strekene. Sirkelsagen justeres så den går halvveis ned i platen. Styr sagen etter en skinne, som her, eller et rett anlegg.

HAKK I HAKK-SKJØT

1. En hakk i hakk-skjøt lages tradisjonelt med håndsag og stemjern. Men med en sirkelsag går det mye raskere. Juster dybden, og sag en rekke spor tett på hverandre.

2. De mange tette snittene fra sirkelsagen fjerner det meste av treet. Men stemjernet må finnes frem når bunnen av snittet skal “renses”, slik at det blir helt rent og plant.

Smart teknikk når du skal sage i melamin

Skal du skjære i en plate kledd med melamin, frarådes det å kutte platen med kun ett snitt. Hvis du gjør det, kommer tennene på sagbladet vinkelrett opp under melaminet, med risiko for at sagen slår små skall av kanten.

Juster i stedet sagen slik at den kun akkurat når gjennom det tynne melaminet. Skjær først deretter helt gjennom – uten å få stygge hakk på overflaten.

TIPS: Unngå flisning

Oppflisete kanter er en utfordring ved stort sett alt sagearbeid. Men tømreren har et smart knep:

Juster dybden på sirkelsagbladet, slik at det akkurat bryter overflaten. Start sagen, og trekk den bakover, så sagbladet markerer snittet. Deretter er du klar til å sage helt gjennom platen – uten å få oppflisete kanter.

LES MER: Sirkelsagblad – hvilket skal du velge?

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Sirkelsag