sirkelsag

RETTE SNITT: Med en skinne eller et langt, rett anlegg, får du helt nøyaktige, rette snitt med sirkelsagen.

Spisskompetanse

Sirkelsagen er utmerket til grov tilskjæring av plater og stolper. Men den er overlegen alle andre sager når det dreier seg om å dele en plate med et rent snitt.

Etter hvert er mange modeller blitt utstyrt med en laserlinje, som gjør det mulig å føre sagen ganske nøyaktig. Men det mest presise snittet får du hvis du fører sagen langs en skinne eller et helt rett anlegg. Eller hvis du bruker et parallellanlegg, som du monterer på sagen og trekker langs kanten på platen.

LES OGSÅ: Bordsirkelsag

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av sirkelsager

Smart teknikk når du skal sage i melamin

Skal du skjære i en plate kledd med melamin, frarådes det å kutte platen med kun ett snitt. Hvis du gjør det, kommer tennene på sagbladet vinkelrett opp under melaminet, med risiko for at sagen slår små skall av kanten.

Juster i stedet sagen slik at den kun akkurat når gjennom det tynne melaminet. Skjær først deretter helt gjennom – uten å få stygge hakk på overflaten.

TIPS: Unngå flisning

Oppflisete kanter er en utfordring ved stort sett alt sagearbeid. Men tømreren har et smart knep:

Juster dybden på sirkelsagbladet, slik at det akkurat bryter overflaten. Start sagen, og trekk den bakover, så sagbladet markerer snittet. Deretter er du klar til å sage helt gjennom platen – uten å få oppflisete kanter.