Skjær metall med stikksagen

Det krever ikke nødvendigvis en masse spesialverktøy å sage i metall. En stikksag kan klare det meste med de rette bladene – også oppgaver du normalt ville brukt vinkelsliperen eller bajonettsagen til.

Til et kraftig vinkeljern vil vinkelsliperen normalt være førstevalg. Men med riktig sagblad og litt olje, klarer stikksagen det enkelt og presist.

Kraftige vinkeljern, takrenner, aluminiumsplater og gjengestenger. Uansett hvilke metalldeler du har behov for å sage i, kan du gripe stikksagen – det krever bare at du har riktig blad. Den sager raskere enn ei baufil og mye mer nøyaktig enn en vinkelsliper.

Du skal bare huske å sette farten på sagen litt ned og slå av pendelfunksjonen. Kjører sagen for fort, blir bladet nemlig veldig varmt og tar skade. Pendelfunksjonen er til raske snitt i tre. I metall ødelegger funksjonen bare bladet – og det du sager i.

Her kan du lese om hvordan du bruker stikksagen til 5 oppgaver der det skal sages i metall.

Oppgave 1: Understøtt tynne plater

Et blad med små, fine, bølgede tenner (frest fortanning, bølget skjær) med tettsittende tenner (liten tanndeling, f.eks. 0,5 mm) er ideell. Pris: typisk 15-50 kroner.

Utfordringen med de helt tynne platene er at de fort kommer til å hoppe og danse når du sager i dem. Hemmeligheten bak et godt resultat (og en trygg måte å sage på) er å legge en tynn treplate under stålplaten mens du sager.

Legg en tynn treplate under det stedet hvor du vil sage i metallplaten. Sag deretter rolig og forsiktig gjennom både stål- og treplaten. Bladet klarer fint å sage i begge deler.

Les også: Test av stikksager

Oppgave 2: Tre sider med et langt blad

Her bruker vi et ekstra langt blad med små, fine, bølgede tenner (frest fortanning, bølget skjær) med 1,2 mm mellom hver tann. Pris: typisk 15-50 kr.

Stålprofilens to sider (fliker) betyr normalt at du enten må begynne i kanten og sage hele veien rundt, eller skifte blad. Her kommer det lange bladet til sin rett, fordi det kan skjære i hele profilens høyde, og da går jobben fort.

Det lange bladet sager enkelt alle tre sider av profilen i én arbeidsgang. Sørg for å spenne fast profilen godt i en skrustikke eller med skrutvinger.

LES OGSÅ: Bli stikksagekspert på fem minutter

Oppgave 3: Gjengestang krever skjæreolje

Stikksag: Gjengestang

Vi kunne brukt samme blad som til stålplaten, men velger i stedet et blad i materialet karbid. Det kan det samme, men tåler mange flere snitt. Pris: typisk 100-150 kroner.

Her vil en vinkelsliper være raskere å bruke, men den vil også etterlate seg et grovere snitt som kan skape problemer når du skal ha en mutter på gjengestangen. Med stikksagen kan du sage presist, vinkelrett og rent.

Det er vanskelig å få skjæreoljen til å henge fast på den runde gjengestangen, derfor legger du det direkte på sagbladet. Skjær sakte og forsiktig gjennom stangen.

Oppgave 4: Sag over takrennen i en fei

Et blad med frest fortanning og bølget skjær med liten avstand mellom tennene (f.eks. 0,7 mm) fungerer fint her. Pris: typisk 15-50 kroner.

Takrennen kan fint kappes med ei baufil. Men stikksagen kan gjøre det like bra, og uten at du trenger å bruke like mye krefter. Skjær inn fra kanten av takrennen, og følg den rundt i buen over til motsatt side. Takrennen skal holdes godt fast.

LES OGSÅ: Velg rigtig stikksagblad

Oppgave 5: Grovt blad til kraftig metall

Stikksag: Skjær metall

Som til de øvrige oppgavene, er bladet av typen “frest fortanning, bølget skjær”. Til de tykke materialene er det dog lengre mellom tennene, nemlig 2 mm. Pris: typisk 15-50 kroner.

Et 5 mm vinkeljern er en av de oppgavene som normalt krever en vinkelsliper. Men hvis du gjerne vil etterlate deg et pent, rent snitt, er stikksagen bedre. Den er også smartere å bruke innendørs, fordi den ikke kaster masse gnister rundt seg.

Legg skjæreolje på vinkeljernet. Ellers blir friksjonen for stor, og blad og metall blir varmet voldsomt opp.

Skjær sakte og rolig gjennom jernet. Her vil et kort blad kreve at vinkeljernet snus halvveis. Med et langt blad kan du kjøre rett gjennom (selv om det lange snittet er hard kost for bladet). Du kan vurdere et dyrere karbidblad til jobben.

LES OGSÅ: Test av baufil

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Stikksag