Plansliperen er velegnet til sliping av store overflater.

Plansliperen er velegnet til sliping av store overflater.

Plansliperen har en del år på baken. Nærmere bestemt ble plansliperen utviklet av Festool i 1951. Og det har skjedd en god del siden den første plansliperen så dagens lys og avløste den tradisjonelle slipeklossen.

En plansliper fungerer på den måten at en firkantet slipesåle med et stykke påmontert slipepapir vibrerer i små sirkulære bevegelser, og på den måten finpusser treoverflaten. Slipesålen på en plansliper er montert "skjevt", og det er slik slipingen oppstår når man bruker en plansliper.

En plansliper fikser de store flatene

Plansliperen er perfekt til å fin- og mellomslipe store emner som for eksempel dører, lange lister eller bordplater. Den store rektangulære slipesålen kan raskt slipe større arealer, men du skal passe på om du sliper med grovkornet sandpapir, ettersom plansliperen kan risikere å etterlate seg slipespor. Plansliperens rektangulære såle gjør det mulig å slipe helt tett inntil kanter og inn i hjørner som er 90 grader eller større. Er hjørnene spisseere, må du bruke en annen slipemaskin. Derfor kan det være en god ide å ha en ekstra slipemaskin til å supplere plansliperen med.

Plansliperen har en stor familie

Plansliperen er en klassiker blant slipemaskinene, og derfor har det siden oppfinnelsen av plansliperen også blitt utviklet og kommet til flere slipemaskiner, som alle er spesialister i hver sin avdeling. Under kan du lese om de vanligste slipemaskinene.

1. Deltasliper

En plansliper er utstyrt med en relativt stor, firkantet slipesåle som vibrerer. Det gjør plansliperen velegnet til å slipe større overflater. Dog blir plansliperen litt ubrukelig om det skal slipes mindre og mer utilgjengelige overflater, som for eksempel hjørner på en trapp eller lignende. Her vil plansliperens slektning, deltasliperen, være et mer opplagt valg. Den fungerer i prinsippet på samme måte som en plansliper, men i stedet for å være utstyrt med en firkantet slipesåle som plansliperen, har den en mindre, trekantet slipesåle, som enklere kan komme frem i kriker og kroker.

2. Multisliper

Multisliperen er en skjønn kombinasjon av en plansliper og en deltasliper. Dog er multisliperen ikke like kraftig som plansliperen, og kan derfor ikke måle seg med en plansliper når det skal slipes større overflater. Til gjengjeld er den overlegen plansliperen når det kommer til å pusse kriker og kroker.

3. Båndsliper

Akkurat som plansliperen, er båndsliperen utstyrt med en firkantet slipesåle. Men imotsetning til plansliperen, så fungerer den ved hjelp av et lerretslipebånd som roterer fremover. Det gjør båndsliperen effektiv til å slipe store ujevnheter, maling og lakk. Den har dog ikke samme finesse som en plansliper.

4. Eksentersliper

Det er som nevnt skjedd mye siden den første plansliperen så dagens lys i 1951, og den mest avanserte pussemaskinen til hobbybruk må være eksentersliperen. Plansliperen har en vibrerende slipesåle, og det har også eksentersliperen - men til forskjell fra en plansliper, så roterer slipesålen til eksentersliperen, mens den også vibrerer. Det betyr at den nesten ikke etterlater seg slipespor. Den er effektiv til større overflater, og den kan faktisk også polere om man monterer en polerskive på slipesålen.

Bruk plansliperen hvor den er best

En plansliper er altså best til å pusse større overflater som krever en fin- eller mellomsliping. Plansliperen etterlater ikke spor slik som båndsliperen, men til gjengjeld er ikke plansliperen velegnet til å fjerne større ujevnheter, tykk maling eller lakk. Pass på om du bruker grovt sandpapir på plansliperen, da det kan etterlate slipespor.

En plansliper er et billig alternativ

En plansliper er typisk et billigere alternativ til en eksentersliper. Så om det er begrenset hvor mye du har behov for å slipe, kan en plansliper være en fornuftig investering. På noen planslipere er det mulig å skifte ut slipesålen, slik at det er mulig å montere en spiss slipesåle. På den måten vil du da få en plansliper som kan gjøre det samme som en deltasliper og en multisliper.

Plansliper med eller uten sug

På mange eldre modeller av plansliperen er det mulig å bruke vanlig sandpapir som blir festet med klemmer på sålen. Det gjør at plansliperen blir billigere i drift. Baksiden er at du ikke får en plansliper som kan suge opp pussestøvet. Plansliperen suger nemlig opp støvet gjennom hull i slipesålen, derfor er det nødvendig å bruke slipepapir som er tilpasset med hull.