Det er spesielt fem forhold du skal tenke på når du velger vinduer:
1. Utseende
Vinduenes utseende er selvsagt et spørsmål om smak, men også om stil.
Det ser helt enkelt feil ut hvis du for eksempel setter smårutete sprossevinduer i et moderne funkishus. Så ta hensyn til stilen.
2. Materialer
Du skal typisk velge mellom vinduer med karmer og rammer av tre, tre/aluminium eller plast. De har hver sine egenskaper og utseende.

Karmer og rammer av tre skal være laget av kjerneved, og aller helst NDVK-merket (Norsk dør- og vinduskontroll). Med det merket er du trygg på at vinduet har gjennomgått en kvalitetskontroll, som sikrer at det er laget for å passe i norsk klima.
Trevinduer må vedlikeholdes for ikke å tæres i stykker. Med trevinduer, må du derfor være innstilt på å male vinduene med jevne mellomrom.

Tre/aluminium er en kombinasjon, der karmen og rammen er bygget i tre, men utvendig beskyttet av aluminium, som ikke krever samme vedlikehold som tre. Også her skal du se etter NDVK-merket.
Dette er en dyrere løsning enn tre- eller plastvinduer, men du sparer deg for vedlikehold, samtidig som du bevarer trevinduets kvaliteter.

Plastvinduer har hatt et litt dårlig rykte, men det er ufortjent på dagens plastvinduer: du kan få gode, moderne plastvinduer, som stort sett er vedlikeholdsfrie. Og du skal tett på for å se at de ikke er av tre. Til gjengjeld falmer plast når det utsettes for sollys over tid, så det kan være smart å velge hvite plastvinduer fremfor noen med farge.
3. Glass
Den største delen av et vindu består av ruten eller rutene; altså glass. Fordi vi normalt har mange vinduer i boligene våre, utgjør de en vesentlig del av fasaden, som gjerne skal holde varmen inne og kulden ute. Derfor har glasset en vesentlig betydning for vinduets isoleringsevne.
Du finner fortsatt tolags termoruter. Men det er en nesten en utdødd variant. Stigende krav til boligers energiforbrukhar nemlig nemlig ikke plass til annet enn såkalte energiruter, gjerne med tre lag glass.
Men husk at det ikke bare er glasset som skal holde på varmen. Hele vinduet skal gjøre det. Når du velger vinduer, skal du derfor se etter hele vinduets samlede u-verdi, altså hvor mye varme som går tapt gjennom vinduet.
Les mer om: Hva er U-verdi?
Du bør også se på vinduets G-verdi. Det er det som på fagspråket heter solvarmetransmisjon, som er et uttrykk for hvor mye solenergi som passerer gjennom ruten. En G-verdi på 0,65 betyr for eksempel at 65 prosent av lyset fra solen kommer gjennom vinduet. Det gir et varmebidrag til huset.
Har du store ruter mot syd, skal du selvfølgelig vurdere om du får tilført FOR mye varme. I så fall bør du bevisst gå etter vinduer med en lavere G-verdi og en lav (bedre) U-verdi, slik at solen ikke omdanner rommene til en stekeovn, men så den varmen du gjerne vil beholde, tross alt holder seg inne i huset.
Når vi snakker om glass, så er det også andre egenskaper du kanskje kan være interessert i:
Laminert glass er en effektiv innbruddssikring som gjør det vanskelig å slå i stykker en rute. Det kan du for eksempel velge til vinduer på husets bakside og til terrassedøren, som er innbruddstyvers foretrukne inngangsparti.
Les også: Stopp tyven med sikkerhetsglass
Husk at du også kan utstyre vinduene dine med ekstra låser – som også kan ettermonteres.
Støydempende glass kan være en fordel hvis du for eksempel bor tett på en trafikkert vei eller en jernbane.
4. Ventilasjon
Vinduene er – også i lukket tilstand – en vesentlig faktor i inneklimaet. Derfor skal du velge vinduer med friskluftventiler, som slipper inn frisk luft, og slipper ut den brukte.
Det betyr selvsagt at du mister litt varme, men til gjengjeld blir det friskere og bedre luft i boligen.
5. Oppmåling og montering av vinduer
Slik måler du opp til vinduer
Mange bestilte vinduer ender med ikke å passe inn i det hullet de er bestilt til. Ofte handler det om oppmålingen – for eksempel at målet til vindushullet er brukt som karmmål i bestillingen. Da har karmen og hullet nøyaktig samme størrelse, og det blir ikke plass til oppklossing, kiler, isolasjon eller fuge mellom veggen og karmen.
Les også: Mål opp riktig til nye vinduer
Bestilling av vinduer
Når du bestiller vinduer, så sørg for å måle nøyaktig, og gi produsenten det målet de ber om, uten at du forveksler for eksempel hullmål og karmmål. Husk også å fortelle hvordan vinduet skal være hengslet.
Montering av vinduer
Et vindu er ikke vanskelig å montere hvis det bare skal settes inn der det tidligere har sittet et gammelt vindu. Vinduet skal klosses opp så det er i vater, deretter skal du sikre at det er en jevn fuge rundt hele karmen, før du skrur fast vinduet.
Les også: Nytt vindu - i murverk og fasade av tre
Tetningslister
Vinduer skal holde tett, slik at vinden ikke blåser inn eller varmen suser ut gjennom sprekker. Etter mange års slitasje kan tetningslistene gi opp, og da må du erstatte dem med nye og friske. Tetningslistene skal matche de gamle, og det er en del forskjellige profiler å velge blant.
Les mer om: Tetningslister