Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

11 triks med mineralullsplater

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Mineralull er et genialt materiale, og det er enkelt å bruke! Særlig i form av plater er mineralull smart. Mineralullsplater kan brukes både utendørs og innendørs.

Mineralullsplater

Isoler med plater – det er lett, og kan gjøres både ute og inne.

Hva er mineralull?

Mineralull er en fellesbetegnelse for isolasjonsmateriale av enten steinull eller glassull. Sistnevnte består av omkring 50 prosent gjenbruksglass, som er smeltet til tråder ved ekstremt høy varme. Steinull er laget av granittarten diabas, som smeltes ved 1500 grader.

Les mer om isolasjon

Både steinull og glassull klassifiseres som ikke brennbare, og materialet kan heller ikke suge til seg fukt. Det er derfor mineralull er så glimrende til isolasjon, både innen- og utendørs.

Les mer om utvendig isolering

11 smarte triks med mineralullsplater

I denne gjør det selv veiledningen får du 11 smarte isoleringstriks med mineralull. Du kan f.eks lese om hvordan du pusser direkte på mineralullsplater og hvordan du demper støy med mineralull.

1. Bruk myke plater til veggisolering

Platene fås både som harde, stive plater og i en mykere og mer fleksibel variant. Når du skal isolere vegger innvendig, skal du bruke de myke og mer medgjørlige platene. Til isolering på utsiden av murvegger, isolasjon i bakken, i krypekjellere og på støydempende gjerder, er harde plater det beste valget.

2. Skjær mineralull med en isolasjonskniv

Når du jobber med mineralull i plateform, kommer du til å måtte skjære til en del for tilpasse isolasjonen. Til det bør du altså bruke en egen isolasjonskniv. En isola-sjonskniv er lenger enn en brødkniv og har sterkere tenner. En gammel håndsag kan eventuelt også brukes.

3. La ALLTID mineralullen overlappe

Det er regel nummer én når du jobber med mineralullsplater. Isolasjonen skal overlappe når du legger flere lag. Det er det man på fagspråket kaller forband. Det skyldes at det ellers kan oppstå kuldebroer i mellomrommene mellom platene. Kuldebroer er steder hvor varmen har lett for å slippe ut og kald luft samtidig kommer inn. Og det er jo nettopp det du vil unngå når du isolerer.

4. Skjær til platene på stedet

Det skal også plater rundt for eksempel takstoler, og det er et av de stedene det er vanskelig å tilpasse isolasjonen. Derfor er du nødt til å skjære til platene på loftet, i stedet for et annet sted med mer lys og bedre plass til å jobbe.

5. Pakk deg inn - mineralull klør!

Plater av mineralull er ikke giftige, men de klør og irriterer i luftveiene og på huden når trådene fra mineralullen kommer i kontakt med kroppen.

Derfor skal du bruke en engangsmaske når du jobber med isolasjon. Bruk også hansker, og sørg for at mineralullen ikke kommer i kontakt med huden. Hvis det er risiko for at mineralullen kan drysse ned i øynene, skal du bruke vernebriller.

Tanken på å være så oppkledd på et varmt, trangt loft frister ikke, men kløen fra mineralull er ille nok til at forholdsreglene er verdt svetten det innebærer.

6. Puss direkte på mineralullsplater

Plater av hard mineralull er fine å bruke til utvendig isolering av fasader som skal pusses. Mineralullen suger nemlig ikke til seg fukt. Ved å pakke inn huset i et lag mineralull på mellom 80 og 200 millimeter, og etterpå pusse over det, kan du raskt og effektivt isolere veggene. Når du armerer pusslaget på mineralullen med netting, får du en sterk og holdbar overflate på en enkel og rask måte.

7. Bruk mineralull mot bakken

Plater av mineralull suger ikke fukt. Derfor er det heller ikke noe problem å bruke isolasjonen utendørs, heller ikke mot eller i bakken. Isolasjonen kommer nemlig aldri til å råtne.

8. Vask hender i kaldt vann!

Hvis du har fått mineralull på hendene, skal du huske å vaske hendene med kaldt vann. Det kalde vannet lukker nemlig porene i huden, slik at det ikke det ikke kommer til å klø. Når du har holdt hendene litt under kaldt vann, kan du gå over til varmt vann..

9. Kutt platene på overmål

I utgangspunktet skal platene selvfølgelig skjæres slik at de passer til målet på det stedet de skal ligge. Men et godt råd lyder likevel at du skal skjære til isolasjonen litt på overmål. Da vil isolasjonen nemlig sitte tett og godt fast, noe som igjen bidrar til å hindre uønskede kuldebroer. Det er viktig at isolasjonen ikke blir klemt, men den kan altså gjerne sitte i spenn.

10. Spikre fast isolasjonen

Når du isolerer huset med plater som dekkes med puss, skal platene settes fast til murveggen. Det gjøres med noen smarte spikerplugger. Bor hull gjennom platen og inn i veggen. Deretter settes pluggen i platen, og spikeren bankes inn til slutt. Bruk rikelig med spikerplugger, men ikke overdriv, de er nemlig ganske dyre.

Bor hull gjennom platene og inn i veggen. Bor 3-4 hull i hver plate.

Sett først i plastpluggen med den store plastkragen i hullet. Deretter bankes spikeren fast i veggen.

11. Demp støyen med mineralull

Bor du inntil en trafikkert vei, vet du hvor mye trafikkstøyen kan forstyrre en hyggelig dag i hagen. Problemet kan minimeres ved å bygge et støygjerde. Det er ikke den peneste løsningen, men støyen reduseres betraktelig.

Gjerdet kan bygges av tre lag isolasjonsplater, som holdes på plass av tverr gående bord. De tre lagene isolasjon i støygjerdet skal overlappe hverandre, så støyen ikke slipper gjennom, på samme måte som varmen ikke skal slippe gjennom isolasjonen på loftet. Platene absorberer støyen fra trafikken, slik at den ikke kommer inn i hagen.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 11 triks med mineralullsplater
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake