Lett
Vanskelig

Spar penger med isolering av cellulose

Du kan spare penger på strømregningen ved å etterisolere loftet ditt. Og en smart løsning er å bruke løsull av cellulose. I artikkelen “Cellulose - et trygt valg”, kan du lese alt om hvordan det gjøres, og hvilket materiale cellulose egentlig er.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Feil eller fakta om isolering

Celluloseisolasjon kan ikke brenne og holder skadedyrene unna

Papirgranulat-isolering er faktisk en gammel oppfinnelse som går helt tilbake til slutten av 1800-tallet, hvor man fant på å isolere med brukte aviser. Siden da er materialet blitt utviklet, og tilsatt forskjellige mineraler og kjemikalier som blant annet fjerner brannfaren. Prøver du å sette brann på celluloseisolasjonen blir det bare vått i stedet for å begynne å brenne.

Du slipper også ubudne firbente gjester som mus og rotter, som rett og slett ikke tåler å oppholde seg i celluloseisolasjonens tilsatte borsalt.

Les mer om isolasjon

Løsull av cellulose og dampsperre

Det helt særegne med isolering med løsull av cellulose er dets evne til å suge opp fukt og transportere det vekk. Der du med andre typer isolering, som for eksempel med mineralull hvor du må sørge for at det sitter en helt tett dampsperre på undersiden av taket, spiller det ingen rolle for celluloseisolasjonen.

Kommer det fukt opp gjennom loftet, vil celluloseisolasjonen transportere det opp til overflaten og la det fordampe. Med et for tykt lag med mineralull (over 200 mm i tykkelse) risikerer du at fukten kondenserer INNE midt i isolasjonen, og da kan du for alvor få problemer med råte og mugg.

LES OGSÅ: Vindsperre beskytter og forbedrer isolasjonen din

Slik isolerer du med papirgranulat

Å legge løsull av cellulose eller papirgranulat, som det også kalles, krever hjelp fra fagfolk, men noe kan du gjør selv. For det første kan du selv heve en eventuell gangbro, eller helst bygge en ny over den gamle, da den gamle kan ha en avstivende virkning på taket.

I tillegg kan du gjøre klart på loftet, og fjerne gammel isolasjon og annet som ikke skal være der. Deretter skal fagfolkene inn, og fordele løsullet på den riktige måten. I artikkelen kan du lese mer om isolering med cellulose.

LES OGSÅ: Alt om isolering

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk isolasjonen før det er for sent!

Er du sikker på at du har helt kontroll på isolasjonen? Ellers kan det få store konsekvenser – og det er ikke kun for fyringsutgiftene.

Er ikke huset ditt riktig isolert, kan du få problemer med fukt, sopp og råte. Og det er dessverre mange stygge eksempler på feil etterisolering. Det kan medføre fuktskader på huset og bli dyrt å rette opp. I stygge tilfeller vil det også være helseskadelig for deg og familien.

Sjekk isolasjonen med et inspeksjonskamera

Isolasjonen sitter ofte steder som er vanskelig tilgjengelig – for eksempel i kneloftet, inne i veggen, under himlingen eller i krypekjelleren. Derfor anbefaler vi deg å bruke et inspeksjonskamera, som du kan komme til med. Da vil du enkelt kunne se om det er fukt eller sopp i isolasjonen. Du kan også sjekke at isolasjonen ligger riktig, og at det ikke mangler vindsperre – bare isolasjon er som regel ikke nok.

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: