Celluloseisolasjon: Effektiv isolasjon til loftet

Celluloseisolasjon er et godt valg til etterisolering av loftet. Det kan ikke brenne, og mus og rotter vegrer seg for å bygge rede i det.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
15.000 kroner

Intro

Spar penger med celluloseisolasjon

Du kan spare penger på strømregningen ved å etterisolere loftet ditt. Og en smart løsning er å bruke løsull av cellulose.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Feil eller fakta om isolering

Celluloseisolasjon kan ikke brenne og holder skadedyrene unna

Papirgranulat-isolering er faktisk en gammel oppfinnelse som går helt tilbake til slutten av 1800-tallet, hvor man fant på å isolere med brukte aviser. Siden da er materialet blitt utviklet, og tilsatt forskjellige mineraler og kjemikalier som blant annet fjerner brannfaren. Prøver du å sette brann på celluloseisolasjonen blir det bare vått i stedet for å begynne å brenne.

Du slipper også ubudne firbente gjester som mus og rotter, som rett og slett ikke tåler å oppholde seg i celluloseisolasjonens tilsatte borsalt.

LES OGSÅ: Vindsperre beskytter og forbedrer isolasjonen din

Slik isolerer du med papirgranulat

Å legge løsull av cellulose eller papirgranulat, som det også kalles, krever hjelp fra fagfolk, men noe kan du gjør selv. For det første kan du selv heve en eventuell gangbro, eller helst bygge en ny over den gamle, da den gamle kan ha en avstivende virkning på taket.

I tillegg kan du gjøre klart på loftet, og fjerne gammel isolasjon og annet som ikke skal være der. Deretter skal fagfolkene inn, og fordele løsullet på den riktige måten. I artikkelen kan du lese mer om isolering med cellulose.

LES OGSÅ: Alt om isolering
Les mer om isolasjon

Veiledning

01
Ny gangbro 8 Trinn

Normalt ville vi ha lagt en ny gangbro oppå den gamle når sperrene var blitt hevet. Men her var den gamle broen ødelagt, så vi valgte å fjerne den.

Pass på når du fjerner gangbroen, og sørg for å tråkke på sperrene, slik at du ikke plutselig befinner deg nede i stua, fordi du har falt gjennom taket.

For å få plass til isolasjon, hever vi sperrene. Her bruker vi 48 x 98 mm bjelker på høykant. Det gir oss plass til nesten 10 cm løsull av cellulose. Vil du ha mer isolasjon, velger du bare en større dimensjon på bjelkene.

Celluloseisolasjon: Fjern den gamle gangbroen 1

Fjern den gamle gangbroen, hvis den som her er råtten og mør. Da er den verdiløs som avstiving, og du kan like gjerne fjerne den. Bruk et brekkjern, og unngå å tråkke mellom sperrene.

Celluloseisolasjon: Mål opp til bjelkene som skal forhøye sperrene 2

Mål opp til bjelkene som skal forhøye sperrene. Her skal de rekke helt ut til stavene, som de skal settes fast Du kan også skru et bord på siden av sperren og sette fast forhøyelsen der.

Celluloseisolasjon: Kapp bjelkene i den ønskede lengden 3

Kapp bjelkene i den ønskede lengden. Bruk en sirkelsag eller en stikksag. Da går det fort. Her er det nyttig med en batteridreven sag, slik at du slipper å snuble i ledningen.

Celluloseisolasjon: Legg bjelkene på plass mellom stavene 4

Legg bjelkene på plass mellom stavene. Sørg for å fjerne evt. spiker og isolasjonsmateriale fra sperren, før du legger ned bjelken.

Celluloseisolasjon: Skru fast bjelkene til stavene 5

Skru fast bjelkene til stavene med 4 stk. 4,5 x 60 mm skruer. Sjekk for sikkerhets skyld at stavene sitter godt fast på sperrene. Ellers kan du gi dem et par skruer av samme typen.

Celluloseisolasjon: Slå på spikerplater med kamspiker 6

Slå på spikerplater med kamspiker midt på hver bjelke, rett over skjøten ned mot sperrefoten. Da er du sikker på at den ligger helt stabilt når gangbroen blir lagt på.

Celluloseisolasjon: Legg en enkelt rekke gulvplater 7

Legg en enkelt rekke gulvplater, slik at du kan komme til for å legge inn løsull under dem. Gangbroen skal bestå av to rekker med plater. Den siste legges på når du har fordelt all isolasjonen.

Celluloseisolasjon: Skru fast platene 8

Skru fast platene med 4,5 x 50 mm skruer for hver 15 cm. Sag til platene slik at de skjøtes midt på en sperre.

02
Isoleringen 8 Trinn

Nå skal det isoleres med løsull av cellulose. Den er impregnert, slik at den er brannhemmende, men du skal likevel sørge for å dekke til eventuelle omformere og halogenspotter med mineralull før du legger celluloseisolasjonen oppå.

Før du legger ut løsullen, skal du huske å sette vindstoppere langs nederste del av taket (takfoten). Da kan det komme inn luft, uten at løsullen faller ut og havner utenfor huset.

Celluloseisolasjon: Legg løsull i en murerbalje 1

Legg løsull i en murerbalje. Ullen kommer løst komprimert, i 12 kilos pakker. Legg cirka en tredjedel i baljen, og legg lokk på den. En plate med et hull fungerer fint som lokk.

Celluloseisolasjon: Begynn å piske luft i løsullen 2

Begynn å piske luft i løsullen. Bruk en kraftig bormaskin med en påmontert blandevisp. Vispen er den samme som brukes til blanding av mørtel eller gulvsparkelmasse.

Celluloseisolasjon: Sjekk underveis om det er luft nok i løsullen 3

Sjekk underveis om det er luft nok i løsullen. Ta opp blandevispen og sjekk om det er klumper. De skal være borte, for jo færre klumper, desto mer luft er det, og desto bedre isolerer papiret.

Celluloseisolasjon: Tøm ut løsullen oppå den eksisterende isolasjonen 4

Tøm ut løsullen oppå den eksisterende isolasjonen. Her vil du ha stor glede av en støvmaske, ettersom dette støver en del.

Celluloseisolasjon: Stapp løsullen godt inn under gangbroen fra begge sider 5

Stapp løsullen godt inn under gangbroen fra begge sider. Stapp inn rikelig, det er plass til mer enn du tror. Men du skal ikke presse løsullen sammen igjen - den skal fortsatt være luftig for å isolere.

Celluloseisolasjon: Bruk en asfaltrake til å fordele løsullen med 6

Bruk en asfaltrake til å fordele løsullen med. Har du ikke en slik, kan du bruke en rive med tennene vendt opp. Sørg for å få isolasjonen helt ut i alle kroker og hjørner.

Celluloseisolasjon: Fordel isolasjonen jevnt 7

Fordel isolasjonen jevnt, og sjekk med et målebånd at du har lagt ut den ønskede tykkelsen. Du skal legge ut et par cm ekstra, fordi det synker litt etter hvert.

Celluloseisolasjon: Skru til slutt på den siste rekken gulvplater 8

Skru til slutt på den siste rekken gulvplater. Dermed er gangbroen ferdig, og du kan sette ting opp på loftet.

Materialer

Løsull av cellulose (Se www.isofiber.no)

  • 44 pakker (A) à 12 kg

48 x 98 mm bjelker:

  • 17 sperreføtter (B) à 240 cm

18 mm gulvkryssfinér:

  • 16 plater (C), 61 x 244 cm

Dessuten:

  • 4,5 x 50 mm skruer 4,5 x 60 mm skruer 17 spikerplater, 80 x 180 mm Kamspiker 40/40 Kryssfinérplate som lokk Vindstoppere av papp

Spesialverktøy

  • Bormaskin med blandevisp
  • Stor balje
  • Asfaltrake/rive

Tidsforbruk

Regn med to dager til å isolere et 125 m2 loft.

Pris

Ca 15.000 kroner for isolasjon og materialer til gangbroen.

Vanskelighetsgrad

Vær nøye med å piske luft i isolasjonen. Utover det får du ingen problemer med å etterisolere loftet ditt.

Tegning

Når sperrene er laget høyere, er det lett å skru gulvplater oppå, slik at du får en ny gangbro oppå den nye isolasjonen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Isolering av tak