Slik bruker du porebetong

Det er lett å sage i, enkelt å bygge med og kan brukes til en rekke oppgaver. Porebetong er GENIALT og en velfortjent gjør det selv-favoritt.

Porebetongen er formstabil og enkel å skjære til.

Porebetongen er formstabil og enkel å skjære til. Derfor er den opplagt til mange gjør det selv-oppgaver.

Siporex, lettbetong, gassbetong og porebetong. Navnene er mange for det smarte materialet, som ikke angripes av verken sopp eller råte.

At det i tillegg er lett å sage, frese og bore i, og enkelt å lime sammen, har gjort at mange simpelthen elsker materialet.

Hva brukes porebetong til?

VEGGER
Det går fort å bygge en porebetongvegg. Platene stables ganske enkelt oppå hverandre og limes sammen.

MØBLER
Porebetongplater er sterke, men likevel enkle å skjære til. I tillegg tåler de både varme og vann, og kan derfor brukes på badet eller direkte inn mot en vedovn.

ETTERISOLERING
Til etterisolering av yttervegger i eldre kjellere, gir porebetongen flere gevinster: varme og styrke til den gamle veggen, og en enkel vegg å jobbe videre på innendørs.

Hvordan jobber du med porebetong?

Porebetong uten armering er enkel å formskjære.

Du kan klare deg med en vanlig håndsag, men det sliter på sagtennene, så en grovtannet porebetongsag er det optimale.

Til limingen skal du bruke et spesiallim. Det blandes godt med en blandevisp i bormaskinen, og fordeles i et tynt og jevnt lag med en limskje.

Porebetong uten armering er enkel å formskjære.

Du kan klare deg med en vanlig håndsag, men det sliter på sagtennene, så en grovtannet porebetongsag er det optimale.

Til limingen skal du bruke et spesiallim. Det blandes godt med en blandevisp i bormaskinen, og fordeles i et tynt og jevnt lag med en limskje.

Varianter av porebetong

VANLIG BYGGEPLATE
Porebetong blir ikke angrepet av sopp og råte. Derfor er den klassiske byggeplaten opplagt til møbler, hyller og vegger i bad og vaskerom. Men også til for eksempel skillevegger er den godt egnet.

OVERLIGGER/BJELKER
Bjelker av porebetong fås i både en bærende og en ikkebærende variant. Den bærende bjelken brukes over dørog vindusåpninger i en veggkonstruksjon av porebetong.

POREBETONGPLATE MED VINKEL
Den klassiske 40 x 60 cm-platen, fås i en variant der den ene enden er skåret i en 45 graders vinkel. Den er beregnet til hjørneskjøter.

POREBETONG TIL ETTERISOLERING
Porebetong er diffusjonsåpen (pustende) og ikke-organisk, og derfor opplagt til innvendig etterisolering av kalde murvegger. Velg for eksempel platen Multipor fra Ytong.

ISOLERENDE BLOKK TIL YTTERVEGG
Til yttervegger finnes en 3 i 1-løsning, som kombinerer porebetongens egenskaper med en kjerne av isolasjon. Det gir en enkel og pustende konstruksjon, der det ikke er bruk for dampsperre.

BLOKK TIL BÆRENDE VEGGER
Porebetong fås også i en variant som kan bygges opp som en formur og bakmur i en yttervegg, i kombinasjon med isolasjon. Kan også brukes til bærende vegger.

VEGGELEMENT
Veggelementet er spesielt beregnet til skillevegger. De armerte platene med en helt glatt overflate fås i tykkelsene 7,5, 10, 12,5 og 15 cm, i lengder fra 240 til 350 cm og bredder fra 20 til 60 cm.

Dimensjoner

Porebetongplater og -blokker kan kjøpes fra flere forskjellige produsenter og under forskjellige navn. Bortsett fra spesialprodukter til for eksempel isolering og bærende konstruksjoner, er det dog ikke store forskjeller når det gjelder tykkelser og dimensjoner.

Byggeplatene finnes i tykkelser fra 5 til 20 cm. Typiske størrelser er:

  • 20 x 60 cm
  • 40 x 60 cm

Murblokkene er typisk 19 x 59 cm og fås i tykkelser fra 10 til 24 cm.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Lettbetong