Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bruker du porebetong

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Siporex, lettbetong, gassbetong og porebetong. Navnene er mange for det smarte materialet, som ikke angripes av verken sopp eller råte. At det i tillegg er lett å sage, frese og bore i, og enkelt å lime sammen, har gjort at mange simpelthen elsker materialet.

Porebetongen er formstabil og enkel å skjære til.

ENKELT: Porebetongen er formstabil og enkel å skjære til. Derfor er den opplagt til mange gjør det selv-oppgaver.

HVA BRUKES POREBETONG TIL?

VEGGER
Det går fort å bygge en porebetongvegg. Platene stables ganske enkelt oppå hverandre og limes sammen.

Porebetong: Porebetongplater tåler de både varme og vann

MØBLER
Porebetongplater er sterke, men likevel enkle å skjære til. I tillegg tåler de både varme og vann, og kan derfor brukes på badet eller direkte inn mot en vedovn.

Porebetong: Etterisolering

ETTERISOLERING
Til etterisolering av yttervegger i eldre kjellere, gir porebetongen flere gevinster: varme og styrke til den gamle veggen, og en enkel vegg å jobbe videre på innendørs.

HVORDAN JOBBER DU MED POREBETONG?

Porebetong: Spesiallim til skjøter

Porebetong uten armering er enkel å formskjære. Du kan klare deg med en vanlig håndsag, men det sliter på sagtennene, så en grovtannet porebetongsag er det optimale.
Til limingen skal du bruke et spesiallim. Det blandes godt med en blandevisp i bormaskinen, og fordeles i et tynt og jevnt lag med en limskje.

Porebetong: Overflatebehandling

Porebetong uten armering er enkel å formskjære. Du kan klare deg med en vanlig håndsag, men det sliter på sagtennene, så en grovtannet porebetongsag er det optimale.

Til limingen skal du bruke et spesiallim. Det blandes godt med en blandevisp i bormaskinen, og fordeles i et tynt og jevnt lag med en limskje.

VARIANTER AV POREBETONG

Porebetong: Vanlig byggeplate

VANLIG BYGGEPLATE
Porebetong blir ikke angrepet av sopp og råte. Derfor er den klassiske byggeplaten opplagt til møbler, hyller og vegger i bad og vaskerom. Men også til for eksempel skillevegger er den godt egnet.

Porebetong: Bjelker av porebetong fås i både en bærende og en ikkebærende variant.

OVERLIGGER/BJELKER
Bjelker av porebetong fås i både en bærende og en ikkebærende variant. Den bærende bjelken brukes over dørog vindusåpninger i en veggkonstruksjon av porebetong.

Porebetonplate med vinkel

POREBETONGPLATE MED VINKEL
Den klassiske 40 x 60 cm-platen, fås i en variant der den ene enden er skåret i en 45 graders vinkel. Den er beregnet til hjørneskjøter.

Porebetong til etterisolering

POREBETONG TIL ETTERISOLERING
Porebetong er diffusjonsåpen (pustende) og ikke-organisk, og derfor opplagt til innvendig etterisolering av kalde murvegger. Velg for eksempel platen Multipor fra Ytong.

Porebetong: Isolerende porebetongblokk til yttervegg

ISOLERENDE BLOKK TIL YTTERVEGG
Til yttervegger finnes en 3 i 1-løsning, som kombinerer porebetongens egenskaper med en kjerne av isolasjon. Det gir en enkel og pustende konstruksjon, der det ikke er bruk for dampsperre.

Porebetong: Porebetong blokk til mur og bærende vegger

BLOKK TIL BÆRENDE VEGGER
Porebetong fås også i en variant som kan bygges opp som en formur og bakmur i en yttervegg, i kombinasjon med isolasjon. Kan også brukes til bærende vegger.

Porebetong: Veggelementet er spesielt beregnet til skillevegger.

VEGGELEMENT
Veggelementet er spesielt beregnet til skillevegger. De armerte platene med en helt glatt overflate fås i tykkelsene 7,5, 10, 12,5 og 15 cm, i lengder fra 240 til 350 cm og bredder fra 20 til 60 cm.

LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

DIMENSJONER

Porebetongplater og -blokker kan kjøpes fra flere forskjellige produsenter og under forskjellige navn. Bortsett fra spesialprodukter til for eksempel isolering og bærende konstruksjoner, er det dog ikke store forskjeller når det gjelder tykkelser og dimensjoner.

Byggeplatene finnes i tykkelser fra 5 til 20 cm. Typiske størrelser er:

  • 20 x 60 cm
  • 40 x 60 cm

Murblokkene er typisk 19 x 59 cm og fås i tykkelser fra 10 til 24 cm.

VIKTIG OM POREBETONG!

Den porøse porebetongen er enkel å sage, bore og skru i, men den er vanskelig å henge noe opp på. En normal plugg har nemlig ikke noe å “bite” fast i, så du må bruke spesialplugger til porebetong.

Redaksjonen anbefaler: Så lett bygger du et dusjhjørne

SPESIELLE EGENSKAPER

Porebetongplatenes kanter er skrøpelige og sårbare overfor slag og støt. Derfor anbefaler vi at du sikrer dem med hjørnebeskyttelse. En spesiell teip, eller litt kraftigere gipshjørnebeskyttere limes på hjørnet, før overflaten sparkles, slik at overgangen blir usynlig.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake