Porebetong

ENKELT: Porebetongen er formstabil og enkel å skjære til. Derfor er den opplagt til mange gjør det selv-oppgaver.

HVA BRUKES POREBETONG TIL?
VEGGER
Det går fort å bygge en porebetongvegg. Platene stables ganske enkelt oppå hverandre og limes sammen.
MØBLER
Porebetongplater er sterke, men likevel enkle å skjære til. I tillegg tåler de både varme og vann, og kan derfor brukes på badet eller direkte inn mot en vedovn.
ETTERISOLERING
Til etterisolering av yttervegger i eldre kjellere, gir porebetongen flere gevinster: varme og styrke til den gamle veggen, og en enkel vegg å jobbe videre på innendørs.

HVORDAN JOBBER DU MED POREBETONG?
Porebetong uten armering er enkel å formskjære. Du kan klare deg med en vanlig håndsag, men det sliter på sagtennene, så en grovtannet porebetongsag er det optimale.
Til limingen skal du bruke et spesiallim. Det blandes godt med en blandevisp i bormaskinen, og fordeles i et tynt og jevnt lag med en limskje.
Når det gjelder overflatebehandling, er det mange muligheter.
Mørtelpuss gir en rustikk overflate, som kan males eller filses. Vil du ha en glattere overflate, kan du sparkle, og deretter male eller tapetsere. Du kan også velge fliser.

Uansett valg av overflate, er det viktig å fukte platene, så de ikke suger vannet ut av limet, pussen eller sparkelmassen.

VIKTIG OM POREBETONG!

Den porøse porebetongen er enkel å sage, bore og skru i, men den er vanskelig å henge noe opp på. En normal plugg har nemlig ikke noe å “bite” fast i, så du må bruke spesialplugger til porebetong.

SPESIELLE EGENSKAPER

Porebetongplatenes kanter er skrøpelige og sårbare overfor slag og støt. Derfor anbefaler vi at du sikrer dem med hjørnebeskyttelse. En spesiell teip, eller litt kraftigere gipshjørnebeskyttere limes på hjørnet, før overflaten sparkles, slik at overgangen blir usynlig.

VARIANTER AV POREBETONG
VANLIG BYGGEPLATE
Porebetong blir ikke angrepet av sopp og råte. Derfor er den klassiske byggeplaten opplagt til møbler, hyller og vegger i bad og vaskerom. Men også til for eksempel skillevegger er den godt egnet.
OVERLIGGER/BJELKER
Bjelker av porebetong fås i både en bærende og en ikkebærende variant. Den bærende bjelken brukes over dørog vindusåpninger i en veggkonstruksjon av porebetong.
POREBETONGPLATE MED VINKEL
Den klassiske 40 x 60 cm-platen, fås i en variant der den ene enden er skåret i en 45 graders vinkel. Den er beregnet til hjørneskjøter.
POREBETONG TIL ETTERISOLERING
Porebetong er diffusjonsåpen (pustende) og ikke-organisk, og derfor opplagt til innvendig etterisolering av kalde murvegger. Velg for eksempel platen Multipor fra Ytong.
ISOLERENDE BLOKK TIL YTTERVEGG
Til yttervegger finnes en 3 i 1-løsning, som kombinerer porebetongens egenskaper med en kjerne av isolasjon. Det gir en enkel og pustende konstruksjon, der det ikke er bruk for dampsperre.
BLOKK TIL BÆRENDE VEGGER
Porebetong fås også i en variant som kan bygges opp som en formur og bakmur i en yttervegg, i kombinasjon med isolasjon. Kan også brukes til bærende vegger.
VEGGELEMENT
Veggelementet er spesielt beregnet til skillevegger. De armerte platene med en helt glatt overflate fås i tykkelsene 7,5, 10, 12,5 og 15 cm, i lengder fra 240 til 350 cm og bredder fra 20 til 60 cm.

DIMENSJONER

Porebetongplater og -blokker kan kjøpes fra flere forskjellige produsenter og under forskjellige navn. Bortsett fra spesialprodukter til for eksempel isolering og bærende konstruksjoner, er det dog ikke store forskjeller når det gjelder tykkelser og dimensjoner.

Byggeplatene finnes i tykkelser fra 5 til 20 cm. Typiske størrelser er:

  • 20 x 60 cm
  • 40 x 60 cm

Murblokkene er typisk 19 x 59 cm og fås i tykkelser fra 10 til 24 cm.