5 gylne regler – slik får du en gressplen i verdensklasse

Følger du noen enkle grunnregler, kan du alltids få en flott gressplen på bare én sesong

Mange boligeiere bruker størstedelen av tiden i hagen på å pleie gressplenen, og det er det ikke noe å si på. I tillegg til at vi i gjennomsnitt slår gresset et sted mellom 25 og 35 ganger i året, er det nemlig også mange av oss som kjemper med bare flekker, ugress og ikke minst mose!

Men det skal det bli en slutt på nå. Følg veiledningene her på Gjør Det Selv, og få en gressplen som gjør naboen grønn av misunnelse.

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Det rette gresset til den rette plenen

Hvilken gressblanding passer til nettopp din hage? Må gresset kunne trives i skyggen, eller skal det være robust og tåle «fotballslitasje»?

Det kan være vanskelig å få oversikt over de forskjellige gressortene – for dem er det nemlig mange av. Heldigvis er produsentene gode til å oppgi betegnelser som hjelper deg med å få en oversikt over hvilke arter som passer til hvilke hager. Ellers hjelper vi deg her.

Les den detaljerte veiledningen vår: Velg den rette gressblandingen

La arbeidet begynne

Før du begynner å så nytt gress, er det viktig at du får renset og reparert gressplenen, slik at den er klar til å ta imot de nye frøene. Det betyr død over mose og annet plantemateriale. Alt skal fjernes!

Deretter kan det være nødvendig å legge toppdressing på plenen og jevne den ut ved å strø en jordblanding de stedene du mener det er bruk for det.

Slik fjerner du mose og toppdresser plenen

Såing og gjødsling

Så er tiden inne for å så, og her er høsten faktisk en like god periode som våren, ettersom både temperaturene og fuktigheten er optimale i f.eks. september og oktober.

Gjødsling er også helt avgjørende for at gresset skal ha de beste mulighetene til å gro og samtidig holde mose og ugress borte. Kunstgjødsel er mest utbredt, men du kan også bruke organisk gjødsel, som er mer langtidsvirkende, men ikke like kraftig.

Alt etter pH-verdien i jorden, kan det også være en god idé å tilføre kalk. Gress liker nemlig ikke sur jord, og det kan du motvirke ved hjelp av kalk.

Mer om gjødsel til plenen. KLIKK HER

Pass på røttene og gresshøyden

I en sunn gressplen skal røttene kunne puste. Derfor er det en god idé å rake plenen godt, slik at overskytende plantemateriale fjernes. Det kan du gjøre med håndkraft eller ved å bruke en vertikalskjærer som virkelig går i dybden.

Du skal også være oppmerksom på klippelengden. Mange hageeiere slår nemlig gresset altfor lavt, og det er ikke noe bra for rotsystemet. Gjør Det Selv hjelper deg.

Slik sørger du for at gressplenen kan puste

Oversikt: Så høyt bør du klippe gresset

LES OGSÅ: Lag en garasje til robotklipperen

    Akkurat nå leser andre ...